är du värd det?

penasabrunn

Den lilla stenfyllda brunnen i Penåsa ödeby fotograferade jag i går. Den fick mig att tänka på den helt dominerande öländska frågan under året som gått: grundvattenbristen. Om den har skrivits spaltkilometer, och den går oftast ut på att det är självklart att vi ska ha tillgång till allt det vatten vi använder. Vi tycker det är okej att spola ut skit med dricksvatten, att duscha i dricksvatten så länge vi vill. Vi karbadar i dricksvatten, vi tvättar båtar och bilar och prylar med dricksvatten. Och vi vattnar våra gräsmattor och fotbollsplaner med dricksvatten, alltså med grund- och sjövatten som dels har renats, dels har behandlats både fysiskt och kemiskt. Vi tar också för givet att vi på en sekund ska kunna få detta dricksvatten ur kranarna i vilken temperatur som helst mellan 4 och 70 grader.

För inte så länge sedan hade man av naturliga skäl en helt annan syn på vatten. Tänk dig att du är nybyggare i öländska Penåsa. Där har du byggt dig ett litet stenhus 1789. Detta lilla hål i backen är nu det vatten du har tillgång till. Hålet är motsvarigheten till våra vattenkranar, duschar, badkar, vattenspridare, högtryckstvättar och swimmingpooler.

Jag minns inte på rak arm vilket PR-geni som myntade den – till synes –  generösa frasen ”because you are worth it”…

Märkt , ,

2 tankar om “är du värd det?

  1. jan sellman skriver:

    Du kommer sanningen närmare  Du själv tror !!En tillönskan till Dig och Din familj om Ett Gott Nytt År !! Tack för alla bilder och kommentarer under det år som gått !! Med vänlig hälsning  Jan Sellman md fam.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: