ett enda ljus i mörkret

Min ambition vid fotografering är att göra allt så enkelt som möjligt. Det behövs inte en massa dyra prylar för att få till den bild du vill. Vissa porträtt- och objektfotograferingar är synnerligen komplexa ”hitte-på-lösningar” med tre fyra ljuskällor som inte gör bilden bättre. Vi kan lära av utefotografering. Den kräver oftast endast ett ljus: solen.

Nedan har jag använt ett enda ljus, en liten ledlampa som jag bakom huvudmotivet har riktat nästan rakt mot kameran. Motivet är ett glas egentillverkad kefir. Krångligare än så behöver en produktfotografering ofta inte göras. Fotot är i bloggens nya format: 1 920 pixlar x 1 080 pixlar.

Motljus i kylskåpet. En ledlampa är enda ljuskälla. Kamera: Fuji X30 på stativ.

Märkt ,

4 tankar om “ett enda ljus i mörkret

 1. Tony skriver:

  Så enkelt som möjligt är inte detta . Det finns en del frågor som förbryllat mänskligheten genom tiderna. Livet efter detta? Är Jorden rund ? Hönan eller ägget först? Lyser kylskåpslampan när dörren är stängd ? Alvarsamt2 går på djupet i de stora frågorna.
  Ingen har tidigare kunnat så påtagligt bevisa att lampan verkligen är släckt när dörren är stängd.Dels fotobevis, dels genom att själv utsätta sig för stora risker. Att med endast ljus från en simpel LED-lampa utforska kylskåpets hemligheter. Stort mod att krypa in i skåpet, stänga dörren för att ta BILDEN ! RESPEKT / Kylskåpskalla hälsningar Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Kulturorganets personal är hårt ansträngd just nu, men vi ska trots det försöka besvara edra frågor. Livet efter detta? Glöm det. Jorden rund? Nej, bara ganska. Hönan eller ägget? Big bang. Lyser kylskåpslampan när dörren är stängd? Bara i felkopplade Electrolux modell ”Hera XR-470B-E32”.

   För övrigt var det inte så farligt att krypa in i skåpet. Men det var så trångt att vår lilla Siri Sirlig, 148 centimeter på kulturen, dels fick hålla andan, dels fick smörja in sig med glidsalva.

   /isande sydvästliga 15 m/sek-hälsningar

   Gilla

   • Tony skriver:

    Anordnar kulturorganet någon uppesittarkväll när nu Big Bang kom på tal?
    Siri Sirlig får kanske än en gång smörja in sig för att dokumentera gravitationsvågornas effekt på Kefiren. Det får bli ett tjockt lager konsistensfett för väntan kan bli lång.
    Det ultimata testet för GoPro. Bara det inte kommer fett på linsen som med Hubble-teleskopet. En fadäs lika stor som att Kefiren vore uppäten ”before impact”.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det är återigen dags för jorden att gå under. Nån pastor i USA säger att det sker på torsdag. Denna torsdag blir alltså Big bangs motsats. Sen kan vi alltså knyta ihop säcken (inte att förväxla med tomtesäcken eller Thomas Wassberg). Siri Sirlig är positiv till ditt förslag (som det brukar heta i politiken) och är beredd att även smörja in sig med konsistensfett för kontroll av gravitationsvågornas effekt på kefiren (märker att vi här har nästa års pristagare i fysik: Siri, du och jag). Din jämförelse mellan GoPro och Hubbleteleskopet är fascinerande, även om de inte riktigt jobbar i samma division, vare sig ekonomiskt eller storleksmässigt. Hubbleögat räddades genom otroliga tekniska och ekonomiska insatser, och specialutbildade astronauter fixade slutligen skivan. Så stora resurser innehava icke kulturorganet – ännu! – även om ekonomin framöver väntas stiga raketlikt mot skyn efter att Sune Flisa tar över rorkulten under en enkel tevesänd ceremoni ute på alvaret. NuSkaJagKollaHurStortFysikprisetBlirNästaÅr-hälsningar

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: