gilla-markeringar mot undergången…

Lyckligtvis bor jag på södra Öland – ännu så länge. I norr kan ingen tänkande människa bo. Att politiker är visionslösa är ingen nyhet. Inte heller att de är lata. Men det faktum att de är både visionslösa och lata bör väcka dem som tror att demokratin är lika evig som en loopande videosnutt på Youtube. I Borgholms kommun överväger makten nu att endast ta upp medborgarförslag som fått ett visst antal likes (gilla-markeringar) på kommunens hemsida! Ja, du läser rätt. Färre än hundra gilla-markeringar och ditt förslag går rakt i papperskorgen. Politikerna slipper därmed läsa förslaget – och hemska tanke – eventuellt ta ställning till det. I detta defensiva och uppgivna ”tänkande” döper man också om medborgarförslag till E-förslag.

Det är Östra Småland som berättar denna hemska rövarhistoria. Hemskast av allt är att man på arbetstid har haft ”långvarig diskussion om hur många gilla-markeringar som ska krävas för att ett e-förslag ska gå vidare.”

Avsikten med e-förslagen är naken opportunism i sin värsta form. Alla vet att bara en bråkdel av befolkningen gästar kommunens hemsida. Bara en bråkdel av befolkningen har förmågan och modet att ragga andra människor till aktivitet genom att ”gilla-markera”, bara en bråkdel bryr sig. Detta tecken på total uppgivenhet i det kommunala självstyret kan utvecklas till ett reellt helvete redan under jordelivet genom att politikerna helt slutar tänka och i stället aktivt går på jakt efter gilla-markeringar i alla slags frågor. Några exempel:

Ska vi göra som sossarna vill och låta Esbjörn Kaklund riva den 300 meter långa muren över hans åker i Svidene? 100 likes och muren blir makadam till vägbygget i Fjöselunda!

Ska vi dra in lönerna för alla lata centerpartister i KF som sitter på sina stora gårdar och inte gör annat än klagar? Hjälp oss att samla 100 likes så drömmen blir sann och de får börja jobba i hemtjänsten i stället för att gnälla om bekämpningsmedel för lökodling!

Eller:

Vi i kommunledningen har drabbats av total paltkoma; vi vet ingenting om hur vi ska jobba. Vi har inga visioner. Kan du kära läsare hjälpa oss genom att låta oss återinföra forna tiders medborgarförslag? Hundra likes och medborgarförslaget gör comeback och kommunen överlever. Färre likes och vi får alla flytta till Mörbylånga.

Men det är inte säkert att en flytt till Mörbylånga räcker för att rädda sin mentala hälsa. Katastrofala idéer har en säregen förmåga att sprida sig. Risken är uppenbar att det politiska livet framdeles kommer att styras av likes/gilla-markerinar även i Mörbylånga kommun. Då återstår bara en definitiv flytt till Shimla i Indien. Och det är kanske bäst att börja förbereda sig redan i dag. E-förslagen finns nämligen redan i flera andra visionslösa kommuner utan framtid, exempelvis Karlstad, Västerås, Göteborg, Söderhamn och Kävlinge.

Sune Flisa
ledarskribent
och
ledare för Södra Ölands Motståndsrörelse, SÖM
PS. Vid färre likes än ett dras denna ledare tillbaka. Vid flera följs den upp av en hel radda kraftfulla bombardemang mot maktens dekadens.
Märkt , , ,

8 tankar om “gilla-markeringar mot undergången…

 1. Tony skriver:

  Det kan vara mer demokrati med 100 likes på webben. Vid 150 likes är det beslutat. Kortar ned beslutsprocessen markant. Bättre än nio handlingsförlamade i kommunens olika nämnder.Personnummer känns ute. I fortsättningen är det IP-adressen som gäller.Det blir lite som en auktion på nätet. Vad bjuds det på idag.? Vad skall gillas.eller dissas ? Verkar spännande! Är det ngn som inte vill vara med och bestämma ? Mer anarki åt folket !

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, det blir mer åt ”Lustiga huset” så. Det fann både min bror Kjell-Elvis och jag väldigt roligt – tills vi fyllde fyra. Då genomskådade vi allt och gick med i SÖM. /Sunehälsningar till fanfarer och blås ut

   Gilla

 2. Gudrun Ryberg skriver:

  Gillar:-)))

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   SÖM:s mässingsorkester ”Tordönet” spelar just nu upp ”Ja, vi elsker alle Gudrun!” Därpå inristas ditt namn i stålplåt på vårt hemliga 12 meter höga hjältemonument på södra Öland. SÖM går mot nya sköna segrar… /Eder Sune

   Gilla

 3. Kristina, Nedra Segerstad skriver:

  Toppen, jag stöder SÖM helt och fullt. Däremot kan jag inte ”gilla” er. Något fel någonstans.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   SÖM tackar för stödet, som växer lavinartat. Snart avgår mejl till kommunalrådet i Mörbylånga. Han ska avkrävas svar på frågan om även denna kommun överväger samma snabba och verkningsfulla undergångsstrategi. De kommuner som har gått den breda vägen och anammat E-förslaget krälar nämligen redan i bottenslammet och ingen räddning synes möjlig. Att det inte går att gilla-markera SÖM är symptomatiskt. Sveriges Kommuner och Landsting lär enligt vår hemliga spionavdelning ”Utan rök” lägga stora årliga summor på ”metoder för att på ett snyggt sätt tvinga bort SÖM från Öland” – en helt befängd tanke. Vi mobiliserar nu för fullt, utvecklar vår IT-teknik-krigsföring och rustar upp vår örloggsflotta (ekor, optimistjollar och kamouflagemålade kajaker).

   i honnör med solig stridshälsning, Eder Sune Flisa

   Gilla

 4. Anonym skriver:

  Bra rutet! Är det verkligen så måste det sättas p för det…

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Södra Ölands Motståndsrörelse, SÖM, mobiliserar för fullt. IT-attacker förbereds liksom invasioner från havet i vass- och blåstångkamouflerade kanoter./Sunehälsningar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: