bättre videoljud med diktafon och mygga

I dag behöver man inte vara rik för att skapa bra videor. Det går att göra video med fickkamera för någon eller några tusenlappar och 4K-video med kamera för under 5 000. Ett av de tydligaste och mest besvärande problemen med videofilmning är ljudupptagningen i kameran – så snart det blåser. Då ”blurrar och snorar” ljudet och det blir helt oanvändbart. Eftersom jag ständigt är på jakt efter billiga lösningar av både fotografiska och videofotografiska svårigheter ska jag slå ett slag för diktafonen.

Kan du utrusta diktafonen med en enkel ”dead cat” kan du förbättra ljudet högst påtagligt. Diktafonen har dessutom fördelen att den är lätt att dölja. Ett alternativ är att koppla en mygga till diktafonen. I videon nedtill har jag myggan i bröstfickan och diktafonen på soffan jag sitter i. Trots en vind om åtta meter per sekund blir ljudet godkänt. Jämför med det inledande ljud som kameran tar upp. Det är helt förfärligt!

Märkt , , , ,

4 tankar om “bättre videoljud med diktafon och mygga

 1. Tony skriver:

  Tipset kan ges till valda delar av svenska filmproducenter. Om det är dåligt ljud i någon film så är den svensk.Tyvärr.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jaså, är det så illa? Jag jobbar i alla fall på med enkla, billiga lösningar för bättre ljud. Lösningar för enorma belopp finns alltid. Står för det jag tidigare sagt: Ljudet är viktigare än bilden. Eller uttryckt på annat sätt: En underbar video blir bara pannkakssmet om ljudet är kasst.

   Gilla

 2. jernis skriver:

  Bra ljudtips inför den dag då jag till äventyrs övergår från stillbild till satir i ostumfilmsform. ”4K” var för mig ett fullständigt okänt begrepp för upplösning ända till för en vecka sen, då jag förtvivlat, ja närmast i upplösningstillstånd, stod i begrepp att skaffa ny bildskärm på en minst sagt snårig marknad. Efter som jag hoppas goda råd och moget övervägande nöjde jag mig med en ”3K”-skärm från Dell.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Att välja bildupplösning i upplösningstillstånd är inte lätt. Tror dock ditt val är helt ok. Som jag väl sa tidigare, jag ska själv byta hela datoriet inom kort och behöver aktuell, skarp skärmkunskap. Hör av mig till dig då. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: