det blir bara mer tokigare

Framtida forskning må visa varför svenska journalister för runt tio år sedan plötsligt började skriva skön, mer skön, mest skön i stället för skön, skönare, skönast. Rekordfulaste språkkontaminationen hörde jag i Ekot: Mest bra.

Den troligen trendbaserade komparationsförvandlingen har skapat språkliga problem. Somliga murvlar använder nåt slags egen lösning, en kombination av båda möjligheterna. Och konsekvenserna blir komiska.

Ett exempel: I gårdagens Östra Småland citeras landshövding Thomas Carlzon:
Han var enkelheten, sunt förnuftaren. Jag tror att många fler i dag inom svenskt näringsliv och även i övrigt skulle behöva göra som Ingvar: Vara mer enklare och använda mer sunt förnuft.

Märkt , ,

8 tankar om “det blir bara mer tokigare

 1. Tony skriver:

  ”du är mest dödast”. Inget fel på minnet ser jag. Men visst var det så.

  Gilla

 2. jernis skriver:

  Håller med dig på alla punkter. Jag gillar heller inte att bli kallad språkpolis, egentligen, men dubbelironiskt tycker jag att det funkar, alltså som en neutraliserande självironi av den ironi som ligger i benämningen.

  Bevisligen kan du visst en hel del grammatik! 😉

  Vill minnas att ”du är mest dödast” kunde förekomma i barnaårens vilda cowboy och indian-lek. Brottet är preskriberat.

  Gilla

 3. jernis skriver:

  Ja, vi språkpoliser har det skitjobbigt. Fast jag tror ändå inte att tillståndet blivit värre, utan det har nog varit samma slit och släp i alla tider. I exemplet borde det ha stått bara ”enklare” även om vägen från enkel så där i största allmänhet till enklast kan gå stegvis, men för att beskriva den processen används ”ännu enklare”. ”Mer enklare” ger även mig styggt öronskav.

  Logiskt sett är superlativförstärkningen ”allra” ett större språkligt missfoster. Men den är ju etablerad, förmodligen redan i samband med människans konstaterande att det finns olika grader i helvetet.

  Det fasta uttrycket ”sunt förnuft” i exemplet får mig att fundera. Finns det också osunt förnuft? Finns det förnuft som är sundare än andra? Vems förnuft är då sundast, oräknat Bert Karlssons?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det finns en stor grupp tyckare som menar att alla slags språkfel är lika med ”språklig utveckling”. Jag delar inte den uppfattningen, eftersom den till slut kan skapa ett språk som få eller ingen förstår. Och då är hela vitsen med ett språk historia.

   Det jag vill åt är proffsens dåliga språk. En Svensson får skriva hur bra eller hur dåligt som helst. Men en journalist ska inte skriva dubbla supinum. Hen bör också veta skillnaden mellan var och vart och före och innan. Hen bör också veta vad dativ är. Det är små krav på en yrkeskategori som mer än andra påverkar människor – på gott och ont.

   Om ordet språkpolis tycker jag inte… 😉 Ponera att en lärare på en kockskola säger: ”Nu har du använt fel tid igen. Det är inte potatisen som ska koka sju minuter. Den tiden gäller för äggen.” Skulle hen då bli kallad ”kockpolis”? Jag tror inte heller en flyglärare skulle bli kallad ”flygpolis” om hen varnade en elev inför landning med orden: ”Nu får du inte dra spaken i magen som du gjorde förra gången – då vi kraschade och fyra människor omkom”.

   Jag kan ingen grammatik. För mig är språket som musik. Jag njuter av finlir och mår illa när tondöva sjunger. Teve- och radiokommentatorer är att betrakta som proffs/yrkesmänniskor. Trots det strör de om och om och om felspråk omkring sig – till oss som tittar och lyssnar. Kolla exempelvis dubbla supinum. Dessa experter hasplar gång på gång ur sig missfoster som ”dom har fått gjort”, ”vi har kunnat sett” och ”dom har fått dragit”. Att påpeka dessa fel är inte att vara polis, tycker jag. Tvärtom, det är en möjlighet till insikt, till diskussion, till ”lärande”. Varför ska alla språkliga råd tas på så blodigt allvar i Sverige? De som har synpunkter på mina texter är de mer än välkomna att tycka till. Lär jag mig något av ett påpekande vore jag idiot om jag inte tog det till mig – om påpekandet är korrekt.

   Begreppet ”sunt förnuft” kan kanske kategoriseras som ”en semantisk perversion”, liksom begreppen död, dödare, dödast. Eller heter det i dag död, mer dödare, mest dödast? 😉

   Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det där med ”allra” var bra. Det har jag aldrig tänkt på. Jag frågar mig som Louise Epstein: Vad har vi lärt oss i dag? Svar: Att utesluta ”allra”. Tack Jernis. Det blir en extra konjak då vi ses… 😉

   Gilla

 4. Ylva skriver:

  Fy för den lede…Ryser när man ser/hör sådant.
  Min sambo fångade en kul sak på foto från TV4:s morgontv idag som med all rätt gjorde sig lustiga över tomten Trumps felstavade biljett men där TV4 själva stavat fel i vinjetten.(”presidettal”) Och det är inte första gången. Det sker titt som tätt att de har felstavningar i rutan.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, pinsamt är ordet. Vissa trykcnissfele kan däremot bli roliga, som mindre lyckade rättelser, exempelvis:
   Vi vill be om ursäkt för att vi stavade presidentens namn fel. Han heter Ronald Trimp och ingenting annat!

   Gilla

   • Ylva skriver:

    Hahaha…Ja.
    En period under hösten var det för härligt i fyrans morgonsändningar. Vi satt med kameran vid varenda frukost och fick nästan alltid anledning att använda den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: