kameran som historieberättare

Först när år läggs till år förstår man fotots styrka och dokumenterande kraft. Jag har på skoj dykt ned i mitt arkiv för att se vad jag plåtade i juni 2010 då vi bodde en vecka på Södra bruket. Bara åtta år har gått. Trots det ser vi ser vi stora förändringar.

Här på nocken bodde vi en junivecka 2010. ”Vårt” hus var ännu inte uppfräschat.

På den tiden fanns fortfarande ett muséum på bruket. Här en arbetarfamiljs interiör. På spiselhällen ligger flera biblar.

På den tiden kallade vi detta parti av stigen mellan Södra bruket och Albrunna för ”Amazonas”. Nu är stigen asfalterad som cykelled och många av träden är nedhuggna.

Även denna stig ovanför badstranden vid Södra bruket är i dag asfalterad cykelled – dessvärre försedd med ett fult blänkande metallstaket som för tankarna till ”kravallstaket”.

Samma stig som ovan men sedd från andra hållet.

Denna knappt en halvmeter breda ”träbro” slog sitt ynkliga spann över bäcken från Alvkälla. Att cykla över bron var spännande. Ungefär varannan gång gick man i drickat. I dag cyklar man på asfalterad cykelled över bäcken, man ser den knappast längre.

På stigen mellan Södra bruket och Albrunna. Här går i dag den asfalterade cykelleden som är tänkt att gå vidare ned till Ottenby.

”För länge sen” hette affären Trofast och det hände att folk var ute och gick med både hundar och hästar. I dag går man bara med hundar.

Längan längst åt norr i Södra bruket. På den stora öppna platsen är det i dag en lekpark.

Vi ser stigen upp från badbryggan i Albrunna. Halvvägs upp i sluttningen ligger i dag pumphus för vattnet till Grönhögens vattenverk. Där skylten står Z-böjer sig den asfalterade cykelleden på sin sträckning söderut.

 

 


 

Märkt , ,

2 tankar om “kameran som historieberättare

 1. Solweig skriver:

  Hej Staffan
  Just nu är det några flitiga killar och en tjej som målar om gavlarna. Vi börjar med norrgavlarna som är sämst, De är beklädda med alger och annan smuts. Det skuras och skrapas. Liften får vi på måndag. Problemet med vår nya fina asfalt är att den har så höga kanter som inte har åtgärdats. Det ställer till stora problem. för maskiner som behöver komma in vid husen.

  Och har du sett att våra två nordligaste almar har fått en ny tillvaro på någon förbränning.. Tyvärr är det många fler som måste bort.

  Tack för alla fina reportage och bilder.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Roligt när det rör på sig. Och det brukar det göra i Södra bruket. Utan att räkna tror jag faktiskt att bruket är den plats som oftast har förekommit i inlägg på alvarsamt och alvarsamt2.
   Om almarna är det bara att bita i det sura äpplet. Alla kommer att dö så det bästa är att ta dem vid roten och bränna upp dem, absolut inte göra ved av dem som sprider eländet.
   Tack för tack. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: