brännvidder

Som bekant ljuger alltid kameran. En zoomkamera betraktar jag som rena verklighetsförvanskaren/ljugmaskinen. Nedan har jag plåtat bryggan i Seby läge med min kompaktkameras vidvinkel och i ett relativt kraftigt teleläge. I en fullformatskamera skulle brännvidderna ha varit 24, respektive 370 millimeter. Vi får helt olika, alternativa bilder/beskrivningar av något som vi kallar ”verklighet”.

dsc01585Brännvidd motsvarande 24 millimeter i fullformat. Jag får med hela bryggan och stora ytor runt den. Trots fullt öppen bländare är skärpedjupet stort. Om man inte har för stora pretentioner vågar jag påstå att skärpan duger från en meter till oändligt. Apropå ”skärpa och oändligt”: Inlägg om denna situation kommer. Den är inte alls så enkel som man kanske tror…

dsc01571Brännvidd motsvarande 370 millimeter i fullformat. Det är ungefär halva maxteleläget i Sony DSC-HX60V. Bara yttersta delen av bryggan ryms i bilden. Jag har lagt skärpan ungefär 1/3 in i bilden. Den räcker då ända ut till bryggslutet – trots full bländaröppning.

Märkt , ,

2 tankar om “brännvidder

 1. jernis skriver:

  Fast ögat är heller inte något att lita på, eller hjärnan som är en jävel på att ”tillrättalägga”. Redan där blir det alltså dubbelfel, vid betraktande av kamerans bild trippelfel. Om vad som sen egentligen är sanningen kan filosoferna få tvista. 😉

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, det är en filosofisk fråga. Apropå din tes om att hjärnan lägger tillrätta, finns även positiva effekter. Jag har ett synfel som hjärnan korrigerar helt automatiskt. Men mot kvällen, då hjärnan börjar likna en blöt tvättsvamp, orkar den inte längre med sitt ”jämkande arbete” – synen blir plötsligt sämre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: