är murphys lag glömd?

Guldfågeln-vatten ska inte vara farligt

Så lyder rubriken i Östra Småland 30 april. Vi som småningom ska tvätta oss i det och kanske till och med dricka det tackar. Men att dricka renat processvatten från Guldfågeln låter inte direkt lockande, och att det inte ska vara farligt känns som ett i all välmening lugnande men icke övertygande besked. I Östrans text framgår inte klart och tydligt om vattnet verkligen ska användas som dricksvatten, vilket förvånar. Det kan man dock läsa i Lantbrukets Affärstidning, ATL, 17 maj 2017:

”Nu finns en annan lösning i sikte. Industrivatten från Guldfågeln ska bli en del av Mörbylångas dricksvatten. Det rör sig om 900-1000 kubikmeter per dygn som går ut från produktionen.”

Norconsult har gjort en utredning om vattenkvaliteterna från dels Guldfågeln, dels bräckt vatten från Kalmarsund som också är tänkt att användas. Enligt Östra Småland skriver Norconsult:

”I vattnet som går från Guldfågeln till industrireningsverket är den fekala påverkan på råvattnet mycket stor. Halten E-colibakterier ligger i medeltal på 2 500 bakterier per 100 milliliter. I vattnet finns också risk för campylobakter och salmonella. Vattnet från Kalmarsund har höga kloridhalter, och det kan även finnas virus eller parasiter i råvattnet.”

Vad som – också! – oroar mig är att risken för de allt kraftigare algblomningarna i Östersjön inte nämns i artikeln. Kanske analyseras de inte heller i utredningen. Jag minns Bo Landins film om det vissa forskare blir mer och mer övertygade om, nämligen att cyanobakterier (felaktigt kallade blågröna alger) kan orsaka den dödliga nervsjukdomen ALS. Vi som sysslar med akvaristik vet hur vidrigt ett akvarium blir om det smittas med cyanobakterier. Klåda och huvudvärk blir ofelbart några av mina symptom på förgiftning om jag sticker ned händerna i ett cyano-smittat akvarium. Om tre fyra månader växer enorma områden av cyanobakterier till mellan Öland och Gotland

”Norconsult skriver att det finns en infektionsrisk, men enbart då smittämnen är kraftigt förhöjda och både RO och UV-anläggningen inte fungerar tillfredsställande”, fortsätter Östran.

Slutklämmen borde ramas in och sparas för eftervärlden: ”Detta är en extremhändelse och bedöms som mycket osannolikt.”

Så sade man även om riskerna för olyckor vid kärnkraftverken i Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima. Murphys lag har tyvärr alltid rätt: Om något kan gå fel kommer det förr eller senare att göra det.

 

 


 

Märkt , , , , ,

4 tankar om “är murphys lag glömd?

 1. walkaboutsweden skriver:

  Suck!
  Murphys lag gäller ju det mesta.

  Efter att 2 ggr blivit matförgiftad av färsk svensk kyckling (trots att jag följt alla regler när det gäller tillagning av kyckling) så låter ditt inlägg skrämmande – man kan bevisligen bli ordentligt sjuk.

  Tycker egentligen om kycklingkött men har nästan helt slutat att äta det.

  ”…det är sämre nu.” 😉

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Jag kan se en Årets Julklapp framför mig. Reningsverket för hemmabruk! Levereras med en kubikmeter vatten. Återanvändning blir avdragsgillt efter 10 gånger. Vem vet hur många ggr det använts tidigare Perfekt för Öland när vattenbristen väntar runt hörnet.
  Har man inte testat tekniken ett tag och finns det inte i reningsverk redan. ??? Såg ett program från USA där man renade i större skala. Fast drack man vattnet fick man INTE grönt hår men väl orange.

  Såg programmet om cyanobakterier. Intressant men också skrämmande om teorierna stämmer. Men då får du käka Japansk mat om du skall doppa händerna i akvariet .
  Risken finns att fler sjukdomar på nervsystem etc kan orsakas av cyanobakterier.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Hua, orange hår – en symbol för dårskap! 😉

   Om cyanobakterier kan sägas ännu värre saker. Jag har i dagarna tvingats slakta ett akvarium på grund av dem. De går helt enkelt inte att utrota. Har fört en kamp mot dem i två år men tvingas nu kasta hela burken. Så stämmer teorin om att de kan orsaka ALS så är det förfärligt.

   Och slutligen: Vad vet Norconsult i ämnet? I dagens värld ger sig många ut för att veta allt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: