Fotoljug II

Söder om Cementas fabrik i Degerhamn ligger en radda hus i osvensk stil. De ger mig associationer till det smutsiga och trista livet i nån kolbrytningsstad i Storbritannien. Bilderna är tagna i samma minut som de i förra inlägget; ljuset är alltså detsamma. Jag har inte ändrat något i kamerans inställningar. Förändringarna i framtoning är gjorda i den följande bildbehandlingen: mer blått, mindre gult, lite violett och mer skugga + en kontrasthöjning.

Ok, jag har påverkat bilden. Den har blivit subjektiv. Men jag gillar inte det sätt som kameran ”datorfabricerade” bilden. Är det någon version som ljuger så är det kamerans – se jämförelsebilden längst ned. Som en konstnär gör jag vad jag vill med den. Bilden är min. Den är i mina ögon så nära verkligheten jag kan komma – hur subjektiv den än är.

Tunga, trista, skitiga. Men ändå så vackra! Allt är grått och ockra men observera det blå i ett av fönstren. En underbar kåk i all sin tristess och sotighet. Så sann!

Kolgruva? Nej en modern cementfabrik målad i ”mina” färger. Det skulle vara ologiskt – nästan omoraliskt – att försöka behandla denna typ av foton mot ”ljusa pastellfärger i ett varmt ljus”.

Originalet är mer förljuget än mina bearbetade versioner. Kameran har inte ”orkat med sitt jobb”. Bilden är extremt kontrastlös, underexponerad. Klarhet/briljans saknas och färgerna är alldeles för dämpade. Slutsats: Kameran ljuger alltid!

Märkt

5 tankar om “Fotoljug II

 1. tony skriver:

  Selektiv information ser jag.Att ljusförhållanden är desamma är en sak. Att kamerainställningarna inte är ändrade en annan.Tycker kameran skall klara av ett sådant motiv.Det är handlar mer om VILKA inställningar på kameran som gällde tycker jag .Om det inte har hamnat lite Gladpack framför linsen denna gång.Antar det är en delförstoring så ytterligare info vore att se hela bilden. Photoshop…..människans (lögnarens) bästa vän?

  Som ljug betraktat ger jag 2 kameror i betyg./ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Hua. Det var ett hårt betyg! 😉
   Men kameran får också två kameror i betyg – rätt inställd som den är.

   Gilla

   • tony skriver:

    Den är säkert rätt inställd. Men försöker förstå hur bilden är exponerad och hur ljusmätningen är gjord. Finns det andra delar av bilden som påverkar ljusmätningen t.ex.? Känslan i originalet är att bilden är tagen precis innan mörkret faller. Om man ser på bilden av fartyget och det är samma exponering så blir de mörka partierna underexponerade. Integralmätning eller spot det är frågan?

    Det ser mer ut som att visa på vikten av att mäta ljuset för rätt exponering på det som är intressant i bilden. Hade för mig att kameran fick hyfsat betyg vid dåliga ljusförhållanden.Jag kan ha fel men säg det inte högt!
    Betyget 4 kameror fanns inom räckhåll.

    På tal om betyg så får bloggen/bloggaren sju kameror,fem solar, fem klappor och fem tidningar i betyg./Hälsningar Tony

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     *garvar*
     Det var som fan! Hur mycket vill du låna? 😉

     Kameran funkade bra i början. Nu tror jag den har en bugg. Har fått nollställa den tre gånger – efter ditt tips. Ändå blir plötsligt alla bilder fem steg överexponerade, andra under. Nä, det var ett nedköp.

     Bilden togs med matrisvarianten av exponeringsmätare, av denna fabrikant kallad ”bred”. Denna mätmetod passar bra till detta motiv som var i ”medljus”, kontrastlöst, bara en liten strimma av himlen – som var grå – och ganska mörkt vatten i förgrunden utan starka reflexer.

     Nu blir det garantilagning. Eller en annan smälla.

     Staffanhälsningar

     Gilla

    • tony skriver:

     Absolut ingenting.Det var bara en påminnelse om att Du sätter standarden själv. Det utdelades t.ex. inget betyg i kategorierna kites och fiskar så det finns att jobba på. Det är väl det jag uppskattar, Jobbet bakom inläggen.Lite av dubbelarbete blir det.Först ragga material och sedan svänga ihop ngt på datorn. Påminner om…..

     Något frustrerande om man inte kan lita på grejerna fullt ut.Det hjälper inte att hota med…. Behave or you are fired, och visa hammaren?

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: