vattentester

Regnvattnet rinner av Öland och ut i havet. Men hur är vattenkvaliteten? Går vattnet att dricka? Är det smutsigt? Farligt?

Alvarsamt2 åkte till Storbrobäcken i Skärlöv och gjorde några enkla tester, utan några som helst anspråk på att kalla dem vetenskapliga.

Märkt , , , , ,

2 tankar om “vattentester

 1. Tony skriver:

  Enligt wikipedia kan du ha så höga värden som 36–120 dH i brunnsvatten på kalklager. Hur det stämmer med verkligheten för den som har egen brunn kan vara intressant att veta. Fast om du skulle testa det får du nog köpa fler test-kit.
  Detta var ytvatten och inte så ”gammalt”.Hur är det i vattenmagasin med mer stila vatten kan man fråga sig?
  TIPS….Vid behov finns avkalkningsmedel för invärtes bruk på glasbanken!

  Mjukt vatten till Channor? Direktimporterat eller duger det med kranvattnet?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr fick jag inget exakt värde för den totala vattenhårdheten. För att få det skulle det – kanske – gå åt många flaskor testvätska. Men det skulle inte förvåna om det ligger på 30-40 dH. Hur hårt gammalt vatten nere i berggrunden är vågar jag inte tänka på. Man kanske får knacka loss det till fredagsgroggen.

   Vid ett annat tillfälle ska jag också testa den temporära hårdheten, karbonathårdheten, kH. Den berättar en del om vattnets förmåga att hålla ett stabilt pH-värde.

   Nej, Channorna tål olika vatten – inom rimliga gränser, förstås. Jag körde regnvatten tidigare men har gått över till krandito och det går alldeles utmärkt.

   Överhuvudtaget har man under senare år modifierat vattenkraven för olika fiskar. När jag började med akvarier skulle hårdheten ligga inom exakta gränser. I dag kan man visa att fiskar är som människor – flexibla. Men ändringar i miljön, både för fisk och människor, får inte gå för snabbt. Det är väl därför vårt samhälle gungar, gnäller och krackelerar i dag…

   Ditt tips om glasbanken tål att tänka på… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: