det ljuvliga betet

När kreaturshållande bönder planerar nödslakt då beten och vallar har stannat i tillväxt på grund av den extrema torkan finns grönskande frodiga undantag som får det att vattnas i munnen på hungriga kvigor, kor, tjurar och kalvar. Vatten är en absolut förutsättning för allt liv.

Dessa lyckligt lottade kritter huserar på en frodig ö i Triberga mosse. Hur den ser ut på vintern kan du se här. Bakom mossen ligger Triberga borg. Men den är så låg att den bara kan anas på denna bild. Vill du se den ordentligt kan du klicka här. Då får du även se detta landskap från luften.

 

 


 

Märkt , ,

4 tankar om “det ljuvliga betet

 1. Torbjörn skriver:

  De naturliga dammarna och mossarna är ju en tillgång och ytterst nödvändiga för jordbruket och djurhållningen. Finns de på plats är det mycket tacknämligt. I annat fall finns det möjligheter att efterlikna naturen och då anlägga uppsamlingsdammar vid åar, bäckar och liknande vattenströmningar. Detta sätt att behålla vårfloden på land har Alvarsamt tidigare tagit upp och skrivit om. Tex finns det en dylik vattenansamling alldeles vänster om Albrunna där den nyasfalterade cykelvägen tillfälligt gör ett abrupt stopp vid nyanlagda stenmurar.
  Det kostar naturligtvis att anlägga vattendammar men här måste staten gå in och stödja ekonomiskt. EU-bidrag måste kunna gå att få. Det är av absolut största vikt att vattentillgången till jordbruket och djurhållningen tillgodogörs. Vatten är liv! Liv är vatten!
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Svensken börjar långsamt vakna när det gäller vattenproblematiken. Vatten är ingen självklarhet, och tillgången/bristen på vatten blir ett allt vanligare och farligare vapen inom den globala politiken. Vattenbrist som hot och vatten som tillgång kommer att få samma psykologiska styrka som kärnvapen. Därför är det klokt att så snart som möjligt se över hela vattenfrågan – inklusive just dammarna. En artikel i Östra Småland 30 juni tar upp dammarnas betydelse. Där påstås att det akuta hotet mot 7 000 svenska dammar är avvärjt. Hotet sägs vara Länsstyrelsens tidigare agerande i en övertolkning av ett EU-beslut. Som så många gånger tidigare kräver alvarsamt2 att de obsoleta länsstyrelserna läggs ned.

   Dammarna i Albrunna är nu sammangrävda till en. Ett intressant men föga uppmärksammat dammbygge är den stora pölen i Skärlöv. Läs om den och se den även från luften genom att klicka här.

   hälsningar

   Gilla

 2. KristinaF. Nedra Segerstad skriver:

  Tur att det finns vatten kvar någonstans. Vi får be till regngudarna, kanske utföra en regndans. Får ses vad dagens mörka moln kan innehålla.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag kör regndansen hela dagarna. Inte 17 hjälper den.
   Dagens mörka moln är snart historia. Inte en droppe, återigen bara sol.
   Såg en lustig markering i en prognos häromdagen: Nederbörd: 0 – 0,1 millimeter! Kan tänka mig att denna nivå motsvarar ”en aning förhöjd luftfuktighet”.
   Man får ta det försiktigt nu. Inte spotta som bolltrillande VM-lirare.

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: