varför mår vi så dåligt?

Tidningskrönikor är intressanta, även om de är dåliga. Det slår mig att krönikor av människor under 30 år nästan alltid börjar med ordet jag. Rubriken är ofta en uppmaning till skribenten själv: Nu räcker det! Nu får det förbanne mig vara nog! Du duger som du är! Jag duger som jag är! Från och med nu ska jag vara människa! Nu skiter jag i alla krav! Nu är jag väl ändå vuxen!

Orsakerna till dessa stridsrop är naturligtvis mer eller mindre tragiska. Många unga känner sig ”iakttagna och värderade”. Många mår psykiskt dåligt, sämre än någonsin om man ska tro mediernas beskrivningar. Andra känner sig kränkta, bespottade, hatade. Jag tror att en del av orsakerna är den ocean av självhjälps-böcker som de senaste decennierna översvämmat bokmarknaden och som – naturligtvis! – inte håller vad de lovar. Gjorde de det skulle de ju inte behövas.

Personligen är jag sedan länge trött på alla käcka uppmuntringsutrop och framgångslöften från psykcoacher, självförtroendetränare, företags- och personlighetsutvecklare, semipsykologer, självkänslaguruer, mindfulnessgudar, välmåendeprofeter och mentalvårdshurtbullar av alla de slag, som till och med yrkesmässigt sprider sitt lättköpta örongodis.

Jag googlar på:

”självhjälpsböcker självkänsla” och får 5 959 träffar
”självhjälpsböcker depression”               9 480 träffar
”självhjälpsböcker om ångest”              13 300 träffar
”bästa självhjälpsboken”                        27 000 träffar

På fyra sökningar om lidande som kan botas med självhjälpsböcker får jag alltså över 50 000 träffar. Vad säger det om oss själva? Vad säger det om vår tid? Svend Brinkmann har i sin ”antisjälvhjälpsbok” Stå fast många intressanta funderingar i ämnet.

Om hans – och eventuellt mina egna – orsakshypoteser återkommer jag till – då och då…

 

 


 

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: