in i mörkret…

Det enda gatlyset i Seberneby. Är det redan släckt eller…?

Under 1880-talet kom glödlampan till Sverige. Gatljusen hade dittills drivits med gas, nu kom elektriciteten. 1885 fanns elektriska gatljus i Stockholm och Göteborg.

1911 fanns flera elnät runt om i landet. De byggdes hela tiden ut. Under 1920-talet täckte de en stor del av landet. Landsbygdens elektrifieringen började ta fart och gatlysen blev successivt allt vanligare även på vischan. Under de senaste 50 åren har gatlysen varit en självklarhet i både staden och på landet.

Nu vänder Mörbylånga kommun utvecklingen. Man river ner det generationer byggt upp. Man släcker ner södra Öland, en kommundel där man under senare år sagt att man ska satsa.

Frågan är om denna återgång till forna tiders mörker kommer att kunna genomföras inför en stillatigande befolkning. Andra kommuner har tidigare gjort samma misstag som Mörbylånga kommun nu gör. Så här fick till slut ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsvik förklara sig när man tvingades att tända alla de 1 500 gatljus man tidigare hade släckt ner.

– Jag är den förste att erkänna att vi gjorde ett fatalt misstag som inte pratade med byarna innan vi släckte. Nu rättar vi till det.

Läs hela bekännelsen här.

Läs också tidigare inlägg i samma ämne i alvarsamt2

Och så måste du lyssna på Wilma, 12 år

Du kan också se Wilma i TV

 

 


 

Märkt ,

6 tankar om “in i mörkret…

 1. Tony skriver:

  Kommunpolitik är inte lätt. Kollade vid ett tidigare inlägg hur kommunerna på Öland står sig mot varandra. Fattade som att Mörbylånga kommun hade/har mer positiva siffror på många punkter än Borgholms. Har man inte pengar i plånboken får man dra ner på utgifterna, kommunalt som privat. Nu har ju inte kommunen så många tätorter för sina satsningar, så i det kommunala slöseriet får man hoppas att de gör prioriteringar som gagnar så många som möjligt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Om man tar det ”i stort” och lämnar detaljerna därhän så har det väl aldrig tidigare snackats så mycket om landets fantastiskt goda ekonomi – som väl Löfvén nämnt tusen gånger under valrörelsen. Och som alltid är vi bäst i världen på i stort sett allt. Men gatlysen i system som byggts upp under hundra år är plötsligt alldeles för dyra – på vischan.

   Men kostnader beror ofta på hur man förhandlar till eller bort olika objekt. Kan kanske vara värt för grävande journalister att kolla upp förhandlingarna och resultatet mellan EON och kommunen.

   Gilla

 2. Britt Mari Bingebo skriver:

  Enligt kommunlagen ska alla medborgarna behandlas lika. Så antingen får de behålla lyset i Seberneby eller får man släcka överallt, men det kanske är meningen?

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Lagar behöver bara följas av vissa. Och kommuner som vet att de bryter mot lagen skickar ofta upp en ”testballong” för att kolla om det blir bråk eller uppståndelse. Blir det inte det är det bara att åka… Det har jag flera gånger fått mig berättat av kommunalpolitiker öga mot öga.

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Inte för att jag missunnar Wilma lite belysning men för att förstå situationen kollade jag satellitbilden över Sebberneby. Finner att det inte är frågan om trafik som passerar genom byn. Byvägen är en slinga med två infarter från Eketorpsvägen. Vardera infarten kan sägas ge tillträde till två fastigheter. Borde inte bli alltför mycket trafik på vägen… MEN i närheten av gatlyktans placering finns en maskinstation (privat företag) som bidrar med tyngre trafik vad jag förstår. Eftersom man samtidigt också är boende på fastigheten tycker jag man kan hålla med belysning från företagets sida. Hur skulle det se ut om kommunen skall stå för belysning utanför varje hus på landet.

  Att det är mörkt på vischan ser jag som fullt naturligt. Det finns inte många ställen kvar där det artificiella ljudet och ljuset inte skräpat ner. Tänk att kunna gå ut på Alvaret även i framtiden utan störande ljud /ljus. En mörk stjärnklar höstkväll.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Jag försökte ge en allmän bild av utvecklingen. Detaljerna är ointressanta, liksom ”fallet Seberneby”. Det tog jag med för Wilmas och fotots skull. Jag har inga andra foton av lampstolpar.

   Det viktiga är tendensen. Den är sedan länge glasklar och oroväckande: Vischan förlorar, städerna och tätorterna vinner. Så är det över hela landet, trots att ingen politiker säger sig vilja ha den utvecklingen. Sen kan beslutsfattarna – som oftast hänvisar till Hela Sverige ska leva – försöka förklara bort det som sker på olika sätt och efter olika beslut – nästan alltid i syftet att ”rädda” ekonomin – för ännu större satsningar i stad och tätort.

   Jag ser endast till resultatet för vischan och det är ”mörkare och mörkare” – inte bara vad gäller gatlysen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: