dead cat dödar missljud på livsfarlig väg från gravfält…

Att få till bra ljud vid videofilmning när det blåser är svårt. Mycket svårt. En fickkamera klarar det inte, eftersom mikrofonen är alldeles naken. Börjar det blåsa mer än tre fyra meter i sekunden är det kört. Det gäller nog alla kameror med mikrofoner utan nån form av ”vindskydd”.

Botemedlet heter ”dead cat”. Denna något makabra benämning kommer sig av att de professionella vindskydden faktisk ser ut som döda kattor, trädda över mikrofonen, se här. De man kan köpa är dyra – och ibland inte bra. Jag har testat några modeller som inte alls hållit måttet. Därför började jag jobba med egna lösningar. Målet har varit att göra en fungerande dead cat för under fem kronor – som funkar hyfsat i vindhastigheter upp mot 20 meter per sekund, alltså 70 kilometer i timmen. Den första och den andra blev fiasko. Men denna, den tredje, blev ganska bra.

I videon nedan – tagen i juli – kan du dels följa med på en cykeltur mellan Gettlinge gravfält och Södra Möckleby, dels kolla in hur min oerhört enkla dead cat monterad på en ”mygga” (slipsmikrofon) klarar sina uppgifter. Kameran fäste jag på cykelhjälmen och mikrofonen stoppade jag i cykeltröjans bröstficka. I dess bakficka la jag diktafonen. Jag trodde att jag skulle kunna maxa runt 50 kilometer i timmen, men motvinden blev för hård för såna hastigheter…

Märkt , , , ,

6 tankar om “dead cat dödar missljud på livsfarlig väg från gravfält…

 1. Tony skriver:

  Nu har rubriksättaren fått fria händer igen ser jag.
  Avseende maxfarten får han ha händerna i bocken nästa gång pga luftmotståndet. Men då blir det väl mest asfalt på bilderna. Ljudet verkar bra och kan kanske spetsas till med lite redigering,filter etc. Kadens och klinga ?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Rubriksättaren var för en gångs skull nöjd med sin insats. Han är en ”mörkrets man” med döden som evig följeslagare.

   Jo, asfalt blir trist i längden, men nu väntar ny 4K-kamera med 155 graders bildvinkel och bildstabilisering. Resultatet kommer att bli enastående, rent bildmässigt. Ljudet måste dock även fortsättningsvis spelas in av annan mackapär än kameran. Vindbruset på racerhoj i motvind är bedövande. Visst kan ljudet i aktuella rullen filtreras och spetsas, men jag ville spela upp det ”direkt ur diktafonen” för ärlig bedömning.

   Kadens försöker jag hålla på 90. Klinga vet jag som nybliven racerhojare inte vad det är. Hans Klinga? Sågklinga?

   molniga men varma!

   Gilla

   • Tony skriver:

    Klinga,drev, svärd, tågvirke, hundskall,jakt. Välj det som ev passar. Annars får vi kolla med Hans. Men på Öland behövs inte så många växlar. En i medvind, en i motvind.

    Än fryser inte regnet här !

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Jag misstänkte att det var nåt med dreven. Men ibland måste man spela dum. Observera ordvalet: SPELA. 😉
     Har dock ingen aning om taggar och drev o fan och hans eventuella moster. Chansar på stort fram och litet bak.

     ”signaturen Tour de France nästa”

     Gilla

 2. Jeanette Sköld skriver:

  Ja det var en makabert uttryck, är det för dom inte har huvud o svans, usch o fy. Mina två som är 12 och 14 har fortfarande både ock, tack o lov.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: