Gopro hero 6 black som stillbildskamera

Jo då, den pyttelilla actionvideokameran duger även som stillbildskamera – om man inte har för stora pretentioner. Största nackdelen är att avtryckaren kräver ett tryck på flera hundra gram för att få smällan att brinna av. Annars är kameran som vilken annan ”sikta-och-knäpp-modell” som helst.

Eftersom jag till 99,9 procent använder GoPro till videofilmning känns det tryggt att ändå kunna använda den som stillbildare – efter ett enda knapptryck. Man behöver inte ställa in skärpan eftersom den är ok från ”nästan ingenting” till oändligt, tack vare den extrema vidvinkeln. Kameran exponerar förvånansvärt exakt, till och med i svårberäkneligt motljus. Skärpan är ok liksom vitbalansen. En sak att veta: Trots den lilla sensorn (6,17 mm x 4,63 mm) blir videofilmer i 4 K ofta så skarpa att du kan plocka enstaka bilder ur dem för att jobba vidare med som stillbildsfoton.

Bilderna nedan är från Seby läge på Sydölands ostsida. De är bara lätt korrigerade i bildbehandlingsprogram och obeskurna. Jag visar dem i det hopplöst tråkiga 3 x 4-formatet – som inte alls stämmer med människans enorma horisontella synfält.

Den som till äventyrs undrar varför snön inte är vit ska veta att den faktiskt inte är det här. Den är så gammal att den blivit grå – precis som vi människor blir…

 

 


 

Märkt , , , ,

2 tankar om “Gopro hero 6 black som stillbildskamera

  1. walkaboutsweden skriver:

    Njuter av bilderna.
    Extra mycket av dem med stenar och klipphällar på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: