himlafyrverkeri

Eftermiddagens novemberhimmel åt väster är spännande – och svår – att fotografera. Nån timme före solnedgången börjar himladramatiken öka, som ovan. Till vänster växer plötsligt ett ”guldberg” upp vid horisonten, och lika plötsligt öppnar sig ett nästan cirkelrunt molnhål för att släppa ned ett snedstrålande ”Jesusljus”.  Ingen kamera kan exponera detta motiv korrekt. Det krävs alltså en hel del bildbehandlingsjobb för att resultatet ska bli bra. Svårast är de ljusaste delarna; de blir lätt utbrända. Och utbrända bilddelar går inte att fixa efteråt, eftersom det i de delarna ”inte finns något att rädda”. Ett sånt här motiv får inte överexponeras. Då är det i praktiken kört. Nå, hur göra när du står inför denna mäktiga syn? Först och främst, ska du använda spotmätning eller multimätning? Är du en erfaren fotograf kan du ”spotta” på – förslagsvis – en något så när ljus molndel, dock inte den allra ljusaste. Då blir bilden alltför underexponerad. Jag föreslår en säkrare metod, multimätning och gaffling. Vid gaffling tar kameran tre bilder i snabb följd, i olika exponeringar. Dessa värden går ofta att ställa in, exempelvis: normalexponering, + 1 steg, – 1 steg. Vid motivet ovan skulle jag föreslå ännu kraftigare differenser: – 1/2 steg, – 1 steg, – 2 steg. Ingen av de bilder du får fram kommer att vara helt ok, men någon av dem blir alltid ”minst inkorrekt”. Den väljer du och fullbordar i ditt bildbehandlingsprogram. Vem har sagt att det ska vara lätt att fotografera!

Originalbilden, en av tre i gaffling (de andra två har jag inte kvar). I denna bild ser jag dessa omedelbara fel: sned horisont, den ljusnar upptill vilket totalt förstör den laddade atmosfären, de ljusa partierna är grovt överexponerade och vattnet är alldeles för mörkt. Åtgärder: räta upp horisonten, beskära upptill, ”så gott det går-rädda” de överexponerade partierna – framför allt hålet för Jesusljuset och ljusa upp vattnet. Hålet för Jesusljuset är – trots en markant underexponering av bilden i sin helhet – mer än fyra bländarsteg för ljust. Det går alltså inte att helt rädda i en jpg-bild – som oftast bara tål ett bländarstegs förskjutning. Men man får göra så gott det går och jobba med lager och ett mycket underskattat hjälpmedel i PhotoShop: Bild-Justeringar-Skuggor-högdagrar. Med 10 i högdagrar ser hålet hyfsat ut. Summa summarum: Bilden är en ganska lyckad kompromiss som krävt runt tio minuters jobb. Så här i efterhand minns jag att ”guldberget” vid horisonten lyste ännu starkare i verkligheten än i min slutbild. Den blir följaktligen inte slutbild. Jag får ta originalet och börja om igen… Att fotografera är att ständigt… Tja, säg det… 😉

Märkt , ,

8 tankar om “himlafyrverkeri

 1. Tony skriver:

  En får tacka för guidningen. Intressant att minnesbilden är en ännu intensivare ”oljebrand” i fjärran. Trots bättre stuns i bilden överlag. Vattnet känns OK ? Jag ser nu att det jag trodde var en miss ( horisonten) i suddandet finns på bägge bilderna. Saknade jesusljusets blänk på vattenytan då jag tycker att hålet i molntäcket är så pass mycket närmare än branden.Tji fick jag. Bägge partierna är bortanför horisonten verkar det som.

  Originalet var inte så kul trots allt men analysen kopplad till version 1,0 visar på ett bra sätt att det var värt besväret och bildbehandla den. Vi får lita på ditt minne om du jobbar vidare. Det brukar synas om den är överarbetad.

  Allergiskmotsnedhorisonthälsning/Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Original är sällan kul. Ett original är bara inledningen till en bättre bild. Jag brukar påstå att en kamera är ”en idiot”. Den registrerar bara en trist kompromiss av mängder av parametrar. Våra ögon är däremot fantastiska. I bakomliggande hjärna finns dessutom ett helt överlägset PhotoShop inbyggt. Vi kan samtidigt se varje detalj i hålet för Jesusljuset och de minsta detaljer i det nattsvarta – en makalös förmåga som kameran är helt oduglig på. Det borde varje fotokurs inledas med: information om hur dålig en kamera är – i jämförelse med våra ögon. Först då förstår man kamerans begränsningar – och eventuella styrkor (som inte är många).

   jagärocksåallergistmotsnedahorisontermenfåroftastsånatrotsansträngningaromattintefådemhälsningar /S

   Gilla

 2. Tony skriver:

  När man shoppat färdigt tänker man
  ”Je ne regrette rien” och kastar originalet. Eller? En jämförelse med originalet skulle sitta fint. Gafflingsalternativ? Kanske visa underexponeringens betydelse för bilden. Se det inte som ett ”krav” från min sida. Ibland är vägen dit intressantare än resultatet. Vadharhangjortmedbildenhälsningar/ tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   *garvar*
   Jag ångrar ingenting men jag kastar inte originalet. Originalet är alltid den viktigaste versionen, ity jag rätt som det är kan komma på en ny förbättring eller en djärvare beskärning.

   Ditt visaförslag är superbt. Vägen dit är ofta intressantare än slutprodukten. Jag ser exempelvis hellre skisser till målningar än ”så-blev-den-duken”. Ska kolla igenom bilderna och återkomma i ärendet…

   detharjaggjortmedbildenhälsningar /S

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Då blir frågorna…Vilken variant/exponering valde du som original? Eller har du mixat 2 i olika lager? Raw?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   ”Spottade” faktiskt på vattnet. Valde den bilden som var underexponerad 1,5 steg. Ja, olika lager, himlens ljusa delar krävde ”fil och sandpapper och den del fula ord”. OBS. Olika lager i PhotoShop, alltså. Det är inte två sammanslagna exponeringar.

   Nej, inte raw utan jpg i Fuji X30, som i sammanhanget kan sägas klara såna här problem bättre än mina Canon systemkameror.

   Gilla

 4. Jeanette Sköld skriver:

  Sååå snyggt, bra tagit.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: