Glass i hårdplast

Alvarsamt2 har alltså inlett kriget mot onödig plastanvändning…

Vår första granskning gäller en liten efterrätt från Frödinge/Orkla. Redaktionen köpte nämligen glass till firandet av vår nye chefredaktör, Sune Flisa. Glassen bär det engelska namnet Chocolate Crunch. Den var rätt god, om än alldeles för söt. Det vi reagerade på var den ovanligt kraftiga plastbägaren – som bara var fylld till drygt hälften. 70 gram vägde glassen, bägaren 7. Varför så tjock och tålig plast? kan man undra. Ska den tåla kärnvapenanfall? Nå väl, i julas mejlade vi till Frödinge/Orkla och ställde fyra frågor:

1. Varför säljs – exempelvis – Toffee Crumble i plastmugg? Muggen är dessutom bara lite mer än fylld till hälften i ganska grov plast.
2. Vet ni hur lång tid det tar för naturen att bryta ned just den plasten?
3. Har ni inte lekt med tanken att en pappförpackning skulle vara mycket miljövänligare – och kanske också billigare?
4. Hur tänker ni överhuvudtaget i frågan ”plast”? Har ni nåt mål, en policy att jobba mot?

Svaret kom 10 januari:

Hej och god fortsättning Staffan,

Tack för dina frågor angående förpackningen till Frödinge® Toffee Crumble.

Här kommer svaren på dina frågor.

1: Tjockleken på plastbägaren avgörs av flera olika faktorer. Framför allt ska den vara en stabil förpackning som skyddar produkten och som ska kunna fungera både i produktionen vid själva doseringstillfället samt vid konsumtionstillfället. Av både miljö och kostnadsskäl vill vi inte ha en tjockare förpackning än nödvändigt och vi tittar hela tiden på hur förpackningen kan optimeras.
2: Först och främst uppmanar vi till källsortering så att materialet kommer in i systemet för förpackningsåtervinning. Att slänga förpackningar – av alla material – i naturen är ett dåligt alternativ, både för att det bidrar till nedskräpning men också för att varken materialet eller dess energiinnehåll kan tas tillvara. Hur lång tid det tar för naturen att bryta ner plasten beror på många olika faktorer som temperatur, syretillgång mm. Även papper kan ta lång tid att bryta ner.
3: Vi följer utvecklingen och tittar hela tiden på vilket material som är bäst för respektive produkt och här är miljöperspektivet viktigt. Det kan handla om vilken typ av plast, tex förnyelsebar råvara, eller gå över till ett annat material, tex papper.
4: För Orkla har plast en stark koppling till förpackningar. Vi jobbar t.ex. med att minska mängden material i förpackningar. Vi ökar också användningen av biobaserad plast  och återvunnen plast, vilket minskar klimatpåverkan. På sid 63 i Orklas årsredovisning kan du läsa mer om hur vi jobbar med att minska miljöpåverkan av förpackningar.

Om du har några frågor tveka inte att höra av dig till oss!

Jag önskar dig en trevlig kväll!

Med Vänliga Hälsningar,

Orkla Foods Sverige

020-75 00 10


Redaktionen finner det tråkigt att fråga 2 besvaras så luddigt. Vi får inget svar på hur lång tid nedbrytningen av burkarna tar. Man borde kunna svara på om de räknar med 10 år, 50 år, 500 år eller 5 000 år under normala betingelser, exempelvis ”slängd i skogen i vanlig svensk natur”.

Påståendet att ”även papper kan ta lång tid att bryta ner” känns märkligt. Vi måste väl ändå ställa material i en något mer vetenskaplig relation till varandra? Och vad betyder begreppet ”lång tid”?


Så ser de ut, de kraftiga och bara drygt halvfulla plastmuggarna med Chocolate Crunch från Frödinge/Orkla.

7 gram väger plastbägaren, glassen i den 70. Ett enda paket Chocolate Crunch med sammanlagt 140 gram glass lämnar efter sig två grova plastbägare (14 gram) , två plastlock i tunn plast och ett omslag i papp.

 

 


Märkt ,

12 tankar om “Glass i hårdplast

 1. Tony skriver:

  Kommande rubrik? HÅRDPLAST I GLASS! Äter numera min glass direkt från glassmaskinen. Ekologisk förutom punschen och romen !

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Direkt från maskinen låter förnuftigt. Men jobbigt att kånka med på cykelutflykter och vandringar. Inte behöver du gå över glass för att få punsch och rom. De dricker man direkt ur tunnan.

   Gilla

 2. Ylva skriver:

  Tack för ditt engagemang! Giv’em hell…(försöker också plastbanta så mycket vi förmår) Inte nog med resursslöseriet/förpackningshysteriet med flera olika material, ev. nedskräpning och långsam nedbrytning utan bara detta att förpacka mat, (eller typ ”mat”?) i högst sannolikt hormonstörande plastmaterial är ju vansinnigt. Hade en palaver med Ölandsmejerier på 80-talet när ‘barna’ var små angående fftalater i plasten på insidan av förp. ”näädå…det är INTE farligt, riskerna är överdrivna” osv. osv. osv. HUUvva! Och vad ser vi, alltsedan den industriella ”revolutionen” från slutet av 1800talet? Miljögiftutsläpp, -förstöring, -skövling. Folk dör inte längre/mår dåligt i samma utsträckning av TB eller andra infektioner utan av ökande hormonella/endokrinologiska störningar, autoimmuna sjukdomar, hjärt-/kärlohälsa, cancer…
  Våra kroppar har svårt att freda sig mot alla gifter!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Är rädd för att du har rätt om alla dessa mer eller mindre tydliga sjukdomar som kanske inte ens kan diagnostiseras till fullo. Gifterna duggar tätt och de har alltid bedömts som ofarliga vid introduktionen – av självklara skäl. Forskning, kunskap, upplysning – och konsumentmakt! – blir nycklarna till framgång. Tror jag.

   Gilla

   • Ylva skriver:

    ”Forskning, kunskap, upplysning – och konsumentmakt! – blir nycklarna till framgång. Tror jag.”
    Absolut, det tror jag också. Och…Vi har ju som sagt vårt väldigt verksamma vapen gaffeln. Rösta med den!!! Brukar ”roa” mig i matbutiken med att tänka bort alla produkter med innehållsförteckningar av tveksam karaktär. Det blir inte mycket kvar!

    Gilla

 3. jernis skriver:

  Förresten, undrar hur mycket palmolja finns det i Frödinge/Orklas kvalitetsglass?

  Gilla

 4. jernis skriver:

  Producentens svar andas ”vi vet vad vi håller på med, så bry dig inte”. Håller med redaktionen, svaret på fråga två antyder att det vet dom förmodligen inte, inte i den utsträckning som vore önskvärd, förutom, i allra bästa fall, hur äkta glass tillverkas. Jämförelsen med papper/papp är grotesk. Ungefär som att hävda att javisst, vi säljer plaststubbar som det visserligen tar lång tid för naturen att bryta ner, men det tar det också för trästubbar. Pappförpackningar av cellulosa (naturens egen polymer) bryts dessutom ner relativt snabbt. Undantag finns, särskilt om pappen är belagd eller bestruken med en skyddande, syntetisk polymer. Och då är vi tillbaka till plasten.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Vi återger företagens svar i sin helhet. Det ger bästa trovärdighet. Framöver blandar vi inlägg om plast och palmolja, den senare en märklig produkt som på kort tid smugit sig in genom köksdörren. I butik kollade vi i går ett stort antal ”mindre chokladgodis”. Nästan alla innehöll palmolja. I annan butik fanns palmolja i chokladbiskvier, saffransbullar, saffranssemlor och wienerbröd, dock inte i muffins och Pågens gifflar. Denna enorma användning av palmolja är cynisk då många anser att den är cancerframkallande.

   Just så. Pappförpackningar för dryck och livsmedel är ofta belagda med ”plast”. Jag utgår från att det är bättre med plastbestruken papp än helplastförpackningar, men för att helt förstå plastens skadliga verkningar måste man vara kemist – om nu de förstår allt.

   Gilla

 5. KristinaF. Nedra Segerstad skriver:

  Bra att du kämpar på. Men visst har plasten minskat i användning? Jag tycker det ofta är papper eller pappersliknande material numera. Men säkert används plast för mycket, i onödan.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag skulle önska att du har rätt, men tyvärr pekar alla siffror jag har hittat på att plastproduktionen ökar stort. Dessvärre går återvinningen trögt. Enligt siffror jag hittat återvinns bara 26 procent av plasten i Europa och skrämmande lite i USA, 9 procent. Och hela 40 procent är plast för engångsbruk. Världens hittills producerade plast lär motsvara massan av 80 miljoner blåvalar – en jämförelse jag knappt kan ta in särskilt om man vet att en blåval väger upp mot 170 ton.

   Vad som är roligt i sammanhanget är att folk verkar bry sig mer och mer. Även butiker har börjat vakna, med olika slags uppmaningar och stridsrop. I botten är nog kundernas agerande är den enda ”relativa” lösningen. Jag skriver relativa eftersom så oerhört mycket redan är förstört.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: