Dörby gravfält – glest men stort

Det ser lite glest och annorlunda ut, gravfältet i Dörby mellan Gårdby och Bröttorp. Men det är hela 400 meter långt och sträcker sig utmed landsvägen genom Dörby. Fältet är från järnåldern. Bilderna nedan är från januari i år.

I slutet av 1800-talet undersöktes delar av fältet i Dörby. I ett röse i norra delen av fältet hittades skeletten efter tre krigare, begravda med sköldar, spjut, knivar och keramikkärl. Man daterade då graven till 200-400 år efter Kristi födelse.

Sju andra gravar undersöktes också under samma tid. En var från vikingatiden och innehöll ett bryne av sandsten, en bronspincett och ett 20-tal järnnitar. På fältet har begravts människor under hela järnålder, alltså 500 år före Kristi födelse till 1050 efter Kr f. Redan i inventeringar under 1600-talet berättade åldermän i Norra Möckleby om en tingsplats i Dörby. De påstod att man sommartid höll tingsstuga i Dörby bland 26 stora stenar.

Ett fototips i sammanhanget är att välja rätt årstid för olika slags fotograferingar. Många motiv gör sig bäst under vissa säsonger. ”Grön vinter” i detta motiv framhåller de låga stenarna. Betraktaren förförs inte av annan ögonfröjd som högt gräs, färgsprakande blommor och böljande lövträd. Samma gäller naturligtvis även andra typer av motiv. Att exempelvis sälja en charmig Ölandskåk med höstgrå foton är en garanterad prissänkare! Vill du ha bra foton av din villa, gård, bil, båt eller käresta kan du vända dig till mig. Jag plåtar allt – från marknivå eller från luften. Klicka här.

Märkt , ,

En tanke på “Dörby gravfält – glest men stort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: