Gopro hero 6 black som stillbildskamera

Jo då, den pyttelilla actionvideokameran duger även som stillbildskamera – om man inte har för stora pretentioner. Största nackdelen är att avtryckaren kräver ett tryck på flera hundra gram för att få smällan att brinna av. Annars är kameran som vilken annan ”sikta-och-knäpp-modell” som helst.

Eftersom jag till 99,9 procent använder GoPro till videofilmning känns det tryggt att ändå kunna använda den som stillbildare – efter ett enda knapptryck. Man behöver inte ställa in skärpan eftersom den är ok från ”nästan ingenting” till oändligt, tack vare den extrema vidvinkeln. Kameran exponerar förvånansvärt exakt, till och med i svårberäkneligt motljus. Skärpan är ok liksom vitbalansen. En sak att veta: Trots den lilla sensorn (6,17 mm x 4,63 mm) blir videofilmer i 4 K ofta så skarpa att du kan plocka enstaka bilder ur dem för att jobba vidare med som stillbildsfoton.

Bilderna nedan är från Seby läge på Sydölands ostsida. De är bara lätt korrigerade i bildbehandlingsprogram och obeskurna. Jag visar dem i det hopplöst tråkiga 3 x 4-formatet – som inte alls stämmer med människans enorma horisontella synfält.

Den som till äventyrs undrar varför snön inte är vit ska veta att den faktiskt inte är det här. Den är så gammal att den blivit grå – precis som vi människor blir…

 

 


 

Märkt , , , ,

2 tankar om “Gopro hero 6 black som stillbildskamera

  1. walkaboutsweden skriver:

    Njuter av bilderna.
    Extra mycket av dem med stenar och klipphällar på.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.