doft av timjan, viol – och ros!

Den lär heta Therése Bugnér på latin, denna ros som tycks ha hur många kronblad som helst. Kamera: Fujifilm X30 i makroläge, 100 ISO, fri hand, naturligt ljus.

Ännu har inte många blommor slagit ut i vår täppa. Men några grandiosa rosor lapar sol. Och timjan blommar sen nån vecka, och vilda violer sticker helt plötsligt upp sina muntra nunor där man minst anar dem. Timjanblommorna är bara runt fem millimeter stora, den gula violen under tio i diameter, den blå dubbelt så stor. Båda växer bara några centimeter ovan jord. Fotoställningen blev alltså ”liggande på mage”. Jag använde en kraftig extern blixt för att kunna jobba med minsta möjliga bländare, det vill säga 22. Orsak: Jag vill förmörka bakgrunden och få hyfsat skärpedjup, som i dessa sammanhang alltid är litet.

Rosen är dock stor, som en praktfull bländande kraschan med nästan 20 centimeters diameter. Stort som smått växer så det står härliga till. Och nu alla odlare, bönder, vattenexperter, slagrutemän och andra: Det väntas regn både i dag och på onsdag-torsdag! Det här blir rena klorofyllrallyt!

Timjan, min favoritkrydda. Doftar gott även som planta – om du stryker den lätt med handen. Som alltid är vitt svårt att få teckning i med blixt men med olika krumelunter i bildbehandlingsprogrammet gick det till sist.

Den håriga stammen är i verkligheten knappt en millimeter tjock. Systemkamera, 150 mm makroobjektiv och två mellanringar på 25, respektive 12 millimeter. Fri hand.

Denna smörgula läckerhet är inte ens en centimeter i diameter. Alla dessa blommor är tagna i hård vind som fick dem att gunga hit och dit. Det gör mindre när man använder blixt, ty även om jag exponerade på 1/100 sekund brinner blixten av på 1/1 000 sekund. Och ”blixtens bild” blir totalt dominant över ”kamerans bild”. I detta och andra blixtfoton finns alltså två bilder, en suddig där blomman vajar och en skarp som blixten ”fräste fast”.

Våra rosor blommar snabbt över. Men nya förmågor står på tur att fylla tomrummen.

En något större viol med mönster av ”utspillt bläck”. En sagolik konstruktion i all sin enkelhet. De vita prickarna är troligen frömjöl.

Annonser
Taggad

4 tankar om “doft av timjan, viol – och ros!

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Nya infall och vinklar, ljusvariationer från sidan, genomlysningar snett bakom och alla möjliga framifrån. Samma blomstermotiv men ändå nya i små men betydande justeringar. Fint och upplevelserikt för betraktaren.En inspiration att se det lilla på ett mer aktivt sätt.
  Härligt!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Oj, oj, oj så många positiva ord! Tackar allra ödmjukast.
   I dag är det tio dagar till ”den förväntade leveransen” av den kamera jag ska videofilma med…
   /Staffanhälsningar

   Gilla

 2. superlille skriver:

  Suck så vackert!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annonser
%d bloggare gillar detta: