en otroligt viktig åsikt

Ordet otroligt smyger sig sen länge in i nästan varenda tidningsnotis, varenda mening i referat. Det är otroligt viktigt att barnen får lära sig det och det. Det är otroligt viktigt att tågen går. Det är otroligt nyttigt med C-vitaminer. Han är i otroligt bra form. Detta val är otroligt viktigt. Hon är otroligt populär.

Kika i vilken tidningstext som helst så ser du hur detta ord sprids som gödsel, särskilt i pratminus inom sport och politik. Och nio av tio användningar är felaktiga; ordet är synonymt med ”ofattbart”. Och är det helt ofattbart att C-vitamin är nyttigt bör man tänka till en gång till.

Varför räcker det inte med att något är viktigt? Det är så otroligt korkat och slentrianbetingat att jämt och ständigt lägga till det otroligt utslitna ordet otroligt.

Märkt ,

4 tankar om “en otroligt viktig åsikt

 1. Tony skriver:

  Tycker du ja. Förstår inte rubriken fullt ut trots förklaringen. Jag ser en annan rubrik framför mig En (t)rolig oviktig åsikt. Eller kort o gott..En åsikt.
  Själv har jag hakat upp mig på känt/känd. Senast var det en känd klädkedja som kursade.Om den vore okänd så….Även hus kan vara kända om en verksamhet flyttar in i dem. Kan vara bra att veta om man skall jobba där t.ex.
  För att inte tala om hur lätt man blir en profil , om så i femte generation när rubriker skall sättas.
  MenvissttogElvisipåAlohafromHawaiiliveiblandhälsningar/ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Bäste kommentatorsprofil. En känd klädkedja konkade… Bättre är naturligtvis välkänd eller populär. Men se på alla glada tonårsreportrar i kvällsbladen som skriver ”Sveriges mest kända mördare”, som om det vore en prestation som läsaren ska se upp till. Ökänd vet de inte betydelsen av. Men värst är den plötsligt avsomnande svenska komparationen: bra, bättre, bäst. När jag ser eller hör ”mest bäst” tar jag cykeln och drar ut några mil…

   ElvistogvisstinteitillhundraprocentiAlohafromHawaiiliveinspelningenutanbaratillnittiotvåkommafemmprocent/Staffan

   Gilla

 2. KristinaF. Nedra Segerstad skriver:

  Kan man säga att det är oacceptabelt att så ofta och med fel mening använda otroligt?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag tycker det. Man ska vara rädd om ”förstärkande ord”. Ja, om allt som man vill förstärka. En uppmaning blir inte kraftigare av tio utropstecken. Ett räcker. Minns Elvis. Han sjöng aldrig på max. Det blir bara ”onödigt” och ”ansträngt”
   .
   Ordet otroligt blir sjukare ju mer bagatellartat påståendet är, exempelvis: Det är otroligt viktigt att man börjar tandborstningen med att föra borsten åt vänster. Och vice versa, mer befogat om det handlar om något unikt: Den lille femåringen beordrade upp 6 850 kilo på skivstången, varpå han till synes utan möda klarade vikten i ryck. Helt otroligt!

   Det är roligt med språk och ord… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: