alvarsamt2 cyklar vidare med ”slow television” i tankarna…

Minns ni de slow television program (långteveprogram) som gjordes i Norge för några år sedan – och kanske görs ännu? De handlade om bland annat Hurtigruten och järnvägsresor och blev mycket populära. Ett av dem kan du se här – en 7 timmar och 14 minuter lång tågresa mellan Bergen och Oslo. Låter det tråkigt? Inte alls, resan har setts av över 20 procent av det norska folket.

Programmet om sjöresan med Hurtigruten blev hela 134 timmar långt. Det sågs av varannan norrman. För folk med myror i baken finns en synnerligen nedbantad version på bara fem minuter. Du kan också se en bra video om denna långa och oförglömliga resa här.

Alvarsamt2 har redan släppt en och annan längre rulle om cykling på Öland, och vi fortsätter den inslagna vägen. Vi tror nämligen att pendeln slår; att många är trötta på ständig ”action” i blixtsnabba klipp, gjorda i den enda ambitionen att ge ”omedelbara kickar”. Många i dag orkar inte läsa mer än några få rader, se några sekunder film utan att ”nåt dramatiskt” händer. Alvarsamt2 ser det som en farlig utveckling som på sikt kan skapa psykiska besvär, eftersom ”livets resa” inte är en kedja av kickar och action utan en utdragen historia utan logik, utan egentlig mening, utan mål…

Vill du cykla i normal hastighet på elcykel, väljer du den översta turen nedan. I den cyklar vi Södra Möckleby – Hammarby – Smedby – Södra Möckleby på knappt 40 minuter. Vi möter gäss och rådjur och en och annan människa.

Vill du göra samma tur på knappt 10 minuter klickar du på den undre videon.

Ha en god tur! som norrmännen säger.

 

 


 

Märkt , , ,

4 tankar om “alvarsamt2 cyklar vidare med ”slow television” i tankarna…

 1. Tony skriver:

  Ja det är ingen risk att man somnar när telefonen ringer i ett. Det var en runda som man gjorde innan man tappade kondisen.Men start o mål var vid Alberts bensinpump. Det var segt att avsluta joggingrundan med Smedbybacken. Kan man beställa samma runda filmad joggandes?
  Eftersom jag sett rundan tidigare lyssnade jag på ljudupptagningen/mixningen. Man funderar på maxfart när det gäller den främre mikrofonen nedför Strömgatan. Vid ngt tillfälle kunde man också tro det var östlig vind.
  Mixade du biljudet olika om de körde mot/från dig i bild? Upplevde att du mixade in frontmicken efter du blev omkörd längre tid än när du mötte bilarna. Med mer vindbrus från frontmicken? Lät naturligare när du mötte bilarna. Bättre ljud sista halvan?

  Funderar över att gässen inte vill vara med på bild denna gången heller. Ta det inte personligt bara, men känns lite olustigt att veta kanske.
  Gott att se några nya träd planterade utmed Smedbygatan efter almsjukans härjning.
  Det höjde vilopulsen lite.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Håller med. Det var ett jäkla ringande…

   Beställa samma runda joggandes? Nej, det är många år sen jag slutade löpa, trots att jag var ett så kallat ”löfte”. Anser i dag att man inte ska springa efter 25 års ålder – och absolut inte på asfalt. Sen må tränare och läkare och experter säga vad de vill. Cykla kan man däremot göra så länge man får upp styrfart…

   Ärligt talat minns jag inte exakt hur jag mixade. Men jag försökte få in lite mer ljud från frontmicken när det gick undan och strax innan jag mötte bilar. Svårigheten är att den oftast – av naturliga skäl – ger kraftigare ”vindgenomslag”. Likaså gav jag lite ”gas” på bakmicken strax efter att mötande bil passerat. Omkörande bil får lite extratryck från bakmicken innan den kör om mig. När den är framför mig ger jag lite gas på frontmicken. Det är tanken, men jag tvingas att hela tiden vara pragmatisk och välja den kanal med ”minst störande ljud”. Alla mickar är nu dämpade så mycket som det går mot vindbrus – i bandupptagaren. Troligen och förhoppningsvis kan jag få ytterligare en aning bättre ljud genom att dra ned volymen på inspelningsnivåerna. Sen tror jag det får duga. Man måste dra en gräns – om man nu inte vill köpa teknik för 20 lax och ligga vaken om veckans alla nätter…

   Gäss är ouppfostrade. De här ligisterna kunde gott starta inflygningen från havet på samma höjd som sina tusentals kompisar, alltså runt 20-30 meter. I stället kom dessa på så låg höjd att jag var beredd att ducka. Men envis vinner…

   Ja, det har faktiskt planterats rätt många nya träd lite här och var. Det som förvånar mig är att så många skadade träd hamlas eller ”grovkapas”. Enligt Pia Barklund, den expert jag lyssnade på vid ett möte i Smedby, bör sjuka träd genast fällas och eldas upp. Här verkar det som om vissa tror att träden lik förbaskat kommer att ta sig – något Pia ansåg helt osannolikt. Almsjukan gör rent hus; i södra England finns inte en enda alm kvar. Inte en!

   ha det!

   Gilla

   • Tony skriver:

    Fick en känsla ibland att det var för mycket ”mixande” tillägg Less is more som det heter.Telefonen reagerade jag inte på till en början utan först när ljudet förstärktes i större högtalare. Och då märktes också vilken negativ påverkan frontmicken hade. Grundnivån var helt OK – bra även på de större högtalarna. Inte obehagligt att lyssna på alls. Frontmicken nödvändig?
    Skruvauppljudetvidavlyssningochnednivåernaettellertvåsnäpppåhjälmmickarnavid
    gaspådragtrorjaghälsningar

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Det kan ligga nåt i det du säger. Dock mixade jag bara in frontmicken när ett fordon kom fram- eller bakifrån. Så den får hänga med. Det kan nämligen bli så att den blir guld värd vid extremt hård medvind – något jag hittills inte upplevt på Öland… Hur som helst, då ligger vinden på de två bakre mickarna medan den främre är skyddad av min träskalle.

     Vifårsehurjagskruvaruppdeolikanivåernavidnästalångturpånånavhojarnahälsningar

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: