vitbalans, färgtemperatur och avsiktliga färgstick

Nyligen skrev jag om begreppet färgtemperatur och hur man kan reglera den i bildbehandlingsprogram. Man kan få bilden varmare eller kallare, alltså gulare eller blåare. En överdriven färgtemperatur åt något håll, exempelvis ett för gult foto, kallas färgstick. De vanligaste färgsticken är gulstick och blåstick, men även rödstick förekommer. Med vitbalansläget inställt i auto är de flesta kameror i dag duktiga på att helt automatiskt reglera den så kallade vitbalansen – i nästan alla slags ljus. Dessa skillnader i olika slags ljus uppfattar vi vanligen inte. Vi ser ingen större olikhet mellan ljuset inne i lägenheten och ljuset ute på gårdsplanen.

Det här inlägget visar hur du manuellt kan lura din kamera till att avsiktligt skapa olika färgstick i dina foton, skapa en ”fel” vitbalans. Du ändrar då inställningarna i din kameras vitbalans. Kameran tror då att ljuset är just det du har valt – och vitbalanserar efter det. Det blir ofta helt uppåt väggarna, men nån enstaka gång kan man ha nytta av möjligheten, speciellt med valen skugga och sol. De två lägena ger ofta bara mindre förändringar. Och hur är det med begreppet ”växlande molnighet”… Är det skugga eller sol? Kameran gör sitt val, men du kan också göra ditt – om du vill. Det är upplagt för lek och tester…

Bilderna nedan är tagna tidig eftermiddag med Fuji X30 en gråmulen dag helt utan sol. Denna kameramodell har många fler val av färgtemperatur. Man kan exempelvis ställa in färgtemperaturen efter ett objekt man fokuserar på – eller i exakta kelvingrader. Varje inställningsalternativ går också att finjustera åt alla slags nyanser. Här nedan har jag endast valt de vanligaste alternativen.

När man betraktar bilderna nedan förstår man hur många olika slags ljus det faktiskt finns, och hur skicklig kameran – och våra ögon! – är på att hela tiden modifiera färgtemperaturen till den som våra ögon upplever som korrekt.

Kamerans autokorrigering har bestämt att motivet såg ut så här. Somliga säger kanske att bilden har ett lätt blåstick. Men inte jag. Dagen var till karaktären blågrå.

Kameran lurad till att vitbalansera efter 10 000 kelvin. Tydligt gulstick – enkelt att ta bort genom att tillsätta lite blått i bildbehandlingsprogrammet.

2 500 kelvin. Motivet blir overkligt blått. Ändring åt detta håll i kelvinskalan kan vara befogad vid exempelvis reklamfoton för frysboxar – eller artiklar om vinterbad.

Kameran inställd på ”sol”.

Kameran inställd på ”skugga”.

Kameran inställd på ”glödlampsljus”.

Kameran inställd på ”under vatten”.

Kameran inställd på ”lysrör”.

Märkt , , ,

8 tankar om “vitbalans, färgtemperatur och avsiktliga färgstick

 1. Tony skriver:

  Alvarsamt2s nya grepp?
  Snillen spekulerar.

  Gilla

 2. jernis skriver:

  Färgtemperaturen, alltså relationen mellan temperatur och färg, ges av den temperaturberoende fördelningskurvan för den så kallade svartkroppsstrålningen. Teorin för den klurade Max Planck ut 1900 kallt (och gav honom Nobelpriset i fysik 1918), vilket var startskottet för kvantmekaniken. Vilket i sin tur ledde till utvecklingen av, å ena sidan, kärnvapen och, å andra sidan, magnetkameran. Historiska vingslag. Ont och gott. Bara som exempel.

  Gilla

  • Tony skriver:

   Ont och gott ja. Finns snart att beställa på ebay. Utveckling vs avveckling.

   Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, jäklar… Det var intressant. Vi snuddar väl dina yrkeskunskaper nu. Visst är det väl så att en svartkropp inte syns, hur noga man än tittar. Motsatsen till svartkropp torde alltså vara D Trump. /lite Ölandssol till er!

   Gilla

   • jernis skriver:

    Nej. En ideal svartkropp – ideal därför att en sådan bara finns i teorin – absorberar visserligen allt infallande ljus (elektromagnetisk strålning) och är i så måtto ”svart”. Däremot sänder den ut eget ljus med en spektralfördelning som endast bestäms av dess temperatur. Så länge som temperaturen är över den absoluta nollpunkten skulle man därför kunna ”se” den ideala svartkroppen. En ideal Donald Trump funnes också bara i teorin. Hmm … mittåt, inte ens det.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det skulle innebära att om vi sätter Donald Trump i ett rum med – 273, 2 grader så syns han inte! Varför gör ingen det?
     Nu väntar vi värme till Öland – då syns fanskapet igen…

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: