en by för framtiden

Har du planer på att flytta till Öland föreslår jag Södra Möckleby, en by med många fördelar. Den saknar radbyns enformighet, den breder ut sig i alla väderstreck och har bibliotek, matvaruaffär, en del andra butiker, kafé och brukshotell. Den är en vacker by i en för Öland ovanligt kuperad terräng. Vår, höst och vinter är det lugnt här, men på sommaren invaderas vi av människor från hela Europa. Byinvånarna är trevliga och naturliga, och framtiden ser ljus ut. Politikerna vill nämligen utveckla Södra Möckleby till ”södra Ölands nav”. Så tag ditt pick och pack och flytta hit!

Innan du beställer flyttbil vill du kanske kasta ett öga på byn? Vi startar vår cykeltur vid ICA i centrum, drar ned mot Degerhamn och Dalsjö och kämpar slutligen upp för den branta backen vid Strömmelns gård för att sluta varvet där vi började. Turen går genom de delar vi kan kalla västra Södra Möckleby. Senare ska vi också cykla genom de östra och södra delarna.

Slå på högtalarna och klicka igång videon!

Märkt , , ,

10 tankar om “en by för framtiden

 1. Jeanette Sköld skriver:

  Men hallå där, så elak får man inte vara på landsbygden, man ska hjälpas åt, har jag hört. Jag har bestämt en sak i alla fall, tycker inte synd om dig om du blir fast i spökskogen.jag som bad på mina bara knän, ALDRIG mera.

  Gilla

 2. Jeanette Sköld skriver:

  Sååå bra film, det är nog jättebra o bo i Södra Möckleby, men får jag lägga ett förslag: SMEDBY norr om är väldigt trevligt att bo i, vi har inte mycket o komma med, men behöver vi litteratur och mat o sånt, då åker vi till Södra Möckleby och träffar trevligt folk oxå, som i dag i affären t.ex.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tackar så mycket. Jo då, Smedby är också trevligt. Funderar på att göra en video om ”Smedby runt”. Den blir väl 20 eller 30 sekunder lång… 😉

   Gilla

   • Tony skriver:

    Du får cykla uppför backen så kan det bli en långfilm. Verkar som den ingår i träningsrundan för ett antal motionärer numera.

    Det var tråkigt att se att de nu tar ner almarna på bygatan. Hälsningar T

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Långfilm upp. Kortfilm ner – som vi säger i Cykelförbundet.
     Visst är det tråkigt. Men bäst vore nog att redan nu ta ned alla almar som finns, sjuka, döda och friska. Alla kommer nämligen att dö på sikt. I exempelvis södra England finns i dag inte EN enda alm kvar. /hälsningar S

     Gilla

 3. Torbjörn Hartman skriver:

  Måste framhålla den fantastiskt fina bildkvaliteten i filmen. Är den filmad av nya är den ett galant förvärv. Lycka till framöver.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, 4K är helt överlägset andra bildstorlekar. Och Olympus TG 5 tar överraskande bra 4K-videor. Dessvärre tar Youtubes ”slaktarprogram” ned kvaliteten en smula. 4K-bilderna är så stora att framtida effektiva redigering kräver ny och kraftfullare dator. Det ena påverkar det andra – och det tredje och fjärde och … 😉

   Gilla

 4. Torbjörn Hartman skriver:

  Härlig film om den fina byn S Möckleby. Sen är det där med Västra Södra Möckleby och Degerhamn. Tror vi att det framöver kommer att angöra fartyg i Västra Södra Möcklebys hamn eller… Det är onekligen förvirrande med postort, kyrka, hamn, busshållplats etc. Det blir mer praktiskt med ett gemensamt.
  Men icke för ty… Filmen är helt underbar. Man känner varje del av den,i styret, hela vägen. Vi har ju kört sträckan ett antal gånger genom åren. Ser framemot ytterligare delar av byn från cykel. Kanske, om det praktiskt/tekniskt är möjligt, att kunna höja kameran ett litet snäpp för mer omgivning och mindre vägbana.
  Hela förspelet i texten omöjliggör en vägran att ta sig hit till SM eller att slå ned pålarna. Om inte denna redaktion erhåller kommunens kulturpris för året eller för all framtid, så tror vi att DDT är involverad.
  Hilsen/
  DDT=DonaldDuckTramp, han som trampar i klaveret.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för så goda vitsord. Själv ser jag filmen som en ”uppmjukare” inför större och mer redigerade projekt. Ett – litet – problem är var man ska ha kameran. I denna film satt den uppe på min cykelhjälm. Trots ganska kraftig vidvinkel transformeras minsta huvudrörelse till en förvånansvärt stor kamerarörelse. Det var också svårt att bestämma kamerans optimala läge i höjdplanet. Överväger att framdeles hålla kameran i handen. Men det innebär andra svårigheter. Dels måste jag cykla med en hand, vilket har sina problem på cykel med enbart handbromsar, dels saknar denna kamera en vinklingsbar display. Följaktligen måste jag hålla den med nästan helt utsträckt arm för att kunna se motivet i displayen. Återstår nåt slags montering på cykeln, men en sån måste vara dämpad för att det inte ska skaka för mycket. Denna film är tagen i 4K med Olympus TG 5. Ett alternativ är att gå ned några snäpp i kvalitet, köra full HD 1920 x 1080 med 30 eller 50 bilder per sekund i Fuji X70 – eller till och med Fuji X30. Resultatet borde kunna bli ”bra” men i sämre upplösning. 4K är ju lika med så enormt mycket större bilder och därmed tydlighet och skärpa. Tyvärr finns ännu inte den perfekta smällan för både foto och video. Man måste ha tre fyra kameror för att täcka upp alla slags utmaningar, vilket jag snart ska berätta om i en film på bloggen. Vad gäller eventuella kulturpris är såna absolut uteslutna. ”Vi tar aldrig emot ett öre i mutpengar. Det skulle vara lika med vår fria själs och våra frihetsälskande ords omedelbara och totala död. Vår sanna kamp kräva obefintliga kopplingar till maktens andliga träskmarker”, skriver Sune Flisa just nu på redaktionens whiteboardtavla. Och samtliga medarbetare nickar i talande tystnad. /cykelhälsningar redaktionen

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: