misslyckanden och nya tester för bättre videoljud

Att få till ett bra ljud i en cykelvideo är inte lätt. Hård vind är ljudteknikerns värsta fiende. Att Öland är solen och vindarnas ö är en utmaning i sig. Jag tror medelvinden här nere på södra ön är runt 7 meter per sekund. Cyklar du i 35 kilometer i timmen mot den vinden blir den sammanlagda vindhastigheten 17 meter per sekund. Det är lika med hård vind/kuling – ett smärre helvete att slåss mot – både som cyklist och ljudtekniker.

Som så ofta kan man köpa lösningar för stora slantar, nåt som alvarsamt2 alltid är emot. Jag söker billiga lösningar på de tekniska problemen. Det går ofta att uppnå ”semiprofessionella resultat” med enkla medel till relativt låga kostnader.

Tekniken för mina cykelfilmer är: Kameran, en Gopro 6 Hero. Ljudupptagningen i den är under all kritik. Jag måste följaktligen ta upp ljudet genom en extern lösning. Ljudet har jag hittills försökt få bättre med en Sony diktafon. Det har gått ”så där”. Fördelarna med diktafonen är att den är lätt att sköta på en ranglig recerhoj tack vare det minimala formatet. Nackdelarna är att jag bara kan använda en mikrofon.

Nu försöker jag förbättra resultaten med en Zoom H6, en bra maskin – men stor och tung. Jag måste ha den i liten ryggsäck. Ljudet blir bra, men dead-catsen (vindskydden) till de två medföljande mikrofonerna är rent ut sagt skräp. Redan vid vindhastigheter om några få meter per sekund slås ljudet sönder. Hur kan man tillverka en så bra maskin, men förse mikrofonerna med så urusla vindskydd? Jag förstår det inte.

Nu jobbar jag med en ny idé: Att slopa maskinens egna mikrofoner och i stället ta upp ljudet med två myggmikrofoner. Enligt vissa firmor skulle det gå att koppla extra mikrofoner till Zoom H6 med vanliga 6,3 millimeterspluggar. Det stämde inte, i alla fall inte med mina mikrofoner. Zoomen tog inte upp ett pip, med eller utan fantommatning. Efter mycket letande (Youtube är snart lösningen på alla världens problem) hittade jag en video med tips om adaptrar som kallads VXLR. De köpte jag sen hos Gunnar Olssons Foto i Stockholm. Med dem i Zoomen blir ljudet riktigt bra – med mycket mindre/färre ljudgenomslag än med maskinens standardmikrofoner.

Hittills har jag bara testat med en mygga – placerad på cykelstyret. Du kan lyssna på resultatet här. Ett vindgenomslag hörs vid 47 sekunder. Annars är ljudet av benrörelserna, hjulrullningen, gruset på asfalten och bilarna rätt ok, tycker jag.

Tanken är nu att utöka med ytterligare en myggmik – placerad bak på cykeln. Jag får då en mer spännande ljudbild med större mixningsmöjligheter av mötande och omkörande trafik. Testresultat kommer snart – tror jag. Allt hänger på snö eller inte snö. Den som lever får se. Och lyssna…

Zoom H6 med en standardmikrofon under deadcat av skumgummi och en myggmikrofon – en uppsättning som inte gav bra resultat på grund av vindgenomslag i den stora mikrofonen. 1) Zooms egen deadcat, dålig. 2) Zooms fjärrkontroll. 3) En av Zooms mikrofoner. 4) Deadcat av skumgummi på annan av Zooms mikrofoner. Den är dålig. 5) Zoom H6. 6) Den ovan omtalade VXLR-adaptern. 7) Batterihållare till myggan. 8) Myggamikrofon med bra deadcat (vindskydd).

Tanken är nu att använda Zoom H6 på detta sätt, utan någon av deras egna mikrofoner. 1) Zooms fjärrkontroll. 2) Zoom H6. 3 och 4) VXLR-adaptrar, en för varje mikrofon. 5) Batterihållare för myggorna. 6) Mygga klädd i deadcat. 7) Myggamikrofon. 8) Plastburk för mygga enligt tanken bakom ”gubbstrutar” /”moppestrutar” (vindskydd ofta använda av äldre mopedister för länge sen).

Burk för akvariefiskfoder omgjord till ”gubbstrut”. I burken är myggmikrofonen placerad. Tanken är att få ett ännu bättre ljud än med bara myggan med deadcat. Cylinderns öppna yta riktas mot vinden. Genom att cylindern är helt tät bakåt blir luften stillastående inne i cylindern. Luften ”packar sig” framför den öppna ytan och kan inte tränga in till mikrofonen. Det ska bli spännande att höra resultatet småningom…

Märkt , , , ,

6 tankar om “misslyckanden och nya tester för bättre videoljud

 1. jernis skriver:

  35 km/h i motvind om 25 km/h, imponerande. Jernis lovar att göra vågen när du vevar förbi i Ironmans +++oldboysklass. Fast då var det det där med simningen, tycker jag mig minnas. 😉

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vågen inspirerar till ytterligare stordåd i allt högre hastigheter. Just nu, när vägarna är isiga, ser jag inga som helst gränser…
   Du har rätt om simning. Efter 100 meter sjunker jag på grund av leda… 😉

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Mysko att du behöver en xlr-adapter. Enligt spec.borde bägge kontakterna funka. H6 i sig verkar användbar men det viktigaste är nog mickarna även här. Alvarsamt2 nu i stereo. Du har ju möjlighet att sätta en mygga för speakern (live) också på egen kanal.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det är mycket som är mysko. Bland annat att jag till och med behövde Vxlr-adapter. Nu vet jag ingenting om ljud och audiokopplingar men märker att vissa ”experter” inte heller gör det. Många säger att det SKA funka, men jag vill att det inte bara SKA utan även FUNKAR. Det är en viss skillnad och det är där specialisterna har ett ansvar. Av ett proffs vill jag ha korrekt svar. Amatörer kan säga lite vad de vill – och tror. 😉

   Stereo blir det absolut. Kanske även med tre mikrofoner, en av Zooms (inbäddad i skumgummi i ryggsäck) och två myggor med deadcats. Det blir mycket att styra och slå på från känslig racerhoj med fastlåsta fossingar…

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Lysande Sickan skulle Vanheden sagt.
  JAG tror du kan få oljud (ljud) när vinden PASSERAR plastburken. Skadar nog inte att lägga en katt runt burken. Speciellt runt öppningen. Zooms egen deadcat t.ex. Vem har inte blåst i en tomflaska ngn gång? Då vet du vad jag menar.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, Sickan här så rätt! 😉
   Kör burken naken först. Tror att det blir som du säger att jag får ”tomflaskaeffekt” på anordningen. Då passar Zoomens egen dökatta som hand i handske. Då kanske den äntligen kan göra lite nytta. Funkar inte det heller vet i helsike hur jag ska lösa problemet. Hur fasiken bär sig vissa ljudspecialister åt? Såg teve från orkanens USA där reportern står i 40 meter per sekund och berättar till perfekt ljud – vad jag kan se utan större deadcat än normalt. Vet du? undrar signaturen ”ljudlig nolla”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: