dåligt flöde i bäckarna trots regn

Det har regnat en del under senare tid. Trots det är flödet deprimerande lågt i Storbrobäcken – det vattendrag i Skärlöv som alvarsamt2 brukar använda som vattenlägesmätare. Även småbäckar i Degerhamnstrakten är oroväckande tysta. Märkligt nog plaskar det däremot om fossingarna när man traskar ute på alvaret. Det ser du i ett kommande inlägg.

En helt uttorkad Storbrobäcken ser du här.

Storbrobäcken åt öster. Om man står alldeles tyst och stilla kan man höra ett mycket diskret porlande. Vattnet står i princip stilla.

Lika lugnt är det åt väster. Och här är djupet endast några centimeter över den nästan helt plana kalkstensbotten. Bäst att räkna med ännu en knastertorr sommar…

Märkt , ,

6 tankar om “dåligt flöde i bäckarna trots regn

 1. Tony skriver:

  Det blir framtidens främsta konfliktämne när oljan tar slut.Vattnet ! Det verkar som vi får förstärka gränsskyddet mot Ö- landet nu när ni får bevattningsförbud den 1/5.Solen kommer att skina över Öland i sommar som vanligt antar jag, när vi sitter här i det Småländska inlandet i ur och skur.
  Jag tror Vättern återhämtar sig på sikt om inte Golfströmmen tar en annan riktning. Frågan för Ölands del är väl om grundvattennivån stiger till normal nivå ngn gång. Vattenuttaget kanske är för stort, trots förbudet, för att nivån skall stiga. Lokala vattentäkter får fortsatta framtida problem att hålla en högre nivå.Det blir till att bygga fler dammar på Öland.
  Det är som Jernis säger. Allt rinner inte ut i sjön. Även om det inte blir ngn timmerflottning i bäcken i år, kanske ni kan köra ett barkbåtsrace?

  En samvetsfråga gör sig påmind nu när det blir dags att fylla upp poolen.
  Blir det Ph-kontrollerat dricksvatten i år igen?

  Visst är det förkastligt att spola toan med dricksvatten! Men det blir också stora svårigheter att hålla 2 vattenkvaliteter separerade i ett modernt samhälle.Mulltoa eller liknande nästa?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Intressant, på min ära. Kommentarerna blir allt allvarligare, och många tror precis som du att vattentillgång/vattenbrist kommer att bli krigsorsaker. I vår lilla ankdamm börjar det sina inte bara på Öland utan i hela sydöstra Sverige – och utmed Norrlandskusten. Det viktigaste nu är nog en mental omställning. Jag är uppfostrad med tanken att vattnet är evigt; det kan inte ta slut. Men se det kan det – här och var. Om jag minns rätt var det fem år sen det regnade över stora delar av Kalifornien. Bönderna fick gå ifrån sina gårdar. Grönmark blev öken. Men nu har regnet äntligen gjort comeback. Låt oss göra tankeexperimentet att det inte kommer en droppe regn på Öland – under fem år! Det är ingen omöjlighet. Vad händer då? Kan allt fixas med avsaltningsverk och regndans i fullmäktige?

   Du nämner Golfströmmen. Gör den större skutt i sitt rörelsemönster är det nog bäst att emigrera. Frågan är bara vart?

   Gilla

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Precis som Bolmentunneln förser SV Skåne med vatten, kanske det är dags att förse SÖ Götaland, inkl Öland, med en Vätterntunnel och friskt klart vatten. Att bevattna åkrar och ängar används avsaltat innanhavsvatten. Solel ger energin till det.Tja, varför inte?
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, det finns många mer eller mindre bra lösningar. Att spola toan med dricksvatten kan inte vara klokt. Solel kommer starkt, även här i norr. Avsaltat vatten kan man bevattna och spola toan med. Det är inte gott. Dessvärre läste jag nyligen om Vätterns skrämmande låga vattenstånd. Vissa fartyg hade till och med drabbats av problem. Och Vättern är lång och djup. Det krävs nog ännu mera tankearbete!

   Gilla

 3. jernis skriver:

  Nåja, ett porlande är ändå ett porlande. Brukar krävas minst ett halvt syndafall innan Storbrobäcken uppnår status av mindre flottningsled. Se det från den goda sidan istället: alvarvattnet du klafsar omkring i rinner ju inte så mycket ut i havet som ner genom flisan!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Misstänker att allt regnvatten sugits upp i jord och växt. Om vattnet på alvaret: Det tycks ligga där tills det avdunstat. Lösning: Vi borrar en miljon hål ned genom flisan. Färdigt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: