en bok att rekommendera: Stå fast

Svend Brinkmanns bok stå fast har blivit en succé. Och det med rätta. Roligare och klokare bok får man leta länge efter. Den handlar inte om hur man utvecklas utan om hur man står stadigt. Den förordar inte positivt tänkande utan negativt. Brinkmann hämtar näring ur den stoiska filosofin med drygt 2 000 år på nacken.

Brinkmann menar att vi i vårt sekulariserade samhälle inte längre tror på ett evigt paradisiskt tillstånd efter döden. I stället försöker vi pressa in så mycket som möjligt i våra korta liv. Vi vill uppleva allt, resa till alla intressanta mål, hitta ständigt bättre jobb, testa nya partners – nästa kanske är bättre än den nuvarande. Denna ”accelererande utveckling” leder till permanent tidsbrist och är dömd att misslyckas.

Brinkmann menar att vi upplever att tiden går fortare och fortare. Vi ska uppnå ständig lycka och måste därför förhålla oss till ständigt ny teknik, nya företeelser, nya arbetsmetoder, trender, mirakelkurer, bantnings- och träningstips och moden. Det enda stabila i livet är ”konstant förändring”. Det vi lär oss i dag är ute i morgon. Därför har begrepp som ”livslångt lärande” och ”kompetensutveckling” blivit nästan heliga.

Svend Brinkmann skriver: ”Det ligger nära till hands att tolka samtidens epidemier av depression och utbrändhet som individens reaktion på den konstanta accelerationens outhärdlighet. _ _ _ I den accelererande kulturen ska man ha fötter och inte rötter, som en filosof en sång så precist har uttryckt det. Har man fötter kan man förflytta sig. Man är mobil, flytande, föränderlig. Man kan springa, dansa och röra sig åt alla håll, allt efter vad som krävs. Om man däremot har rötter så har man stannat upp och växt fast. Man kan möjligen böjas som en växt, men man kan inte flyttas utan vidare.”

Brinkmann vill ge oss rötter. De är i hans ögon mycket viktigare än fötter. Vi bör känna till grundbultarna i den stoiska filosofin och utveckla dem. Tänk på döden varje dag! Då blir du tacksam över det liv du har. Lär dig självbehärskning, skaffa mål som sinnesro, värdighet, pliktkänsla. Sådana dygder ger livet en djupare glädje än dagens ytliga fokus på konstant utveckling och omställning, styrd av coacher, terapeuter, livsstilsguider, konsulter, experter och specialister av olika slag.

I sju träffsäkra och roliga kapitel skriver Svens Brinkmann om hur du får rötter för att stå stadigt i en föränderlig värld… Ett av kapitlen handlar om att inte läsa självhjälpsböcker. Det är mycket bättre att läsa romaner! Jag håller med.

stå fast blev för mig en ögonöppnare redan för några månader sedan. Den åsikten står jag fast vid.

 

 


 

Annonser
Taggad ,

4 tankar om “en bok att rekommendera: Stå fast

 1. KristinaF. Nedra Segerstad skriver:

  Bra tips! Den passar nog mig.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det tror jag. Brinkmann tar på ett roligt sätt kål på de senaste decenniernas storlögnare, de se säger att allt är möjligt och att du kan bli vad du vill. Så är det lyckligtvis inte. Om så vore skulle vi ha flera miljoner Zlatan i landet. Missförstå mig nu rätt; jag syftar alltså på ”fotbollsspelare i världsklass”. 😉

   Gilla

 2. walkaboutsweden skriver:

  Tack för tipset!
  Låter mycket intressant.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annonser
%d bloggare gillar detta: