om plastsjukan

Jag höll på med några ljussättningsexperiment med ledlampor i stället för att använda blixt. Min tanke är att jag då ser hur ljuset faller – innan jag tar bilden. Med blixt ser jag det först när bilden är tagen. Jag återkommer i ämnet småningom… Det slog mig då att mina slumpmässigt valda bildobjekt passar som hand i handske för att åskådliggöra plastsjukans yttringar. Den röda datormanickmanualen – en enda A 4:a – är inslagen i plast! Varför? Ska man läsa den i badkaret? Den mycket tåliga datorkabeln till höger är inslagen i en plastpåse! Varför? Är tillverkaren rädd för insektsangrepp? Den lilla svarta hårddisken ligger i en styv plastkista. Varför? Varför duger inte en pappkartong lika bra? Bilden rymmer lyckligtvis också en produkt som anlände i en snygg och välgjord papplåda: Ett bläckhorn. Jag stödjer numera handlare som minimerar plasten och satsar på papp. Det är inte lätt, men jag gör så gott jag kan och en och annan handlare har faktiskt insett att plastsjukan är farlig, ja rent av livsfarlig. Haven måste räddas från att drunkna i plast!

Märkt

2 tankar om “om plastsjukan

 1. jernis skriver:

  ”Vad kan väl lilla jag göra”-syndromet är bara något att gömma sig bakom för att en inte ids dra sitt strå till stacken, eller är i bästa fall ett uttryck av rent oförstånd. Det gäller i såväl plastfrågan som alla andra stora miljöproblem. För var och en av jordens åtta miljarder människor skulle ju kunna hävda samma sak och skylla sitt egoistiska beteende på att en åttondels miljarddel ändå spelar nada. En logisk, infinitesimal kullerbytta av ungefär samma grova kaliber som i den klassiska paradoxen om haren som aldrig tycks kunna springa förbi sköldpaddan.

  Än större roll spelar det förstås vad vi som tillhör den lyckligast lottade delen av mänskligheten, vi som svinar ner allra mest, gör för att ändra vår livsföring. Att utöva konsumentmakt är en utmärkt väg, opinionsbildning och väljarmakt en annan (i alla fall för oss som ännu har förmånen att leva i en demokrati) för att få till stånd helt nödvändiga förändringar på samhällssystemnivå.

  I dagens ETC finns en artikel (https://www.etc.se/inrikes/det-ekonomiska-systemet-ar-elefanten-i-rummet) där, bland andra och annat, Anders Wijkman anför:

  – Diskussionen om det ekonomiska systemet är elefanten i rummet. Systemet utvecklades i en värld med två miljarder människor. Men nu är vi nästan åtta miljarder. Både regering och opposition är fast i en kortsiktig modell av hur världen och politiken funkar. De gör som de gör för att inte företag ska gå omkull. Det pratas om långsiktighet, men i praktiken är det kortsiktiga lösningar som dominerar.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, så är det. En regering i dag tittar en vecka fram i tiden. Man lappar och lagar, ändrar lite där, målar över lite där, pyntar och julpyntar. Eftersom ingen regering i dag kan göra något STORT och framåtblickande utan att tappa röster och därmed glida in i glömskan är det nog lika bra att inse att politiken inte längre kan ”rädda” oss. Den skulle kunna göra det – om alla människor var välutbildade och välinformerade och verkligen satte andra värden före sig själv. Men människan är en egoist och därmed blir politiska lösningar omöjliga. En politiker i dag säger ”vi ska titta på frågan”. Hen borde i stället säga: ”Vi stänger alla plastfabriker i landet och gör 5 000 människor arbetslösa – men deras problem hjälper vi till att klara upp”.

   Hur som helst… Det har läckt från en mycket intressant intervju… Så mycket kan sägas att alvarsamt2 kommer att bli en blåslampa i häcken på både plastsvin och palmoljemarodörer. Inläggen droppar in allt oftare framdeles…

   Staffanhälsningar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: