Nu cyklar vi igen…

Vädret är fortfarande helt ok för en tur på hojen. Men cykelhandskar med bara fingrar har fått bytas mot heltäckande. Vägarna har sällan varit så ”fula” som nu, strösslade som de är med jord, småsten och till och med större stenar från vattenrörsgrävningar och jordbruksarbeten. Det gäller att hela tiden styra undan – ett racerdäck tål inte mycket.

 

 

Märkt , ,

4 tankar om “Nu cyklar vi igen…

 1. Torbjörn skriver:

  Ytterligare en förträfflig cykelfilm på bloggen från våra väl kända vägar på södra Öland. Det är med mycket stort nöje som vi tar del av upplevelsen. Visst blir filmen en del förkortad genom klippen, men inte upplevelsen. Tänker på just dessa norska filmer från bla Bergenbanan som sändes i nutid, och inte alls förkortat. En helt oklippt version på en halv timmes cykeltur, ufa det finns lagringsutrymme i systemet, är gött och härligt nedvarvande.

  Trist att ständigt behöva använda 136:an i så stor utsträckning för att ta sig fram och bort. Det bör tillföras mycket mer egen cykelväg på ön för en säker framfart. Vi uppmanar nu vår rika och expansiva Mörbylånga kommun, i samarbete med Trafikverket, Regionen och privata investerare, att genomföra fler möjligheter till säker cykling. Där det nedgräves för vatten och avlopp, där asfalteras det ovanpå för gång och cykelvägar, så är det många tramprundor många stycken redan på väg!
  Det är ju klart, tycker vi, att vår vackra ö är som gjord för ett omfattande, vackert beläget och attraktivt cykelvägnät. Inte minst bara som en stor turistattraktion utan också för alla boendes väg till aktivitet och hälsa.
  Rekommenderar alla att läsa boken: – HJÄRNSTARK av Anders Hansen, läkare/civek.

  Tills dess önskar vi alla en underbart grå och mulen himmel framöver, och en härligt ständig och utvecklande motvind i framfarten! Det är ännu långt till den ljusnande våren!
  …men man vet aldrig…
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Många tack för uppskattning, boktips och önskan om gråväder och motvind. Det märks att du håller hjärnan i topptrim – tack vare cyklandet.

   Att filmerna hittills är knappa 15 minuter långa beror på Youtubes regler. De har satt maxgränsen 15 minuter, men jag vet att man ”på något sätt” kan ladda upp även längre rullar. Ska kolla upp möjligheten småningom…

   136:an är en styggelse för cyklister, ja även för bilister. Alldeles för smal och folk kör som dårar, tyvärr. Som cyklist är det inte kul att bli omkörd av bilar i 150 till 170. Men så blir det när polisen har avpolleterat sig själv och gått i evigt ide.

   Tyvärr måste jag påstå att södra Öland – hittills! – är ett cykelparadis med stora skavanker. Svårigheterna börjar redan vid hitresan; du får inte cykla över bron utan måste ta cykelfärjan Dessi, vars framtid ser mörkare ut för vart år som går. Den är bara räddad till och med nästa år. Utan den sjunker Öland som en sten på ”cykelindexkartan”.

   Det finns sajter som visar intressanta ”cykelleder” på ön. Men de är snudd på bluff, eftersom de på södra ön till största delen går på 136:an och 925:an. Det finns få asfalterade leder här som jag känner till. Och vissa sträckor ser ut att vara ”lämnade i hast en fredagseftermiddag för länge sen”. Ta exempelvis cykelleden mellan Södra bruket och stranden nedanför Albrunna. Där slutar leden i en uppförsbacke med sylvass stenbeläggning (som orsakat mina två ”årets punkteringar”). Och där finns minimal info om fortsättning, riktning, mål och mening. Vi har flera gånger fått frågor av förvirrade turister om vart de ska gå eller cykla…

   På nätet: I Ölandsledens kapitel om Fyr till fyr är senaste statusbeskrivningen daterad maj/juni 2016. En blogg av tidigare projektledaren ”Ölandsleden fyr till fyr” slutar i ett inlägg från 2014-06-24. Ingen info om varför. Så amatörmässigt får inte information om stora projekt skötas. Tillsätt nån professionell kraft som kan skapa en bra sajt om endast Fyr till fyrprojektet med uppdaterad info utan bludder.

   Jag vill absolut inte vara negativ men dålig eller felaktig marknadsföring är på sikt farlig för alla slags projekt. Man måste vara självkritisk inom turismbranschen och sluta dränka varandra och omvärlden i superlativer om öns och varandras förträfflighet. Denna tendens beror nästan alltid på att de som jobbar med frågorna själva vill framstå som duktiga, vilket i sig är mänskligt men för branschen förödande. Vissa sajter mår man nästan illa av; man tar i så man spyr. Dagens turister är mogna nog att ta såna ”turismfloskler” med stora nypor salt. Här kan vi faktiskt lära av Elvis Presley: Sjung aldrig på max. Det gäller även marknadsföringstexter dränkta i utropstecken. Bort med dem. Utropstecknen ska frambringas av innehållet och inte av fantasilösa skribenter.

   Fyr till fyr-projektets framtid är nog ganska vinglig. Drömmar om heltäckande cykelbanor mellan Ölands uddar är nog bara att glömma. Dock, är det nån som vill skapa denna led så är det alvarsamt2.

   ”Hjärnkraft” är bra. Därför cyklar vi i alla väder, i med- och motvind, i ned- och motlut. Ambitionen är att hålla liv i den klara analysen, de sansade förväntningarna och att motverka det överdrivna turismhallelujahdravlet.

   cykelhjulsroterande hälsningar

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Det måste vara ngt lurt med filmen. 14 km på drygt 14 minuter och det med dålig form. Nästan 60km/h. Ni maskerar formen dåligt må jag säga. En Pantani eller Merckx i det dolda.

  Stabilt filmat, om det sedan är bildstabiliseringen eller en stelopererad nacke som gjort mest nytta i detta fall är omdiskuterat. Man får vad man betalar för verkar ligga nära sanningen.

  Hakat upp mig på det här med ” cykelhandskar med bara fingrar”. Fingrarna är ”bara” först när handen är i handsken.Kan det vara att handskarna är UTAN fingrar? Tomma och innehållslösa om man inte fyller dem med något.
  Eller består handsken med/av bara/endast fingrar (fingertutor). Överdrivet då att kalla dem för handskar. Å andra sidan, en handske med bara fingrar I kan vara ett fall för sjukvården…
  Det får heta torgvantar om det nu är så mycket bättre. Svenska för invandrare kan vara svårt.

  Konstaterar att almstammarna står kvar utmed Smedbygatan fortfarande. Ska de inte bort eller står de kvar på andra ställen också? Vinterjobb kanske?
  Snartblirdetljusareigenhälsningar/ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jäklar, man är avslöjad. Sanningen, den enda, är att jag har måst mörka formen eftersom några viktiga tävlingar väntar och vissa divor hotar att hoppa av om jag ställer upp. ”Det är inte lätt att vara född stjärna”, som Sune Flisa brukar säga.

   Nacken är inte stelopererad – ännu. Men ska man ligga länge nedsänkt i bockstyret blir nog ingreppet nödvändigt småningom. Bildstabiliseringen är jag nöjd med. Tycker inte det spelar nån roll om den görs ”datoriskt” eller optiskt. Dock är kameran redan på verkstad, behäftad men en mängd problem. Rykten säger att Gopro ”alltid” måste förnya firmware i rasande takt. Allt ska gå snabbt i dag, för snabbt.

   Dina roliga rader om cykelhandskarna visar vilken märklig språkgröt vi kokar, pratar och skriver. Svenskan är inte bara svår för invandrare, utan även för svenskar. Begreppet ”torgvantar” är faktiskt genialt. Det enda som krävs för att förstå det är att någon gång ha torghandlat – och det har kanske inte alla?

   Almarna på Öland är ett svårt kapitel. De flesta döda står kvar, eller så gör man tvärt emot vad experten sa vid ett möte i just Smedby: Man hamlar dem eller kapar dem högt upp och låter jättestubbe stå kvar. För det tackar almsplintborren och fortsätter sin ödeläggelse. I södra Storbritannien finns inte en enda alm i dag. Inom tio år finns den inte heller på Öland, tror jag.

   Blirdetinteljusaresnartblirjagtokighälsningar / Staffan

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: