bevattning med rötter i 1800-talet

Det har regnat några droppar. Men inte tillräckligt. Hela länets lantbruk lider under torkans ok. Konstbevattning är en del av lösningen.

Än i dag tas vatten till konstbevattning från den kanal som går från alvaret ned till Södra bruket och som kulturorganet tidigare berättat om i flera inlägg. Från källan till bruket går kanalerna och dikena flera kilometer nedför den svaga sluttningen mot Kalmarsund.

Tidigare inlägg om denna intressanta vattenväg:

Avsnitt I läser du här.
Avsnitt II läser du här.
Avsnitt III läser du här.

 

I förgrunden anar vi den stensatta kanalen som går under Kvarnvägen och sedan många hundra meter under jord innan den går i dagen igen nere vid väg 136. På grusvägen ned mot Alunvallen står en bevattningsmaskin.

Bevattningsmaskin kopplad till den gamla vattenleden ned till Södra bruket.

Bevattningsrampen rullas in mot bevattningsmaskinen med en ungefärlig hastighet av 1 centimeter per sekund. Hastigheten är naturligtvis ställbar.

Bevattningsmaskinerna kan vara datastyrda och de går att starta omedelbart eller – ofta – med timer. Vattenspridningen kan göras med flera olika slags spridare. Slangen till spridaren kan vara över 300 meter lång, och de vanligaste modellerna sprider ”tiotals kubikmeter” vatten per timme.

Här tar bevattningsmaskinen vatten från den gamla ledningen mellan alvaret och Södra bruket.

Överst i bild anar vi alvaret. Från det ser vi den stensatta kanalen ned mot Kvarnvägen och vidare ned mot Södra bruket.

 

 

 


 

Märkt ,

2 tankar om “bevattning med rötter i 1800-talet

 1. Torbjörn skriver:

  Det är kanske dags att bygga upp en avsaltningsanläggning för havsvatten även i Mörbylånga kommun mtp den blygsamma nederbörden just nu.. Det har fallit en hel del regn och snö under höst och vinter, men troligen blir det inte så mycket mer i år. Ingen som vet, men det känns så. Det räcker inte med att känna men nog verkar det som att det blir mindre och mindre av vattenvaran för vart år. Klimatförändringar? Jordens uppvärmning?
  Jordbruket måste värnas ang vattentillgången. Utan tillräcklig tillgång till just vatten förmår inte verksamheten att producera livsmedel till landets befolkning i tillräcklig stor utsträckning. Det är allvarligt. Jordbruksnäringen är livsviktig och måste hållas högt i prioriteringar av resurser.
  Tack för alla finfina bilder och djuplodande reportage.
  Så här i VM-tider skulle ju frekvensen av inlägg begränsas, men nog tycker vi oss se en rejäl mängd ändå. Bildflödet över Himmelsberga är himmelskt! Till allas vår fromma.
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tankeväckande… Läste häromdagen att om Sverige stängs av (på grund av vad som helst, krig eller pest) tar butikernas livsmedelslager slut på några få dagar. Därefter blir det till att tugga rötter och äta rävbajs tills rönnbären mognar – som en god vän en gång så träffande uttryckte sig. Vi importerar för mycket mat, producerar för lite själva och alla lager finns i dag bara på vägarna (i tradarna). Det funkar bra – så länge allt funkar bra. Men om…

   Visst har klimatet ändrat sig snabbt. Stockholmsvintrarna på 1950-talet var rena Lappland i jämförelse med i dag. Och vintrarna i Jämtland på 1970-talet var rena Sibirien. I dag är Z-vintrarna ojämna och snöfattiga och i Stockholm tror jag ingen längre kan bygga stora snöborgar i april – som vi gjorde som glin. Vad som orsakar dessa förändringar är väl inte hundraprocentigt klarlagt, men att vissa (exempelvis Trump) inte ens ser dem är skrämmande.

   Vatten, ja… Vi kan inte fortsätta med att spola ned en deciliter pink med 22 liter dricksvatten. Det är ett hån mot den fattigare världen. Kunde vi åka till månen 1969 borde vi kunna lösa detta problem på en kafferast. Men viljan finns inte, tyvärr.

   Slutligen: Tack för vänliga omdömen.

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: