ölands längsta raka

Minns du att kulturorganet tidigare utlovade en riktigt lång cykelfilm, en bautarulle? Vi hojade 2:26:43 timmar från Södra Möckleby till Kastlösa över Skärlöv och Torngård och gick i mål i utgångsbyn Södra Möckleby. Turen gjordes i början av april. Filmen klipptes och ljudlades. Den blev bra. Men när jag lägger ut den på Youtube förstörs den till oigenkännlighet. Trots efterforskningar förstår jag inte varför.

Tanken var att alvarsamt2 på sikt ska mäta sig med norsk slow TV som bland annat har visat tågresor på över sju timmar och en resa med Hurtigruten på hela 134 timmar. Här kan du se en miniversion av den på bara fem timmar.

Men vi tar snart upp kampen med norrmännen igen. Målet är att närma oss dem med sjumilakliv. I vårt projekt Slow cycling trampar vi – exempelvis – varvet Södra Möckleby-Torngård-Alby-Södra Bårby och hem igen. Men till dess måste problemen på Youtube lösas…

I väntan på den lösningen bjuder vi här på varvet Södra Möckleby-Torngård-Skärlöv-Kastlösa-Södra Möckleby men denna gång utan videokamera. Men håll ut, flera cykelfilmer kommer småningom…

Bäckbottnarna skrämde denna heta dag, som skulle följas av flera ännu hetare – och ännu flera ännu hetare dagar – och nätter…

Storbrobäcken fotograferad från landsvägen. Torr som fnöske. Jag hade lyckligtvis två cykelväskor fulla med vattenflaskor med mig.

Samma bäck en bit längre ut på alvaret. Det var uppskattningsvis 40 grader varmt i solen under hela turen.

Vi hojar nu på gamla banvallen mellan Skärlöv och Kastlösa. Här bedrev Ölands Järnvägar trafik fram till 1 oktober 1961. Redan 21 juli hade många träd och buskar börjat ”gula ned sig” för att överleva torkan. Först i vår får vi se om de lyckats. Leden är närmast Skärlöv lappad och lagad med ett ganska knepigt grus som får framhjulet att kana. Det gäller att hålla i styret.

Är detta Ölands längsta raksträcka? Jag vet inte. Men jag vet att den mäter över sju kilometer och att den är ganska tristcyklad.

Ganska snart efter infarten i Skärlöv uppenbarar sig en skön rastplats. På den finns grunden till banvaktstugan kvar. Stugan byggdes 1910 och i den bodde banförman Karl Ljungström med familj. Det var sannolikt ett ensamt liv, där endast tågen stod för liv och rörelse.

Fruktträd och syrener finns kvar från den tid stugan var bebodd. Men denna lilla lätt skuggade pusta-ut-och-sitt-plats är nog av senare datum. 

En annan husgrund på samma tomt. Kanske låg källaren här, som för mer än 100 år sen byggdes utan tak. Fråga mig inte varför.

Under ett synnerligen bastant trälock hittade vår utsände vatten i den brunn som grävdes för över 100 år sedan. Åsynen av det blöta blev en skakande upplevelse för vår uttorkade reporter. – Jag hade för länge sen glömt hur vatten ser ut, lär han ha mumlat för sig själv.

Äppelträdet på tomten bar rikligt med frukt. Äpplena smakade gott redan i juli. Det här trädet såg helt opåverkat ut av torkan.

När man cyklar från Skärlöv till Kastlösa ligger Penåsa ödeby på vänster sida. Du kan ställa in siktet på ödebyn genom att klicka här. Eller besöka den direkt och klicka här.

Om du vill gå i stället för att cykla kan du ställa hojen här och vandra ut till Millersten. Det gjorde inte vår utsände.

När vi närmar oss Kastlösa dyker denna vackra rastplats upp på vänster sida. För oss myggkänsliga blev dock visiten fransysk.

Här ute i ödemarken finns en luftpump för cykeldäck! Jag testade den inte, eftersom jag anser att man ska pumpa i sitt anletes svett med vanlig bråkande cykelpump – till tirader av sköna svordomar. Helvetes, jävlar, skit! Men är jag på latsidan kör jag kolsyrepatron…

Nu ser vi tornet på kyrkan i Kastlösa. Vi är bara några hundra meter från livligt trafikerade 136:an. När man styr ut på den från denna fridens led känns det som att komma ut på motorväg i storstad…

 

 


 

Märkt , , ,

6 tankar om “ölands längsta raka

 1. Tore Andersson skriver:

  Vi kommer absolut att hojta. Vi har varsin svart cykel med gråa och röda väskor.
  Måste ju prova nya cykelbanan från Södra Möckleby och söderut.

  Imponerad över ditt engagemang i kommande val. Ställa frågor till politikerna och kräva svar.
  Precis så ska demokratin skötas. Tänk om alla vi väljare hade den vanan. Då hade det
  med säkerhet sett annorlunda ut i samhället.
  Bra jobbat!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för beröm. Dessvärre blir politikersvaren inte många. Men det här valet kommer nog att skrämma och få konsekvenser som ingen räknat med. Det blir kanske den nödvändiga väckarklockan som kräver omtänk… Den som lever får se…

   Röda och grå väskor. Då är ni lättfångade. 😉

   Staffanhälsningar

   Gilla

 2. Tore Andersson skriver:

  Hej igen!
  Banvallen mellan Skärlöv å Kastlösa upplever vi som bland
  det vackraste å mest magiska som finns på hela Öland.
  Alvaret på båda sidor i söder och norr ger en enorm frihetskänsla.
  Den mer eller mindre spikraka banvallen från öster till väster ger oss
  ett ovanligt men härligt avståndsperspektiv. Dessutom kan man se
  östersjön när man når banvallens högsta topp. Drygt 500 m innan man kommer
  till den andra rastplatsen om man cyklar västerut. Underbar utsikt!
  Ödsligt som en öken men fullt av liv!
  Vi älskar denna banvall!
  Tore å Yvonne, Göteborg å Skärlöv
  (Galna av längtan men om ca 4 veckor är det äntligen dags)

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Hej Tore, hej Yvonne. Det var ett härligt hyllningskväde! ”Ödsligt som en öken men full av liv!” är en skön beskrivning. Jag kan bara instämma. Även om rakan är lite tristcyklad är landskapet fascinerande. Det är dessutom tyst här, långt från vägbuller. Ska senare göra en nattcykling samma sträcka. Krav: Stjärnklart och vindstilla. Kan nog bli nåt man aldrig glömmer…

   Om fyra veckor är ni alltså här… Tänk om vi krockar – på cykel, alltså! 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: