sista sommardagen?

Cykla med alvarsamt2 från Parboäng söder om Grönhögen till Södra bruket i Degerhamn. Solen är på sitt allra bästa humör, det blåser friskt och luften är klar. Är det sista sommardagen 2018 vi får njuta av?

I nästa video cyklar vi på Bornholm – från rena landet in till en stad. Du kan då se skillnaderna mellan cykellederna där och här hemma på Öland.

 

 


 

Märkt , ,

4 tankar om “sista sommardagen?

 1. Tony skriver:

  Man får hoppas att cykelleden inte leder utmed mer vatten eller diken. Nära vatten och försäljningen av räcken ökar med flera hundra procent. Det verkar vara större risk att cykla utmed vattnet än utmed ”riskvägen 136”. Känns nu extra säkert när man cyklar förbi golfbanan. Tycker bara det är så förbaskat fult med dessa räcken.

  Nya namnet på leden lär komma att ändras har jag hört. STAFFANS SLINGA kommer den att heta i fortsättningen. Har väntat mig få se ytterligare cyklister utmed leden i alvarsamt2;s
  filmer. Men inte. Fast har jag missat någon skyller jag på bildkvaliteten i filmerna. Dock inte denna.Solsken, vinden snett bakifrån 6-8 m/s. Till och med ljudet kändes realistiskt.
  En behaglig tur i soffan helt enkelt.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Den sjukdom du beskriver kallas vattuskräck. Den är mycket allvarlig och leder oftast till döden, alternativt stora beställningar av fula metallräcken. Det är tur att Fyr till fyr inte går kustnära hela vägen, eftersom kostnaderna för räckena då skulle bli högre än för själva leden.

   Som cyklist är jag rädd för räckena. Att köra in i dessa ”halshuggningskonstruktioner” leder sannolikt till mycket värre skador än en ”oavsiktlig avkörning ut i guds fria natur”. Även som ”ickecyklist” har jag svårt att köpa den svenska ”överbeskyddarrollen” i många sammanhang. Jag känner viss sympati med den läkare som sa att: ”Mina egna barns lekskador syr jag utan bedövning. Andras bedövar jag först”. 😉

   Ja, att cykla på leden är ett ensamjobb. I juli möter man nån turist då och då, men övriga tider får mig att undra om ölänningen har slutat cykla för gott. Denna dystopi föder följdfrågan: För vem byggs denna led för över 60 miljoner spänn? Om den byggs för turisterna bör man nog tänka om i projektledningen och se över ”hela paketlösningen för cyklande turister” – och börja jobba med ”detaljer” som bron, Dessi och den katastrofalt dåliga informationen samt allt vasst grus och alla uppsågade diken här och var – plötsligt uppdykande. Exempelvis har cyklister fått uppfattningen att de från stranden nere vid Albrunna kan fortsätta leden söderut utmed vattnet – för att 200 meter senare köra rakt in i en mur. Först EFTER turistsäsongen har man fått upp en liten pil som visar ”mot annat men dunkelt håll”… upp mot 136:an men utan förklaringar till den märkliga fortsättningen. Studiebesök på Bornholm föreslås. Blir det för dyrt kan Lidingö duga. 😉

   Vad gäller bildkvalitet har jag ännu inte förstått hur och på vilka sätt Youtube misshandlar inkomna videor. Ibland blir de hyfsade, andra gånger ”ordentligt tilltufsade”. Kanske testar man olika ”filförminskningsmetoder”…

   Nästa film är från Bornholm. Dess ljud är katastrofalt, beroende på att jag där bara ”orkade” använda Goprokamerans ljudupptagning. Det är skönt att alltid ha nåt att skylla på. 😉

   Gilla

 2. Torbjörn skriver:

  Ja, nog ser det ut att vara den sista sommardagen. Kan man tillbringa en sådan på bättre sätt än på en cykel i lagom läns norrut och samtidigt lite drömma sig tillbaka till broderön längre söderut?
  Från Parboängs fina naturliga sandstränder, genom Grönhögens mjukt rundade golfsjöböjar sträcker hingstarna ut på det öppna landskapet. En finemang resa som är hur kul som helst att följa med på. Förutom några tvära och patetiska kast med cykeln ut på 136:an så bär hela resan harmonins karaktärsdrag. Detta kan bli hur fint som helst framöver då alla murar är raserade och alla broar är byggda.
  Framtida mörka och regntunga hösthälsningar…
  Hilsen/

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Du är en framstående naturlyriker med sinne för udda detaljer. Jag tackar för ditt epos.

   Även om allt pekar på att hösten är här, det gick från 25 till 13 grader på någon timme i dag, finns hopp om indiansommar framöver. Men i vår klimatoroliga tid är det svårt att sia om framtiden. På Bondepraktikans tid stämde det mesta på nån dag eller vecka när, men i dag kan vi få tropiskt klimat på Öland och sommarvärme i Antarktis.

   Men en sak är fortfarande säker: Man kan hoja i nästan alla väder!

   soliga!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: