ny version

Nej, du ser inte fel. Denna video har varit utlagt tidigare med titeln Våren är tillbaka!. Den nedan är en annan – och förhoppningsvis – bättre version av samma film. Innehållet är helt identiskt, det som skiljer är renderingen, alltså ”kodningen” från råfilm till färdig film.

Jag är naturligtvis intresserad av åsikter om den rent tekniska kvaliteten. Är denna version bättre än den förra? Är den det raderas senare den förra.

Nu cyklar vi igen, från Södra Möckleby till Kastlösa, över ön till Skärlöv, till Torngård och hem till Södra Möckleby igen…

 

 


 

Märkt

8 tankar om “ny version

 1. jernis skriver:

  Jag kan kan heller inte upptäcka någon påtaglig skillnad vid några stickprov. Möjligen lite bättre djupkänsla och högre kontrast efter renderingen; se korsandet av landsvägen i Skärlöv med de mörka träden mot den blå himmeln (vid ca. 1:15).

  Gilla

 2. Tony skriver:

  Kan jag undvika att se Morgonstudion till frukosten blir valet lätt. Med förhoppning om fler detaljer i filmen som simmande bävrar i vattnet, kunna läsa bäst före datum på colaburk i diket mm och vem körde den röda bilen? Lång frukost blir det.

  Nja…Om man delar bilden i tre delar på höjden kan man se ett mönster i hur bilden behandlas.Graden av nutidens ”myrornas krig” ökar på den nedre 1/3 när t.ex träd,hus buskar fladdrar förbi på sidan.Det blir mer info att hantera som verkar påverka bilden , ofta i förgrunden.
  Ser man på avsnittet från banvallen kan man se hur pixlarna far som skållade råttor över bilden. I synnerhet genom skogspartiet. Efter det partiet, med en avlägsen horisont, kan man se hur bilden pixlas beroende av vad som finns vid sidan om banvallen.När det inte är några större förändringar i bilden kan man se skärpa på banvallen i förgrunden mest hela tiden. Annars inte. Kan också hänga ihop med vilken fart framåt som kameran framförs.
  Analogt = rörelseoskärpa. Jämför när du panorerar.

  Hur Youtube hanterar filmerna har jag ingen aning om men vilken kvalitet/storlek har originalet? Har man möjlighet att välja kvalitet 1080 vid uppspelning är det till sin fördel.

  Visade bägge filmerna samtidigt sida vid sida på 49″ skärm och JAG kan inte se (uppleva) någon större skillnad mellan dem. Några utvalda snuttar i original vore intressant att jämföra med.
  Hankanhållahuvudetstillalängeförbättrefilmerhälsningar/ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Man tackar för lång och vetenskaplig utläggning. Mycket intressant. Om vi börjar med originalet är det 4 K, alltså 3 840 x 2 160, som skalas ned till 1 920 x 1 080 vid renderingen – om jag förstår mitt program rätt. Man kan då jämföra med stillbild. En bild av exempelvis en slät vägg eller en molnfri himmel kan bli 100 kb stor i exempelvis 1 920 x 1 080 i viss kvalitet. Samma storlek men med motiv av myrstack eller gräsmatta – i samma kvalitet – kan bli 3 MB stor. Skillnaden är alltså enorm.

   Vad jag har kunnat se är problemen på Youtube det senare motivet. Det är mot såna som Youtube tar till yxan och motorsågen för att få ned filstorleken. I stillastående och rena motiv, typ ”slät vägg”, tar Youtube bort 29 av 30 bilder i videon, utan märkbar kvalitetsförlust – motivet rör sig ju inte. Detta motiv skapar alltså små originalfiler, värre är det med ”myrstackar och gräsmattor”. Där yxar Youtube vilt eftersom storleken på filen är så enormt mycket större än den med ”slät vägg”. Hur man yxar och sågar tror jag ingen utomstående vet; programmen lär vara oerhört raffinerade.

   Enligt alla undervisningsfilmer jag sett blir problemen störst vid ”spretiga och detaljrika motiv”. Och olika filmare tipsar om olika lösningar. Det tycks finnas lika många lösningar som filmare. Men ännu har jag inte hittat lösningen med stort L.

   Ska lägga ut en snutt originalvideo på min hemsida när jag får tid, sannolikt i morgon eller på lördag. Du får mejl när det är gjort. Är mycket tacksam för ditt engagemang…

   atthållahuvudetraktnärmanpanorerarochsamtidigtmåsteförflyttafossingarnasomdenvärstebalettdansörärförbannemigintelätthälsningar

   Staffan

   Gilla

   • Tony skriver:

    Du skickar inte 4K till Youtube? Finns ju längre filmer där i 4K utan problem.

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Har precis börjat testa lite. De blir ju mjukare och följsammare, utan några som helst pixlingar – innan Youtube satt tänderna i rullen. Men skärpan kräver nog andra inställningar än dem jag använt. Dessutom undrar jag hur folks grafikkort klarar 4 K. I min äldre dator blir det hackigt, i min moderna flyter det på som vatten.

     Men kanske bör jag ta en sak i taget, som kleptomanen sa.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: