tankar om vatten

dikningÖlands grundvattenproblem breder ännu i dessa regn- och snötider ut sig i bladen. I dag skriver Östra Småland om att Niclas Beermann, teknisk chef vid Mörbylånga kommun, fått kommunfullmäktiges stipendium ”för ett stort engagemang och en arbetsinsats utöver det vanliga för att hantera den akuta situationen med vattenbrist 2016”. Denna bild åskådliggör ganska bra Ölands vattenproblem. Vi ser ned mot östra sidan. Utmed åkrarnas västkanter, hitåt i bilden, löper diken. Här och var tappas dessa genom ”stuprör” ned mot havet. Totalt rinner 18 miljoner kubikmeter sötvatten ut i Östersjön – per år. Dikning behövs. Vatten behövs. Nu väntar vi på snilleblixten som löser ekvationen? Hur behåller vi bäst nederbörden på alvaret, och kan vi på något sätt ta tillvara avrinningen nere vid kusten – innan vattnet når havet? Gnugga geniknölarna! Alvarsamt2 utlovar stipendium och världsomspännande uppmärksamhet utöver det vanliga för det optimala genidraget!

Märkt , ,

3 tankar om “tankar om vatten

 1. jan sellman skriver:

  Hej okände!Jag är Jans fru och heter Ulla. Har Jan talat om att hans mor antagligen var kusin med den kände fotografen Lennart Nilsson?

  Gilla

 2. Kristina F skriver:

  Hej!
  Såg att Niclas Beerman också fått en ros i Ölandsbladet. Det inger hopp att en person kan göra så mycket. Vi har träffat honom en gång i Köpstaden och fått möjlighet att tala med honom om vattensituationen där vi bor. Förutom att han är kunnig och energisk är han dessutom trevlig:-). Håller med dig om att vi alla ska gnugga geniknölarna och se vad vi kan komma på. Där vi bor rinner massor av vatten rakt ner i havet. Verkar onödigt, även om vi inte vill ha det kvar på tomten och i källaren.
  Med bästa hälsningar.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Niclas Beerman, ja… Notis i Östra Småland. Ros i Ölandsbladet. Och så uppmärksammad i alvarsamt2! Bara inte karl´n blir mallig! 😉
   Ja, visst är det ett knepigt problem. Men for vi till månen 1969 borde det förbaske mig gå att fixa ”den negativa vattenexporten” i Nedra Segerstad och annorstädes på ön!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: