Ismanstorps borg – länets bäst bevarade

Här är alldeles tyst. Inte ens en Boeing där uppe bland de tunna slöjmolnen stör. Det är vindstilla. Skogen runt borgen står spöklik i stram givakt. I fjärran hoar en uggla. Vi är 1 700 år tillbaka i tiden. 1 700 år! Vi är vid Ismanstorps borg strax norr om kommungränsen till Borgholm.

Ismanstorps borg är en orgie i sten. När man vandrar omkring i denna stenlabyrint känns hela tillvaron som ett gigantiskt, ganska väl genomtänkt stenröse, travat av en jätte på lekhumör. Och i detta röse fanns 95 bostäder, vars grunder finns kvar än i dag. Det som slog oss är att dessa ”hus” är förvånansvärt stora, många är runt 12 x 6 meter, de flesta med ingång på nocken – mot borgens mitt. Man behöver inte vara utrustad med nån större fantasi för att ”se livet framför sig här”. Här torde ha bott många hundra människor, kanske också med mindre husdjur. Vi skulle ge mycket för att få vandra en timme här för 1 700 år sedan bland dåtidens människor. Hur gick snacket? Vilka var problemen? Vad tyckte man om livets eventuella mening?

Är det nån borg ni ska se på Öland är det den i Ismanstorp!

En av de nio portarna. Vi ser in mot borgens mitt.

Omgivningen är passande. Döda och halvdöda träd hjälper till att skapa en tidsenlig atmosfär.

En av portarna sedd inifrån. Till höger ser vi delar av en av de 95 husgrunderna.

Jag har sett två moderna stavningar av borgens namn. Ismantorps borg och Ismanstorps borg. I texterna här använder jag ”skyltvarianten”.

Borgen är stor. Och överallt ligger små eller större stenar. Det gäller att hålla koll på var man sätter ned fossingarna.

Husgrund ligger vid husgrund. Men plötsligt bryts den relativa symmetrin av något helt oförståeligt. ”Stenmönstret” i förgrunden förbryllar.

Här står fortfarande grunden till ett stort, sannolikt vackert hus.

Två tomter. Man kan undra över de dåtida kvadratmeterpriserna. En harstek per kvadratmeter? De flesta hus hade öppningar inåt borgens mitt.

Här måste ha myllrat av liv. Säg att det bodde sex personer i varje hus. Då bodde här 600 människor.

Gräset är perfekt hållet i borgen. Tacka fåren för det.

En av de finare husgrunderna med porten mot kameran.

Dåtidens människor hade säkert , precis som vi, en stark lust till utsmyckning. Den här blåaktiga stenen lyser upp bland alla gråbruna kalkstenar.

En av portarna. Den är smal, kanske för att beridna anfallare inte skulle kunna sig sig igenom den.

Den öppna ytan till höger slutar i en ”strut”. Man kan undra över orsaken…

Denna lilla, nästan helt runda husgrund skiljer sig från de andra. I huset bodde kanske en ungkarl med andra boendeideal än tidens gängse?

Här ser vi den inre cirkelformade väg som går runt hela borgen. Låt oss kalla den ”300-talets Storgatan”. Den var vad jag förstår den viktigaste vägen för alla slags förflyttningar inom borgen.

Sten på sten på sten på sten på sten på sten. De flesta väger flera hundra kilo. Hur lång tid tog det att bygga borgen? Tio år? 20 år? 100 år? Vem vet?

Stora delar av den yttre muren ligger fortfarande ganska intakt. Snacka om professionellt hantverk!

Molnen har blivit fler. Färgerna blir allt kallare. Vi lämnar Ismanstorp med en enda målsättning: Att snarast fotografera detta märkliga bygge från luften. Från marken finns ingen möjlighet att göra dess storslagenhet rättvisa. Vi återkommer, alltså…

Annonser
Taggad , , ,

6 tankar om “Ismanstorps borg – länets bäst bevarade

 1. Tony skriver:

  ”skyltvarianten”. En av de få ställen där den används?
  Det kan också vara så att man försöker göra borgen äldre än vad den är. Kan den ha ett samband med ismannen Ötzi? Ismannens torp är hans borg? Vore fantastiskt i så fall. Fast ingen visste väl att han var ismannen. Allra minst han själv.

  Bilderna får mig att tänka på en resa till kanalöarna Jersey/Sark mm. Vid en utflykt med häst o vagn till ett ställe med snarlik bakgrund yttrade en äldre man när han fick reda på att det var 500 M kvar. Sten har jag sett förr!
  Det är lite så jag känner det också när jag ser bilderna.om det inte vore för bildtexten.Lite andefattigt utan dessa.Varje bild får sin uppmärksamhet i text. Betyg …5 Stenar

  Soliga tvåsiffriga hälsningar Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Man bugar för fem stenar. Att tacka för sten brukar inte den som blir stenad göra… 😉

   Otzi, ja. Ett fascinerande öde. Men han hittades väl i Alperna om jag minns rätt. Och fortsätter minnet att funka var det först långt efter att man fann honom som en forskare upptäckte en pilskada i hans kropp. Denna blev hans död, sannolikt en utdragen och plågsam historia.

   Om min bildidé för alvarsamt kan jag säga så här: Den är lite i stil med den på gamla avsomnade bildtidningen Se. Den ”läste” jag från barnsben, och den är den tidning som betytt mest för mig genom alla år. Idén var: Foton. Massor av foton. Och så vill jag att alvarsamt ska vara: Generös med bilder. Ingen liten frimärksstor bild med olika färgstick à la Länstyrelsen – som inte ens går att klicka upp i större format. Nä, jag vill ösa på! Den som inte är intresserad av ämnet kan snabbt ögna igenom bildfloden, medan ”nörden” kan klicka upp bild på bild och se mer och mer och mer… Jag vet att det finns människor som kan titta på hur många bilder av borgar som helst, medan andra säger som din medresenär: ”Sten har jag sett förr.”

   Om just Ismanstorps borg gäller det jag skrev i sista bildtexten. Denna borg måste ses från ovan. Bilder från marknivå gör inte borgen rättvisa.

   soliga och blåsiga hälsningar

   Gilla

   • Tony skriver:

    Tidningen Se Nu trillade polletten ner. Sämre grundide för bloggen kan man ju ha.

    Visst gjorde Nycop ett hyfsat jobb för bildjournalistiken i Se, Vilket smittade av sig på ett synligt sätt när han kom till Expressen. Jag tror jag har några Se liggande i nostalgihögen från 70-talet. Ronnie Peterson körde F1 bl.a.
    Något som saknas i bloggen är känslan av att hålla i tidningen.Storleken och papperskvaliteten av någon anledning.Men numera är det väl Ipad eller smartphone som gäller på utedasset.
    Lite tråkigt även om det är Alvarsamt2 på webben.

    Nu hoppas vi på bra förhållanden vid nästa flygning! Rätt belysning mm.
    Har du någon kontroll över avtryckaren, eller blir det Time lapse tills minnet tar slut? Flygtid/ minne? Konstant slutartid 1/4000 sek?
    Hälsningar T

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Kul att du minns Se. Carl-Adam Nycop var bra, men också jobbig. Farsan, som var en erkänt god stilist, fick en gång skriva om en liten notis fyra gånger innan Nycop var nöjd. Farsan höll på att smälla av, men var inte sämre än att han höll med Nycop om att den blev bättre och bättre för varje omskrivning – och allra bäst den fjärde! Så jobbar inte många i dag; textsmeten ska rinna ut i hast. 😉

     Vad gäller papperskvalitéten i alvarsamt2 kan jag bara beklaga. Marknadssvårigheter gör att vi får hålla till godo med den nuvarande under överskådlig tid.

     Ingen kontroll över avtryckaren. Allt ”lapsar” varannan sekund tills du inte orkar hålla kiten längre – eller minneskortet tar slut. Slutartiden är alltid konstant. Vi gillar det här ”low tech-sättet” att jobba. Mycket skicklighet, mycket tur, man kan bara göra sitt bästa. Resten sköter ödet om… /soliga

     Gilla

    • Tony skriver:

     Är det då så att C N på nåt vis smittat av sig till dig genom Farsan? Det där med trädet och äpplet som faller du vet. Kanske flera äpplen.
     Då det utlovats mer rörliga bilder i Alvarsamt2 blir det spännande att se om det blir en ”För tapperhet i tält 2,0” också. Känn ingen press. Vi väntar gärna / Tony

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det där med äpplen är svårt att reda ut… 😉
     Video blir det småningom. Men kamerabyten har sinkat produktionen. Skådisar och stuntmän söks just nu på båda sidor Atlanten…

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annonser
%d bloggare gillar detta: