Dramatik inför kungaparets ölandsbesök

Hot om tårtning bakom spektakulärt beslut

– Inför kungaparets Ölandsbesök har vi mottagit anonyma hot om tårtning. Givetvis tar vi hoten på största allvar. Ursprungligen var planen att kungaparet skulle ankomma till Färjestadens hamn i sin paradslup ”MS Victoria”. Men hamnen i Färjestaden är synnerligen svårbevakad med alla sina hus och prång. Därför tog vi det säkra före det osäkra och föreslog kungaparet att i stället ankomma till Mörbylånga hamn för det fyra dygn långa Ölandsbesöket. Och det hade varken kungen eller drottningen något emot, berättar kriminalkommissarie Sven Dublin vid Kalmarpolisen för Alvarsamt2.

Den i det närmaste färdigbyggda sjösättnings- och upptagningsrampen i Mörbylånga hamn fotograferad i går eftermiddag. Nu ska bara slipvaggan monteras på rälsen, och katamaranen vid västra kajen flyttas till den östra. Efter utsmyckning av kajen är allt klart för klang och jubel i morgon 2 april. Klockan 12:50 lämnar kungen och drottningen Kalmar i paradslupen ”MS Victoria”. Ungefär 13:15 löper fartyget in i Mörbylånga hamn. Av säkerhetsskäl är det förbjudet för åskådare att vistas på de två yttersta pirarna angöringsdagen mellan 09:00 och 15:30.

Eftersom polisen tillsammans med säpo fattade flyttningsbeslutet så sent som i onsdags har ansvariga på Mörbylånga kommun haft bråda tider. Byggnadsinspektör Christina Svensson på Mörbylånga kommun:

– Då det har saknats upptagningsramp i Mörbylånga hamn har vi i all hast fått bygga en sån på plats. Vi har haft 14 man i arbete det senaste dygnet. Men vi har haft tur. Arbetet har underlättats av den pågående restaureringen av hamnen. Vi har fått låna både arbetskraft och maskiner av Hamn o Kaj AB, vilket högst väsentligt har underlättat bygget. Det blir en fin ramp i råborstat järn och öländsk kalksten. Den är försedd med 15 meter räls för att man ska kunna dra upp även större båtar i slipvagga, berättar Christina Svensson.

– Men varför måste ni bygga en slip? Kan inte ”MS Victoria” ligga vid kaj som andra båtar i hamnen? frågar Alvarsamt2.

– Nej… Det här är en aning känslig fråga, förklarar byggnadsinspektör Christina Svensson. Kungen har uttryckt önskemål om att få ha ”MS Victoria” uppdragen på slipen under hela Ölandsbesöket. Orsaken är att vissa vårrustningsdetaljer ännu inte har blivit gjorda. Bland annat är vattenlinjen lite krokig – ein Umstand, der die Königin Silvia wenig Putt macht, säger Christina Svensson på flytande högtyska.

– Aha. Men varför har kungen inte fått båten helt klar? frågar Alvarsamt2. Det är ju ändå april nu och besöket klubbades redan under Skördefesten i fjol!

– Kungen har haft mycket att göra på sistone. Oerhört mycket! Han har helt enkelt inte hunnit med båtjobbet. Det har bland annat varit en massa tjafs om Bob Dylan kommer eller inte kommer och hämtar sitt nobelpris, berättar Christina Svensson. Så försvinner hon i flygande fläng mot informationsmöte med representanter för Hovet, däribland hovmarskalk Sven Dubois von Wiesmark och informationssekreterare Ingrid von Lampen-Kampe samt Länsstyrelsen i Kalmar län med tillförordnade landshövdingen, polisen, säpo och några av Mörbylånga och Kalmar kommuns ledande politiker, bland andra Mörbylångas Sicka Molén (V) och Kalmars Lennart Grill (M).

Alvarsamt2 har också talat med stadsarkitekt Jan Johansson-Bunkka om välkomstceremonins detaljer. Han berättar att man under morgonen och förmiddagen den 2 maj ska klä in hela stenkajen med rosor av sorterna ”Zigeunerknabe” och ”Louise Odier”. På kajkanten placeras därefter färgkontrasterande liljor av sorterna ”Lilium wardii” och ”Lilium catesbaei” i kungahusets egna terracottafärgade, romerska amforor (svenska krigsbyten från trettioåriga kriget). När ”MS Victorias” stäv klyver hamnbassängens västra gräns tar kören Ölandstokarna ton i den av Ölandsdiktaren Rusmar Kolmodin omarbetade version av Jussi Björlings kända slagdänga Till havs, som nu fått namnet Från havs. Efter några cermoniella inslag med bland annat salut (2 × 21 skott) åker kungaparet i kortege i Sjuglasvagnen ”efter sexspann med spannryttare på vänster förlöpare” till sin villa i Ottenby, se foto nedan.

– Vad kommer det här kalaset att kosta skattebetalarna? frågar Alvarsamt2.

– Det får du ta med Henrik, svarar Jan Johansson-Bunkka. Men så mycket kan jag säga att det går på över miljonen.

– Men vem är Henrik?

– Kommunalrådet. Men han är nog svår att nå i dag. Det är mycket nu…

Alvarsamt2 har sökt kommunalrådet Henrik utan framgång. Men så kallat eftersök pågår. Slutligen ska tilläggas att Alvarsamt2 naturligtvis följer kungaparet hack i häl under hela det historiska Ölandsbesöket. Med stor envishet och mycken list har Alvarsamt2 fått hovet att lätta en smula på förlåten. Pressekreterare Annica von Vimplen ger oss några redan bestämda besöksinslag:

  • Besök hos tidigare stenhuggaren Saxton Leander i Övra Ålebäck. Saxton ska bland annat lära kungen ”att hugga i sten”.
  • Flugfiske i Penåsabäcken med den lokale fisketillsynsmannen Einar Hjorth. Einar säger till Alvarsamt2 att ”de första flugorna redan har kommit”.
  • Bakning av öländska krimsakakor i stenugn hos Greta ”Kakan” Larsson i Stora Dalby.
  • Besök vid de förbjudna ställplatserna i Bläsinge, Grönhögen och Degerhamn. Tillförordnade landshövdingen, tidigare länsrådet, ritar och berättar om varför förbuden är så viktiga för Ölands utveckling.
  • ”Cement är livat”. Sven-Otto Betong, platschef på Cementa AB i Degerhamn, rör ihop en hink bruk som heter duga – och garnerar den med alger.
  • Genomgång med överstelöjtnant Svante Fisherström om Ölands förstärkta territorialförsvar och Sveriges eventuella NATO-medlemskap. Under mötet provskjuter kungen granatgeväret m/48, även kallat Carl-Gustaf. Det blir åtta avfyrningar med spårljuspansarspränggranat (slpsgr) m/52, m/66 och m/75.
  • Siv Johansson, bas för Ölandsguiderna, demonstrerar guidernas senaste tekniksatsning: en handkompass Silva för att enklare hitta de platser guiderna ska berätta om.

Emil ”Jogga” Lennartsson, kommunikatör på Mörbylånga kommun, skriver i ett mejl till Alvarsamt2 att: ”_ _ _ drottning Silvia följer sin make Konung Karl XVI Gustav på alla uppdrag under Ölandssejouren. Drottning Silvia håller dessutom tal medan Hans Majestät Konungen fiskar i Penåsabäcken. Ämnet blir ”Vad är det som drar så hårt på södra Öland?” Fri entré med gratis kaffe i Torvastugan, utlovar hembygdsföreningen i Skärlöv, HBFIS.

Alvarsamt2 publicerar stort reportage i text, ljud, video och foto om kungaparets sagolika ankomst till Mörbylånga hamn redan under sena söndagseftermiddagen.

Kungens villa  Ottenby, nu ordentligt inhägnad med både taggtråd och starkströmsledning. ”Vi vakar dygnet runt över kungaparet med både mörkerseende drönare och så kallad okulär direktspaning. Här är risken för tårtning minimal”, skriver säpo i en tweet (#tårtkungen).

Märkt , , , ,

8 tankar om “Dramatik inför kungaparets ölandsbesök

  1. bokensocken skriver:

    Nu ser jag båten där ute i kalmarsund. Å nån i rött står ochn vinkar……kan det vara Silvia???

    Gilla

  2. Lollo skriver:

    Äntligen kommer södra Öland på kartan. Trodde först det var Beijers hamn färden kungliga slupen skulle anlända bland skränande strandvippor o ölandsmesar o andra häckande rovfåglar. Finemangens.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

      Ja nu jäklar kommer vi att synas. Hörde av en polare att Berliner Morgenpost kommer i morgon med ett helt team. Även nåt holländskt tv-bolag lär vara på väg. Hoppas nu bara att våra egna blaskor drar på med ”minst fyra eller sex sidor”.

      En annan kompis ringde nyss från Mörbylånga. Enorma mängder blommor har kommit på lastbil. Det blir tjusigt, det här.

      Gilla

  3. Lena Falkensten skriver:

    Har sett Pressekreterare Annica von Vimplen. Jättegullig tjej!!!

    Gilla

  4. degerhamn2 skriver:

    Vi filmar lite stickbilder nu. Och om en kvart så där repar kören. Blir nog vackert i det vackra vädret. Slipvagnen på plats, snart monteras vinschspelet.

    Gilla

  5. Lena Falkensten skriver:

    Äntligen får jag se Silvia. Hon är min idol. Synd bara om det regnar imorgon.

    Gilla

  6. staffangeorg skriver:

    Många människor i hamnen redan idag. Lastbilen med slipvaggan kör nu i på området. Och så många poliser…

    Gilla

  7. jernis skriver:

    🙂 🙂 ”Alternativ, alternativ din dumma nationalkonservativ!”

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.