Är högstubbar vackra? Säg vad du tycker i den nya kategorin ”enkät”!

Vad tycker du? Är högstubbar vackra? Ska våra öländska alléer se ut så här framöver? Säg vad du tycker nedan. Klicka i nåt av alternativen och klicka på Vote. Om du sedan vill se allas åsikter klickar du på View Results.

Röstningen summeras i ett inlägg söndag 15 juli.

 

 


 

Märkt ,

11 tankar om “Är högstubbar vackra? Säg vad du tycker i den nya kategorin ”enkät”!

 1. Annika skriver:

  Låt stubbarna vara kvar men se till så att en motorsågsskulptör gör några häftiga figurer av dom. Blir ju en skulptur allé av det då och samtidigt har insekter någonstans att bygga sina bon i

  Gilla

 2. Britt Mari Bingebo skriver:

  Nästan med gråten i halsen ser jag hur naturen förändras på Södra Öland. Alla vackra alléer , lundar och kyrkogårdar verkar snart vara ett minne blott. Tänker också ,vad händer när inget skymmer solens strålar ner till marken? Försvinner markfägringen i lundarna också?
  Ser också tillkomsten av förbudsskyltar lite här och där, vi turister och hemvändare undrar, är vi inte välkomna längre?
  Högstubbarna, ja vad ska man säga? Fick jag bestämma skulle de tas bort illa kvickt 🍃

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du är inte ensam i dina iakttagelser. I går träffade vi kvinna som bor här på somrarna. Hon sade precis som du: – För varje år märker jag hur naturen förändras till det sämre. Fler och fler döda träd – som ofta får stå kvar. Givetvis blir det även andra förändringar när så många träd dör. Men jag tror ingen kan sia om effekterna på kort och lång sikt.

   Tror besökare ser alla slags förändringar mycket tydligare än vi som bor här. Man blir som bekant hemmablind med tiden.

   Förbudsskyltar är en plåga. Jag blir så förbannat trött…

   Ska jag skicka en högstubbe till dig att sätta upp på tomten som ett Ölandsminne? 😉

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Det är flera frågor som ställs i enkäten. Hade det varit EN fråga om alle’n skall se ut som den alltid gjort är svaret nog givet.
  På andra frågan tvekar jag lite. Enstaka högstubbar känns meningslöst och inte är de särskilt vackra.
  Men när alla almar väl dött i alle’n så tycker jag faktiskt att högstubbarna kan vara kvar. Som en påminnelse för nästa generation. Hellre högstubbar än lågstubbar.
  Det tar en viss tid för en ny alle’ att växa upp. Då är stubbarna lokal historia samtidigt som de ger tyngd till den nya alle’n. Den dagen man inte ser stubbarna för alla träden är det läge att ta bort dem. Tycker att döda alle’n kan jämföras med gamla ruiner, typ öländska borgar.Dem tar man inte bort. Sen undrar man ju vilken metod som är bäst när det gäller att ta ned almarna ? Och blir det någon nyplantering ?
  Dettaärvadjagtyckerpåförstafråganhälsningar/Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Som reporter är det en dödssynd att ställa två frågor samtidigt. Det gjorde jag, min idiot. Hade för bråttom… Men å andra sidan hör frågorna rätt bra ihop. Är de fula vill man nog inte heller se dem. Nästa enkät ska dock bli glasklar! 😉

   Vill inte säga nåt om vad jag själv tycker just nu – för enkätens skull.

   Det finns flera aspekter på högstubbar, två är ”den estetiska” och ”den biologiska”. Rent estetiskt är högstubbar eller inte en smaksak. Och smaken är som bekant delad. I längden viktigare är kanske den biologiska aspekten. Enligt experten Pia Barklund ska hela trädet tas bort för att minska almsplintborrens överlevnadsmöjligheter. Direkt! Låter man delar av trädet stå kvar gynnas marodören.

   Dettaärvadjagtyckerombådafrågornaochenkätensutformningochliteannathälsningar /S

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: