mörbylånga tunnas ut…

Tidigare avvecklade Handelsbanken sitt kontor i Mörbylånga. Nu gör Ölands Bank detsamma trots det – till synes – ansvarsfulla och lokalklingande namnet. Och mera elände: Även Coop klappar ihop. Det blir inte mycket kvar i den en gång så livfulla byn.

Foto från 2013. Redan då såg man på reklamflaggningen att Coop inte var mycket att hänga i gran.

Märkt , , , , ,

4 tankar om “mörbylånga tunnas ut…

 1. Tony skriver:

  Det ligger i tiden. Vi handlar mer och mer över nätet, även matvaror. Posten kör väl ut. matkassar.Banken förbarmar sig över dina pengar mot en ringa ersättning.Om du sköter transaktionerna själv vill säga. Det verkar vara dags att starta upp matbussarna igen. Funderar på hur många ställen söder om Färjestaden man kan handla vardagsmaten på?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   När Coop har klappat igen finns en ICA-butik i Mörbylånga, en i Södra Möckleby och en i Grönhögen. Östra sidan är tom. Läste i Östran att några i Mörbylånga har planer på matbussar.
   Snacket om decentralisering är just snack. Nu flyttar Löfvén och miljönissarna myndigheter INOM Stockholm. Grattis, glesbygd!

   Gilla

 2. walkaboutsweden skriver:

  Nu ville jag inte trycka på gilla-knappen – det tog emot.

  Ja våra samhällen och städer förändras, många affärer som lägger ner nu.
  Nästan varje gång jag promenerar nere i city så lägger jag märke till att någon har stängt igen.
  Undrar hur våra stadskärnor (och samhällen) ser ut om några år.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Förstår dig… 😉

   Tror mycket beror på folks flathet. De flesta finner sig i allt. Man måste agera. När Swedbank la ner i Södra Möckleby bytte jag till Handelsbanken. Om alla gjorde så la ingen bank ned. Om alla handlar i sin byaffär läggs inga byaffärer ned. Det är egentligen väldigt enkelt. Men människan vill ha det bästa av allt: mjölk och tidning från byaffären men resten av matvarorna från centralorten där fulla matkassen blir 2 kronor billigare – men soppan dit kostar 20!

   Tyvärr är landet infiltrerat av ”superoptimister”, såna som bara vill läsa goda nyheter och som tror att allting ordnar sig bara man har mungiporna uppåt. Jag har mött många landsbygdsutvecklare och turismnissar som säger att ”allt är möjligt” – och som bokstavligen tror på det in i döden. Så tragiskt. Ska nåt utvecklas måste man kombinera ”hårdhänt, rå analys” med ”rätta, väl valda motåtgärder” och ”ett helvetes gott humör kombinerat med en på gränsen till sjuklig envishet”. Men att bara tro att allt ordnar sig är så in i bängen naivt. Då kan man lika gärna utveckla samhället med horoskop.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: