inköpsstopp och konsumentmakt

Bojkottade varor i plast: Gilles Små hjärtan (pepparkakor) i tjockplastburk med plastlock och Kjell & Co:s batterier i plastförpackning så stark och invecklad att man måste ha verktyg för att öppna den. Bra exempel på föregångare är Leksands Knäcke i papper, Zetas ekologiskt linser i papp och Biltemas batterier i enkla och bra pappförpackningar.

– Nu får det förbanne mej vara nog! skrek min fru.

Jag ryggade, beredde mig på att ducka.

– Nu räcker det. Haven dränks av den, stränder på öar i oceanerna ser ut som sopstationer, fiskynglen dör och …

– Jag håller med, svarade jag. Vad gör vi åt det?

Vi tänkte. Och så sa vi samtidigt: Inköpsstopp! Nu köper vi bara produkter i så lite plast som möjligt!

Frun tog pepparkakorna som exempel.
– Varför köpa en sån här jättestor hårdplastburk för dom kakor som lika väl kunde säljas i pappersförpackning? Nu köper jag bara pappersförpackade pepparkakor utan palmolja – och lägger dom i plastburken. Det blir inte en pepparkaksplastburk till i det här huset!

Själv har jag reagerat på all plast runt dataprodukter. Ett litet minneskort om 0,3 gram säljs i över decimeterlång ”pansarplastförpackning”, säkert 200 gånger tyngre än den mikroskopiska produkten i den. Köper jag en kamera ligger vartenda tillbehör i en plastpåse? Acken i en plastpåse. USB-sladd i en plastpåse. Kameran i en plastpåse. Laddaren i en plastpåse. Fästplattor och andra tillbehör i varsin plastpåse. Varför? Det är ren slentrian. Dödande och miljöförstörande slentrian.

– Och se på all läsk och alla småburkar med mejeriprodukter och smoothies och såser och …, sa frugan. Varför inte sälja dom i pappförpackningar? Det har ju funkat för mjölk och fil i 60 år.

Och jag spädde på:
– Kjell & Company säljer batterier i plastförpackningar som man måste ha kniv, avbitartång eller dynamit för att få upp. Jag har sagt åt dom att jag bojkottar dom och köper Biltemas i stället. Deras batterier säljs i enkla pappfodral som man öppnar på två sekunder utan verktygslåda, svordomar och blodförlust.

– Det vi börjar använda oss av nu kallas konsumentmakt, sa min fru och drog på orden… Ju flera vi blir, desto starkare kan vi bekämpa slentriananvändningen av plast. Nu får det förbanne mej vara nog.

Den här gången ryggade jag inte, beredde mig inte ens på att ducka.

Varför ska varenda gurka slås in i en gurka-kondom av plast? Varför ska vartenda äpple ha en plastetikett? Det är tid att skippa idiotin och rädda våra hav. Jag har nu lovat mig själv att aldrig mer köpa en plastpåse. Dessutom har vi båda inlett kriget mot palmoljan. Mer om den småningom…

 

 


Faktaruta

Världshaven var 2014 fyllda med mer än 5 biljoner (5 000 miljarder!) plastbitar. I dag är läget ännu värre. I haven ligger enorma plastkontinenter, tio meter tjocka, vissa lika stora som Mexiko.
2050 kan haven innehålla mer plast än fisk.
Fisk, fåglar, valar dör – ofta plågsamt – av att äta/få i sig plast.
Läs mera.

Märkt , , ,

12 tankar om “inköpsstopp och konsumentmakt

 1. Tony skriver:

  Det inte bara tenderar att bli ekonomin. Det ÄR ekonomin som styr. Från produktion, transporter, grossister, detaljhandel och konsumtion. Den ekonomiska vinsten är att minska svinnet i alla led. Säkert också den mest ekologiska. Den största är att inte producera alls om det finns bättre alternativ. Det mesta vi konsumerar produceras utomlands för en världsomfattande marknad. Där är utmaningen

  Att vägra köpa plastkasse är en väg att gå. Att få den lokala Icahandlaren att vägra sälja plastkassen kan ge ett snabbare resultat. Stor chans att det då sprids till andra handlare. Måste vara enkelt att på ett mindre ställe som S.M att genomföra det. Bättre om Icahandlaren är med på tåget från början.

  Själv använder jag Icas röda tygkasse (15 år) kompletterad med en plastkasse som säkert är 2 år gammal. Ingen av dem kommer att hamna i haven när de är uttjänta. Vilken är mest ekonomisk eller ekologisk finns det säkert uträkningar på.

  Palmoljan har varit diskuterad länge. Varför såg jag då en kund med famnen full av pepparkaksburkar(minst 8 st) på Ica. Jo de kostade bara 5 kr.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ekonomin styr. Så är det och det är inte alls bara av ondo. Har i hela mitt liv varit ”kapitalismkramare”, även om det var jobbigt i slutet av 1960-talet. Det andra alternativet är ”socialismen” som i alla tider, i alla länder lett till stort elände och mänsklig förnedring. Denna min inställning hindrar inte att jag har kritiska synpunkter på kapitalismens olika följder och tendenser – miljöpåverkan och överkonsumtion är några. Kapitalismens svaghet är att den är känslig för okunskap och dumhet. Vet inte folk att det är farligt att mumsa palmolja produceras palmolja – så länge den är billigare än andra oljor. Men vet folk vad palmoljan gör med kroppen – och miljön där den produceras – mumsar inte folk palmolja och då går det inte att producera palmolja (jo, visst går det men den går inte att sälja). Så förfärande enkelt är det – i ett nötskal. 😉

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Snart är det dags att sätta årets pepparkaksdeg. Med smör.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Använd bara inte färdig smördeg. Såg nånstans att den innehåller en jädrans massa saker, men inte ett milligram smör.
   Nu vet jag förstås inte om smördeg ingår i pepparkaksbak, men det är en annan femma…

   Gilla

   • Tony skriver:

    Du skall nog fortsätta med att köpa dina pepparkakor. Vad gäller dessa plastkontinenter som flyter i våra hav, gör man ngt åt dem? Har ofta tänkt att det borde gå att återvinna skiten som energiresurs. Men det är kanske inte ekonomiskt lönsamt ännu. Frågan är om det är ekonomiskt att låta bli.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det är det mest tragiska, att den viktigaste faktorn i alla sammanhang tenderar att bli ekonomin. Alltså har jag köpt min sista pepparkaksburk av plast. Och min sista plastpåse. Och min sista av mycket annat…

     Gilla

 3. superlille skriver:

  Gör vågen från södra Bottenhavet ner till Kalmarsund: ducka! Alla bidrag om än små bidrar förstås till en bättre värld. ”​Det största misstaget man kan göra är att inte göra nåt eftersom man bara kan göra lite.” citat av Stefan Einhorn.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tror på konsumentmakt. Den är det enda som kan styra företag åt rätt håll. Köper ingen ICA-plastkassar tillverkas inga ICA-plastkassar. Så enkelt är det. Palmoljan ska vi också få bort. Vi har gått igenom en del vanliga livsmedel och skandalöst och förvånansvärt många innehåller den, till och med rostad lök. Nu köper vi ingenting med palmolja. Det blir med andra ord en enkelt kosthållning framöver…

   Gillad av 1 person

 4. Gudrun Ryberg skriver:

  Ta fram symaskinen och sy matkassar!Köper aldrig en plastpåse.

  Gilla

 5. Janne skriver:

  Bra

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: