öppna gluggen

Så blev livet vitt. Och när det blir vitt kan vissa kameror låta sig luras. Bilderna blir plötsligt för mörka, trots att smällan tog så fina bilder häromdagen. Orsaken är lika enkel som lösningen. Snön får kameran att tro att motivet är ljusare än det i verkligheten är. Kameran bländar därför ned. Lösningen är att ställa in så att bländaren öppnar sig mer än exponeringsmätaren vill, exempelvis ett halvt bländarsteg. Denna möjlighet finns på de flesta kameror, men hur man gör varierar mellan olika modeller. Kolla i manualen! Har du ingen finns många manualer på nätet i dag.

kyrkan_s_mocklebyKyrkan i Södra Möckleby. Denna bild blev korrekt exponerad. Men hade snöpartierna varit mer dominerande hade kameran blivit lurad – och bländat ned. När man fotograferar motiv i snö kan man tänka så här: Är det snön vid sidan av moster Agda jag vill ha rätt exponerad? Eller är det moster Agda i bildens skuggiga del som är viktigast? Är Agda viktigast är hon värd en liten skvätt mer ljus! Att få både den omgivande snön och moster Agda korrekt exponerade kräver bildbehandlingsjobb. Kanske kan din kamera mäta ljuset i en mindre del av bildytan, så kallad spotmätning? Du siktar då med ”spoten” mot moster Agdas ansikte – som blir korrekt exponerat. Ett annat tips: Solbelyst snö som blir blå på bild är sannolikt underexponerad.

Märkt ,

2 tankar om “öppna gluggen

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Härligt ljus över Södra Möckleby. De nordliga vindar för oftast med sig färre allmänna luftpartiklar med sig in över oss och luften upplevs som kristallklar. Vi hade ett fantastiskt stort siktdjup i natt i Skåne. Här är normalt mycket kontinental karaktär på luftmassorna annars, så det är fantastiskt.
  Det kanske blir fler skarpa vyer över nejden dessa dagar? Redan i övermorgon då man klättrar uppför Alpe Cermis lär sydvästan vara på gång igen.
  Ljuset ökar för var dag nu. Det är tydligt att det har vänt, vilket är en go känsla.
  Nattkyliga morgonhälsningar/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det är lite otäckt att luften på en havsö ska variera i kvalitet. Men så är det. Ibland är det mera dynga i den, ibland mindre. Och visst ljusnar det. Botten är nådd och nu går det åt rätt håll under lång tid. Men minus 10 går inte ihop med min sinnebild av södra Öland. Tjuvtittar jag i långtidsprognoserna ser jag dock att de röda siffrorna snart återvänder. ALLT går åt rätt håll. /Staffanhälsningar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: