gigantisk gåsarmada

Solen hade gått ned för drygt en halvtimme sedan. Jag hade fotograferat färdigt och lade kameran i en påse som jag stoppade i fickan. Hemåt!

Just att stoppa undan kameran – till och med i en påse! – är något jag med eftertryck brukar avråda från i mina fotokurser. Kameran ska alltid vara redo! Man lär ut en sak och brister själv.

Det började bli ordentligt mörkt. Den svarta skyn trasades plötsligt sönder av ett avlägset ljudvibrato. Och då såg jag: Tusentals kacklande gäss från Degerhamn i söder till Kastlösa i norr, en sträcka på en dryg mil. De kom i våg efter våg, i plog efter plog i rakt västlig kurs ut över Kalmarsund mot Sverige.

Det tog förstås alldeles för lång tid att få upp kameran. Men det blev trots allt en för sen och för skakig videosnutt med dåligt ljud. Men trots bristerna ger den förhoppningsvis en liten uppfattning av den fantastiskt stora gåsarmadan.

Fyra minuter senare stod jag vid bilen. Gässen var då fem kilometer ut i Kalmarsund. I den västliga vinden hördes fortfarande kacklet och pladdret som ett slags ”aniaralikt rymdbrus”. Jag rös.

Slå på datorns högtalare och klicka igång videon nedan.

Märkt , ,

6 tankar om “gigantisk gåsarmada

 1. Gudrun Ryberg skriver:

  Jag slås av att det är så mycket aktivitet på fåglarna sent på kvällarna här på Öland.Något jag inte upplevde på västkustön.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag kan tyvärr inte förklara. Starar ”gick och la sig” redan innan solen var helt nere. Men gässen kom när det var mörkt. Bara solljusstudsar lyste upp himlen en aning. Det måtte ha blivit helmörkt när de kom in över Sverige. Fantastiska djur med ett underbart språk!

   Gilla

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Trots alla dina beskrivna begränsningar så är det en magnifik upplevelse. Förstår frustrationerna över att inte ha stått där på parkett med kameran redo i rätt inställning och vinkel.
  Undras vad som händer nu i kväll, för det skall ju bli liknande förutsättningar. Dags för en favorit i repris?
  Mycket mäktigt! Tur ändå(skickligt) att kameran fanns i rätt påse!
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Kameran ser bara en ynka liten del av flocken. Det var lika många fåglar i kilometer efter kilometer – åt båda hållen. Under mina sex år på ön har jag aldrig sett maken. Ja, vi tror på en repris. Vindar och molnighet ser ut att bli som i går.

   Jag vet ingenting om fåglar… Vad 17 ska dom göra i Sverige?

   hälsningar

   Gilla

 3. walkaboutsweden skriver:

  Oj! Lite domedagskänsla över den här…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: