Fotoljug I

Hjälp! Bimi har gått på grund vid fyren Ingrunden i Degerhamns hamn! Hade Bimi gått med en knops högre hastighet hade fyrtornet krossats. Hur det då hade gått med fyrmästare Nisse von Blink står skrivet i stjärnorna. Nu gick det gud ske lov väl och ingen människa skadades. De materiella skadorna blev dock omfattande. Sjöfartsverket utreder olyckan. – Jag hade en himla tur, säger fyrmästare Nisse von Blink till Östersjönytt. Sträckte jag mej ut över räcket på fyren kunde jag slå näven i stäven på Bimi. Ja, det var i sanning nära ögat!

Ja, så skulle en nyhetstext i en tidning kunna lyda i symbios med ett förstärkande foto. Jag skulle själv tro på storyn. Jisses jävlar, bara några meter från fyren! Men det är dagens fake news. Bimi ligger trygg vid Cementakajen i Degerhamn och fyren står minst hundra meter därifrån. Mellan fyren och bostadshuset i bakgrunden är det ännu längre. Ljuget skapas genom ett lång tele, i det här fallet motsvarande 720 millimeter i småbildsformat. Effekten blir ett kraftigt ihoptryckt perspektiv. Motsatsen uppnås med vidvinkel.

Nedan Bimi från sidan. Vi ser att det är långt till fyren Ingrunden.

Märkt , , ,

8 tankar om “Fotoljug I

 1. tony skriver:

  Kaptenerna på de två fartyg som gick på grund i Göta älv senaste månaden önskade nog att det var ngn form av fotoljug när bilderna publicerades.

  Fråga ..720mm borde vara max optisk zoom ?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   *gapskrattar*

   Ja, 720 är max optisk. Dubbla är max digital.

   Gilla

   • tony skriver:

    Man kan se på den stora bilden att det inte ljuger enbart med det långa telet som trycker ihop perspektivet. Finns det ett perspektiv när man tar bort den sammanhållande länken? Vattenytan.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Man kan kanske säga att perspektivet är ”saboterat”. Lägger jag till vattenytan, som du säger, och även kajen hamnar Bimi plötsligt längre från fyren. Rena trolleriet, som du kan se här. 😉

     Gilla

    • Tony skriver:

     Är det säkert att du inte jobbat på en tidning tidigare? Stor konst att kunna ljuga lagom mycket.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Måste nog erkänna att jag jobbat på tidning. På många. Men det må väl nu vara mig förlåtet?

     Gilla

    • jernis skriver:

     Förbluffande! Bildligt, eller snarare obildligt, är liknande brist på referenser eller tunnelseende förmodligen en starkt bidragande faktor till de mäkta populära alt-sanningarna, om så än de är USamerikanska, inhemska eller bara hemska.

     Gubbarna i Skärlöv kallade dåtidens halvflaskor sprit à 37,5 cl för ”knattning”. Så framstår ock den lille, Ingrundens fyr, i skenet av det ståtliga helröret Långe Jan. 😉

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ja, vi är lättlurade. Men inte bara i bilder. Alla ”styr” åt nåt håll. Se på en försäljare. Se på en advokat som står i tv-rutan och säger att hans klient är helt oskyldig när hen vet att så inte är fallet. Politiker vet inte hur sanning stavas, än mindre hur man strävar mot den. Man säljer en vara, sig själv, ett budskap – och hemska tanke: En sanning! Prelater hymlar och talar i skägget i sin luddiga världsuppfattning. Konsulter har rätt, liksom alla svenska specialister. G W tycker åt en hel tidning – om alla frågor. Alla vet bäst. Och alla duperar – även fotografer.

     DN har i dag en intressant artikel om hur trumpe Trump (står han framför spegeln och övar in sin enahanda statsmannamin?) ljuger fram ”sanningen” – som i hans fall är en odemokratisk skapelse utan statens fasta hand. Och fan vet om han inte tror på den själv – som en lösning på mänsklighetens problem.

     Det tar emot att säga att allt är båg, förvillelser, hägringar, trollerinummer. Men ibland leker jag med tanken. 😉

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: