då var det 17 augusti 2012

Detta är en av mina få favoritbilder, tagen för sex år sedan. Du ser bonden Ingvald Petersson i sin solrosodling vid Norrgården i Ventlinge. En bra bild kräver ibland mycket jobb. Här använder jag ett höghöjdsstativ med kameran 7 meter ovan marken. Jag ville få bevattningsstrålen uppe till höger i bild att peka åt höger, dels för att matcha Ingvalds ”titta-åt-höger-pose”, dels för att få den synlig framför den mörka skogen. Dessutom fick Ingvald irra lite hit och dit på mina order men rätt som det var stämde allt, och det sade klick. I vanliga fall vill jag inte ha en person i absoluta bildmitten, men här är ett undantag. Ingvald är så liten att han måste placeras så synligt som möjligt för att man överhuvudtaget ska upptäcka honom. Han fick alltså ståta i mitten. 1996 gjorde Ingvald med fru Margaretha ett ovanligt lappkast. De lade om gårdens produktion från mjölkkor till grönsaker – och det gick bra.

 

 


 

Märkt , ,

3 tankar om “då var det 17 augusti 2012

 1. Tony skriver:

  Det där med ”titta-åt-höger-pose” gällde det även solrosorna? Vad jag kan se är det bara en som inte vänder ryggen till fotografen. Det är så med gruppfoto, alltid är det någon som sticker ut. Rebellen i fältet? Mitt i bilden och svår att missa när man väl sett den.

  Ingvald tror jag skulle synas oavsett placering. Fast det vore svårare om han var iklädd studentoverallen för studier till ”Civilingenjör i industriell ekonomi internationell med spansk inriktning” vid Linköpings Tekniska Högskola.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, det är alltid nåt pucko som ska spela över och göra tvärt emot. Jag höll en flammande tal till alla solrosor inför tagningen och alla nickade lydigt och instämmande. Men så bryter en jävel ingått avtal! Man blir less.

   Vad gäller civilingenjörslinjen undrar jag om det inte är precis den som Ingvald gick en gång i världen. Ska fråga vid tillfälle… Själv gick jag samma linje men med finsk inriktning, paljon kiitoksia.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: