det förtrollade diket

Det vackraste på Öland hittar du i – diket! Ja, den här årstiden stämmer det. Just nu blommar de vilda blommorna som intensivast och det är ett oförlikneligt skådespel vi kan följa utmed varenda vägkant. Här kan vi avnjuta utfallet av naturens egen slumpgenerator och egensinniga såningsmän. Här finns inga trista radsådder eller militanta plantavstånd. Här bubblar och puttrar livet som det vill, utan människans tillrättalägganden. Och föreställningen är gratis.

En eloge till de väghållare som låter bli att slå innan fröna är mogna. Vi tycker oss ha observerat betydligt flera bin i år än vanligt – av alla de sorter. Men färre humlor.

Fototips: Testa motljus, gärna starkt. Eventuellt upplättningsljus med reflexskärm eller blixt sätter ofta pricken över i.

Märkt ,

4 tankar om “det förtrollade diket

 1. jernis skriver:

  Minner om svunna tider, om än bara några dagar sedan, men likväl svunna. Förnimmer den honungstunga doften av gulmåra och kamomill. Skräppan i blickfånget på bild 3 och 6 är en av mina favoriter (har några ömt vårdade exemplar på min egen lilla Gävleäng). Andra är nässla, maskros och gatukamomill. Kanske lite som en av mina brorsöner som, när han var liten grabb, bland alla seriefigurer i Bamses galleri gillade Vargen allra, allra mest, just för att nästan ingen annan tyckte om honom, fast han innerst inne är jättesnäll.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Härliga namn du radar upp. Jag kan nästan ingenting om blommor, men det gör inget. Jag bara insuper, njuter och mår bra av alla de både oansenliga och mer spektakulära varelser som frodas på en riktig äng. På ängen känner man att allt hör samman.

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Det var fantastiskt att se vägrenarna nu. Förr kunde de slå dem veckan före midsommar! Hur intelligent var det på en skala? Kungsljusen syns på långt håll.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: