vem har rätt och vem har fel?

Alla almar i den vackra allén kommer att dö. Men hur göra det bästa för framtiden? Det tycks finnas två helt olika skolor för fortsättningen. Fotot är taget 2012 då sjukdomen ännu inte var så märkbar.

Synen på hur almdöden ska motarbetas är motsägelsefull. I dagens Östran berättar Eva Ditlevsen, miljöspecialist vid Trafikverket, hur allén mellan Södra Möckleby och Albrunna med sina 332 träd ska behandlas framöver.

Tidningen skriver: ”Man hoppas kunna spara de flesta träd som högstubbar där insekter och djur kan bo kvar. _ _ _ och man kommer placera ut död ved för att inte skada djurlivet.”

Detta sätt att jobba går stick i stäv mot vad Pia Barklund vid Sveriges Lantbruksuniversitet sade vid ett föredrag hon höll föredrag i Smedby sockenstuga för några år sedan. Pia punktade nämligen följande åtgärder:

 • Såga inte i alm.
 • Hamla inte alm.
 • Spar inte delar av träd.
 • Ta bort hela trädet.
 • Ta ned trädet så snart du upptäckt almsjukan så tidigt som möjligt på året innan det blir vår. Under våren börjar nämligen almsplintborren att flyga – och sprida den svamp som orsakar almsjukan.
 • Lagra inte almved.
 • Förflytta inte almved.
 • Barka gärna färskt almvirke men elda upp barken.
 • Alla verktyg som används vid arbeten med alm måste desinficeras med T-sprit, eller ännu hellre brännas med gasol.

Frågan måste ställas: Vem har rätt och vem har fel?

Om hundra år får vi svaret.

 

 


 

Märkt , ,

5 tankar om “vem har rätt och vem har fel?

 1. Jeanette sköld skriver:

  Jag var på den föreläsningen också, så var vi där igen, varför göra som någon annan speciellt om det är bra, NEJ…. vi klarar oss själva det blir billigare så….

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Man vill inte skada djurlivet, men vad skall almsplintborren leva av när alla almar är döda? Visserligen skall 500 ersättningsträd placeras ut i kommunen men alla lär inte hamna i alle’n.
  Södra Öland får ytterligare en ”sevärdhet” förutom världsarvet Alvaret. Trafikverket för ingen kamp mot almdöden utan låter borren göra färdigt jobbet.
  Tänk vilket monument det kan bli. Unikt. En hel alle’ med bara högstubbar! Sätter Södra Öland på världskartan. Miljarders miljarder pixlar kommer att sprida bilden av alle’n världen över.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag är extremt oroad för att du kommer att få extremt rätt. Högstubbarna blir med åren alldeles likvita; de kommer att ge ett intryck av ”död och förintelse”.

   Men kanske kan denna ”dödens allé” äntligen sälja södra Öland bättre än alla turistbyråer och avhoppade turismchefter? Om hundra år får vi svaret.

   Alvarsamt2 återkommer då med en summering.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: