i går såg jag på teve!

Och det händer sannerligen inte ofta. Att se på teve är i mina ögon livsfarligt: Man matas i stället för att aktivt välja, man blir soffpotatis och kastar bort sitt liv. Men i går såg jag en hel timme: Vikingarnas tid. Bra gjort, spännande klipp och äntligen en programledare med sinne för humor. År- och kungarabblande arkeologer kan annars vara över hövan trista. Här bjöds på fart och intressanta nedslag i stora delar av Europa, eftersom vikingarna var ett resande folk. Många av dem tog till exempel jobb i Romarriket.

Tragedin i Sandby borg var ett av inslagen i programmet som tyvärr inte går att se på Play – inte än i alla fall. Men två avsnitt återstår. Sannolikt med mera ”Öland”.

8 tankar om “i går såg jag på teve!

 1. walkaboutsweden skriver:

  N ä s t a n glömt uttrycket redan. 😉

  Tusen tack för detta långa, roliga och intressanta svar.
  Det låter som ett rikt och kreativt liv.
  Mycket av det du skriver om skulle jag nog också tycka vore roligt.

  Jag har mina fysiska och mentala begränsningar, och mycket av det som jag tyckte var kul förr klarar jag inte längre.

  Gläds med dig.

  Känner igen min pappa i dig. Hela livet ända fram till sin död vid 90 års ålder, så var han engagerad i och ”nyfiken” på det mesta. Avundsvärt.

  Tack igen för att du tog dig tid.

  Vi hörs.

  Gilla

 2. walkaboutsweden skriver:

  Skrattar gott åt: ”Mitt minne är inte vad det aldrig har varit.”
  Det uttrycket skulle jag gärna vilja låna….om jag bara inte glömmer bort det. 😉

  Intressant att läsa om ert (icke)tv-tittande.
  Maken och jag diskuterar mycket runt det här med sociala medier m.m. och vart vi två är på väg.
  Tablåtv tittar vi sällan på men däremot streamar vi mycket tv-serier, och ibland någon film.

  Vore kul att läsa om vad ni gör istället för att titta på tv, på kvällarna. Har ni några hobbies?
  Tittar ni inte på tv på dagarna heller – jag tänker då främst på stora sporthändelser, som VM och OS t.ex.

  Berätta gärna om ni vill (kanske kan vi få några intressanta tips).

  God fortsättning!

  Barbro

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Barbro.

   Du har säkert redan glömt mitt uttryck om minnet. 😉
   Om man väljer bort TV får man ett nytt liv – om man vill nåt, förstås. Ponera att man som medelsvensson kikar på dumburken fyra timmar per dygn mellan 20 och 80 års ålder. Det gör 88 000 timmar eller 3,7 år. Jag använder mina 3,7 år till viktigare saker. Jag läser och skriver mycket. Har en stor och rolig korrespondens med både gamla och nya vänner – till och med min folkskolelärarinna, i dag 87 år. Andra intressen som tiden inte räcker till för är foto, bildbehandling, filmning och filmklippning, ljudupptagning i naturen (ett intresse som växer), akvariefiskar, RC-flyg, Kite Aerial Photography, olika typer av cykling, utflykter, bloggning, trädgårdsskötsel, datorlära, en skvätt matlagning och lite experiment med drycker (som kefir) + en hel del ”knep och knåp” för att få kameror och mikrofoner och annat datoriserat att fungera så man slipper bli vansinnig – vilket jag ändå blir ibland på ettor och nollor. Och på senare tid har ett udda intresse tillkommit: Att skriva för hand med reservoarpenna. Låter heltokigt men är mycket avkopplande och ganska snart ska jag nog själv kunna läsa vad jag skriver – med sotsvart bläck på prima papper. På det har jag en liten firma som ännu inte helt har somnat in… Jag skulle alltså behöva ett dygn på 48 timmar – minst!

   När jag var ung var jag cineast. Kunde se film både klockan 19 och 21. I dag pallar jag bara en minut i tevesoffan så känner jag att ”det finns betydligt roligare och viktigare saker att göra”. Och det gör det – alltid.

   Sen har jag ett motto: Lär dig en sak om dagen! Det kan handla om precis vad som helst. I går var det att laga ett hopplöst trasigt akvariefilter (som i dag är helt), i dag att ställa in bakbromsen på min racercykel. När jag såg den tänkte jag att man måste vara civilingenjör för att klara uppgiften, men det gick fint. 😉

   Staffanhälsningar

   PS. Och så spelar jag schack. Men det har tyvärr blivit mindre och mindre, närmaste klubb ligger för långt bort. Ser att Jernis skriver om sitt bridgespelande. Det kan man göra även på nätet – så och med schack, men jag har slutat med det – det tar ”hur lång tid som helst” och till slut blir man ”rutig i huvudet”… 😉

   Gilla

  • jernis skriver:

   Till degerhamn2s digra lista på tips vill jag från min egen tillägga tävlingsbridge. En perfekt gemensam sysselsättning för äkta par. Över hela landet finns klubbar som arrangerar tävlingar för alla nivåer, från nybörjare till elit. Vanligast är kvällstävlingar i veckorna men även dagbridge främst för pensionärer och helgtävlingar förkommer. Många klubbar bedriver kursverksamhet som till övervägande del lockar just pensionärer.

   Själv har jag spelat i nästan 50 år med blandad framgång. Men så är jag ingen tävlingsmänniska utan det är mest den intellektuella utmaningen som lockar. Det går numera också att dygnet runt spela bridge på nätet, vilket jag och min fru dock inte gör. Däremot tittar vi på en hel del när andra spelar, gärna vid elittävlingar som EM, VM och andra mästerskap, också det via nätet.

   Gilla

   • walkaboutsweden skriver:

    Så kul att läsa och tack för att du tog dig tid. Uppskattas.

    Vi har spelat mycket kort i vår familj, både i min uppväxtfamilj och med min makes föräldrar. Så många roliga stunder, så många skratt…
    Det var tider det!

    MIn mamma lärde mig att bli en god förlorare. Hon lät mig aldrig vinna för att ”vara snäll”, när hon skulle lära mig ett vuxenkortspel som jag tyckte verkade kul.
    Ibland grät jag av frustration över att hon alltid vann – men någon dag senare kunde jag tjata på henne igen för att få spela samma spel.
    Tänk lyckan jag kände när jag var fullärd och fick slå henne för första gången.

    Bridge har jag aldrig spelat men jag kan ändå tänka mig att det är riktigt kul och utmanande. Kanske lite för svårt nu för mig att lära, pga hjärntrötthet men man kan ju alltid välja lite mindre utmanande kortspel.

    Vet hur roligt det är att dela ett intresse med sin partner.

    Så fint att din kommentar fick mig att minnas alla glada kortspelarstunder.

    Ha det gott!

    Gillad av 1 person

 3. jernis skriver:

  Samma här, det kan gå veckor mellan mina tevetittar. Fast programmetet i går om vikingarna skulle jag ha sett, fick ett tips av Superlille, men det föll som så mycket annat i glömska. Apropå dumburken är jag mäkta irriterad på de snuttifierade, filmade ”gapa och svälj”-inslag som tidningarna lägger ut på sina webbsidor. Jag förbereder mig alltid på det värsta och är beredd att fort som fan skrolla förbi dumrutan då ibland inslaget stängs av automatiskt. För säkerhets skull brukar jag dessutom ha ljudet avstängt på datorn, men ibland glöms det bort efter nåt schysst musikstycke. SVT-nyheter är bra i det avseendet: inget automatiskt startande videotjafs och oftast åtminstone en skriftlig sammanfattning.

  Gillad av 1 person

  • degerhamn2 skriver:

   Japp. Kvällstidningarna verkar tro att läsarna är idioter. ”Titta på den här lilla valpen, när den skulle dricka blev världen en annan. Varning för starka bilder”. Om man nu råkar vara idiot – eller aspackad – och klickar på denna förstasidesnyhet bjuds man på 35 sekunders erbarmlig reklam för nåt halvkriminellt spelcasino på webben – och slutligen en valp som välter sin vattenskål.

   Men lika trött blir jag på ”seriösa dagstidningars” allt kortare artiklar. De är oftast hopkok, utrikes är snott rakt av, minifierat och sensationelltifierat och spetsat med nån hullingförsedd rubrikkrok. Jämför med amerikanska tidningar där man kan läsa ”en meter” om ”Trump i ny skandal” eller två meter i ”Trump visste inte var han bor”.

   Om självspelande filer vet jag att det finns kod att lägga in i w-läsaren. Går nog att söka sig fram till. Mitt minne är inte vad det aldrig har varit.

   hälsningar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: