frodig växtlighet i mars

Södra Öland är blött just nu. Det tillrar i rännilar, det porlar i bäckarna, det strömmar i diken, flödar i kanaler och stojar i små katarakter. Kikar man ned i dessa rinnande innanvatten möts man av en yppig växtlighet i kraftfullt gröna och gula nyanser. Trots nollgradigt vatten och tunn is är de förvånansvärt livskraftiga.

Intressant är att det i dessa små bäckar ofta går upp gädda för att leka, ibland långt ut på alvaret. Alvarsamt fick som enda publikation i världen följa med på en hemlig expedition till Sven-Eriksjön i april 2016. När den skapades av ett par entusiaster runt 1970 fick man gädda i grävmaskinernas skopor.

– Och gäddan finns nog fortfarande där, trodde Gunnar Andersson som ledde fyrhjulingsexpeditionen. Klicka här för att läsa reportaget om sjön som skapades i all hemlighet…

Istäckt vatten med prunkande växter i starkt solljus. Tyvärr dör det flesta växter om man vintertid tar dem till akvarier med temperaturer runt + 25. Men tar men dem sommartid kan de leva – och till och med överleva året om – om övriga förutsättningar är de rätta.

Här har isen gått upp i mitten. Bara ett tunt sprött islager kantar den gula cirkeln. Nån enstaka minusgrad om nätterna håller isen vid liv.

I denna kanal bör lekgäddan småningom gå upp. Men jag såg ingen i dag. Gäddan kan leka långt upp på alvaret.

De svenska vattenväxterna är tåliga. De ska orka med temperaturer mellan noll och över + 30 grader. Att det vintertid kan vara nästan becksvart under isen gör deras överlevnad än märkligare.

 

 


 

Märkt , , ,

3 tankar om “frodig växtlighet i mars

 1. Tony skriver:

  Intressant beslutsordning!

  Gilla

 2. David skriver:

  Hej Staffan!
  Nu har jag lånat en av dina bilder till en inlägg om Alvarboden som ligger uppe på Facebooksidan Vickleby – årets Ölandsby 16-17.
  Hojta till om du misstycker!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Det är alltid skoj när nån har användning av en bild man har tagit. Men personligen tycker jag det är bättre att fråga först och lägga ut sen. Jag är rätt hård, fakturerar alla bildtjuvar – som varken hör av sig före eller efter utlägg – 6 400 kronor + moms. Detta krav går ej att undkomma. I det här fallet är jag dock på ett synnerligen gott humör och säger att du/ni får använda bilden, dels för att du trots allt frågar, dels för att jag gillar det Alvarboden gör. Soliga hälsningar /Staffan

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: