kraftiga explosioner

När jag stod på södra spetsen av Öland i går vid 13-tiden small det ”utav bara helvete” långt ut på österhavet – flera gånger. Man kände marken skaka. Nån halvtimme senare hördes motordunk från ett eller kanske två fartyg på väg norrut utmed östra sidan av ön. Med min enkla fickkamera i max teleläge tog jag bilden nedan. Nån som vet vad som smällde – och varför?

Visst är det en u-båt vid horisonten långt upp till vänster i bild?

Denna kraftiga delförstoring visar tydligt silhuetten av en u-båt. Det är i och för sig inget konstigt. Men varför small det så enormt? Leker man med sjunkbomber förstår jag att fisken tar slut…

En annan bild. På den syns ett andra fartyg söder om u-båten. Dess silhuett kan kanske tydas som Carlkronas. Man ser ett solblänk i dess torn. Jag kan tycka att fartyget ligger med stäven åt sydväst.

Min position som fotograf klockan 13:18, i måndags. Fel! Kameran går inte rätt. Lägg till 57 minuter och vi får rätt tid: 14:15.

 


 

Märkt , ,

17 tankar om “kraftiga explosioner

 1. Tony skriver:

  14.15 ? Ajajaj. Nu har ju Carlskrona försvunnit från Marintraffic men mitt minne säger mig att hon låg i rakt östlig riktning en timme tidigare ! Om hon gick i 6 knop är hon utanför Mellby 15.00. Tror nu mer på signalspaningsskepp.

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Man kunde önska mer detaljrikedom men visst är det P 04 ,HMS Carlskrona som går där ute. Av svallet att döma går det i en fart av 6,2 knop. (Allt enligt Marinetraffic.) Inte?
  Är ubåten svenskflaggad kan det vara en rest av ryskens övning i Östersjön. Mer pengar till försvaret kan vara ett syfte.

  När det fanns pengar kunde man följa F 12s J35or göra sina anflygningar mot mål på östra sidan. Ubåtar kanske? Numera är det andra drakar som flyger mot mål på östra sidan. Men det verkar som de fortfarande har flygförbud.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Utanför Mellby ser jag Carlskrona, enligt sajten kom hon dit för 20 timmar sen. Men min silhuett visar väl en u-båt? Och vad fasen var det som small så in i bomben – om man vågar uttrycka sig så?

   Gilla

   • Tony skriver:

    Tror inte det var en tillfällighet att Carlskrona gick i höjd med udden kl 13.00.
    Ubåten ser ut att gå söderut. Men flera smällar o skakningar i marken ? Kan tyda på explosioner under vatten. Övning med minsvepare/ ubåt ? Gamla minor ? Ljudbangar? Simmande minkar? Alvarsamt2 får mejla ÖB om besked.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Minkar… Var det inte uttrar också en gång i världen? Rikets – och framför allt Ölands – framtid och säkerhet står uppenbarligen på spel. Jag mejlar ÖB för lugnande eller krigsförklarande besked…

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ubåten gick norrut. Men så stannade den och blev liggande. Den måtte alltså ha vänt. Tyckte mig också se en liknande silhuett söder om den på bilden. Men den var ännu svårare att se. Ska kolla bilderna igen…

     Gilla

    • Tony skriver:

     Är det svallvågor till vänster efter ubåten? Får vi tidpunkt och position för bilden kan man jämföra med Carlskronas position på marinetraffic för rätt bäring.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Jag tycker mig se svallvågor hitom u-båten. Utgår från att den vänt och går söderut. Bilden är tagen 13:18 – ungefär.
     Har frågat marinen och hoppas på snabbt svar…

     Gilla

    • Tony skriver:

     Trodde ”Carlskrona ” var en fågel först. solblänket verkar vara på en rund form vilket får mig att tänka på signalspaningsfartyg.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Jag trodde hela Carlskrona var en flygande fågel. Men den ligger där på alla bilder i sviten.

     Gilla

    • Tony skriver:

     En sista obesvarad fråga är vad Gusjtjin trodde Karlskrona var ?

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Jag minns inte. Kommer bara ihåg att de fått fel på allt som gick att få fel på – helt i linje med rysk tradition.

     Gilla

 3. Lasse skriver:

  Sjörövare? : )

  Gilla

 4. Ylva skriver:

  Läge för att kontakta marinen?…

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tveksamt. Har inte den märkt det som alla kände nere på udden i går är det lika bra att lägga ned, alltså sälja ekorna och ärtrören på Blocket… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: