flugan filmad med den nya flugan: långzoomen

De så kallade långzoomarna blir allt vanligare. Min nya Sony DSC-HX60V har brännviddsomfånget 24 – 720 millimeter – omräknat i fullformatsbrännvidd. Ett teleobjektiv i den brännvidden från de stora systemkameramärkena kostar 100 000 eller mer. Sonys objektiv – inklusive kamera! – går på under 3 000. Kan nåt så billigt verkligen vara nåt att ha?

Att stillbildsfotografera i maxteleläge går naturligtvis fint så länge ljuset är något så när bra. Men att filma har sina svårigheter. Minsta vibration får bilden att skaka. Stativ är ett måste. Om det blåser måste stativet till och med vara av allra stadigaste konstruktion. I min lilla testfilm blir bilden inte bra förrän jag lägger ”en lugnande hand” över kameran, som står på ett ministativ, bara en decimeter högt. Ju högre stativ, desto större risk för skakningar i bild.

Slutsats: Ska du filma på stora avstånd blir ett bra videostativ viktigare än kameran. Du får alltså pynta ytterligare 2 000 – 10 000 för att få bästa resultat.

Märkt ,

12 tankar om “flugan filmad med den nya flugan: långzoomen

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Det är inte utan att man blir sugen på en sån där långzoomande kompaktkamera! Fantastisk skärpa i hela rörelsen och nästan utan stativ. Det förekommer förvisso en handpåläggning, som vanligtvis har en helande effekt, aber doch!
  Läckert!
  Detta förpliktigar!
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jo då, den imponerar. Men jag tycker nog att andra detaljer än en lång zoom är viktigare. För fågelplåtare och naturfotografer kan dock denna Sony vara ett fynd.

   I min ungdom använde de som beskrev världen, alltså pressfotograferna, oftast bara två olika gluggar (zoomar var inte vanliga då): En svag vidvinkel på 35 millimeter och ett modest tele på 135. De täckte in 99 procent av händelser och motiv. Fick jag bara använda två objektiv i dag skulle jag välja 24 och 85.

   Som alltid är det bäst att tänka först och handla sen… /Staffanhälsningar

   Gilla

   • Tony skriver:

    Ser fram mot 24mm-testet.
    Själv var jag väldigt förtjust i nikons 105mm.+ den givna 35an på L. som utökades med 90mm . Dessutom fick jag fatt på en L med en 21a på. En 60-talare som användes flitigt då det begav sig. Längre blev inte objektiven.
    Blir intressant att se hur zoomen klarar sig.Får medge att smidigheten med en kompakt är ett stort plus idag. Man får mycket för pengarna men ingen sökare ?
    Hälsningar Tony

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Nej, ingen sökare. Ett stort minustecken. Att inte få använda det stativ man alltid har med sig – pannan – känns fel. Men det handlar förstås om en lusentapp mindre…

     Ju bättre fickkamerorna blir, desto mindre lockar systemkamerorna. Det tar allt oftare emot att hänga ett kilo runt halsen då man kan stoppa två hekto i fickan. Eller vad säger du?

     Gilla

   • Tony skriver:

    För mig är det synen som begränsar urvalet.Sökaren! Men gillar man att ”hänga tvätt” så köper man utan sökare.
    Inte bara vikten som sådan ,utan att man tar med sig kameran oftare.
    Fördel är om man inte behöver ta med bruksanvisningen också. Alla dessa ”finesser” står mig upp i halsen. Generationsfråga ?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Håller med. ”Finesserna” är ett otyg. Jag vill ha en blixtsnabb kamera. Grundvärdena ska gå att ändra ”på sekunden” utan en massa bläddring.

     Bästa smällan hittills: Leicas M-serie för film (gärna Tri-X. En generationsfråga? 😉 ). Enkel. Tålig. Världens bästa sökare (parallax). Hur de digitala efterföljarna är vet jag inte…

     Gilla

   • Tony skriver:

    Jag blir inte förvånad om någon tillverkare lanserar en form av VRglasögon (i stället för skärm o sökare) för kameror, där du kan styra kameran med ögonen.

    Alla ”finesser” är inte av ondo.En kompis till mig har stor nytta av autofokus då han fotar.Han komponerar bilden o kameran sköter skärpan. Har man dålig syn så är det en av de förbättringar som är guld värd.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ögonstyrda smällor kommer lika säkert som ett brev på… Ja, just det. Fan vågar nämna Posten!

     En finess som jag först trodde var ett aprilskämt är möjligheten att ställa in skärpan efter att bilden är tagen. Vet att det funkar men inte hur.

     Gilla

 2. Tony skriver:

  Nästa paparazzi ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: