första renderingen i 4 K

Kulturorganet har länge filmat i 4 K men aldrig tidigare renderat en sådan film i det formatet. Denna cykelfilm blev enormt stor i original, 45 GB, och absolut pixlingsfri. Hur den blir sedan Youtube ”behandlat” den återstår att se. Jag vet inte vad andra ser på sina skärmar, och jag är därför tacksam för kommentarer om den tekniska kvaliteten. Vänligen titta speciellt på träd, gräs och annat med många detaljer.

Ljudet är dåligt, eftersom en fastsatt mikrofon ”slet sig” och blev hängande i en halvmeter sladd. Så kan det gå…

 

 


 

Märkt , ,

12 tankar om “första renderingen i 4 K

 1. Åke skriver:

  Jag loggade in på tv:n via Apple tv, jag kunde inte tyda exakt kvalitén, men så har jag inte 4K heller… Jag vet inte hur mycket You Tuben trasar sönder…

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tyvärr tycks Yoytube förstöra rätt så mycket. Mina filmer är i stort sett pixlingsfria men på tuben gnistrar och pixlar de rätt mycket. Det finns knep att gå runt problemet men då blir filerna gigantiskt stora, något som Youtube naturligtvis motarbetar.

   Gilla

 2. Tony skriver:

  Hittade denna sida för jämförelse av bps, https://frames-per-second.appspot.com/

  Grattistillnyaljudethälsningar/ Tony

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tackarförhälsningenhej.
   Det var en bra sida. Tack. Det bästa vore naturligtvis att kunna filma i 60 bps, men nu när höstmörket växer till sig får nog 30 duga för att senare avlösas av 24.
   Nu kolla senaste ljudupptagningen i 17 meter per sekund. Man får hålla i hatten vid datorn.

   videomatiska!

   Gilla

 3. Tony skriver:

  Stora drevet fram o lilla bak, då går det fort. För fort? Hänger kameran med i bildhanteringen? Med eller utan bildstabilisering? 4K med= 30bps,utan = 60 bps ? Skillnad?
  Det är ju klart bättre än tidigare men ser jag filmen på 2160 blir det lite hackigt då buffringen är tight. De blir 1440 för mig.
  Något som förvånar mig är att den skärpan som finns i stillbilderna när man pausar filmen inte kan ses i filmen. T.ex. textade skyltar utmed vägen, bilnr mm. Är bps orsaken?
  Imponerande hur jämt exponerad hela rullen är.

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Tack för många synpunkter. Du är ett fynd. Jag frågar, du svarar. 😉
   Om kameran hänger med i svängarna har jag inget svar på. Jag kan ingenting om videokameror. Men jag imponeras av att en tändsticksaskstor kamera för under 5 000 Gurra kan ta så pass bra videor – och även stillbilder. Att filmbilderna inte är lika skarpa som stillbilderna har nog sin naturliga förklaring. När jag filmar rör sig kameran med mig på cykeln. När jag fotar håller jag kameran stilla.

   Jag kör nu 30 bilder/sekund. 60 har jag aldrig provat för där går inte bildstabiliseringen att använda. Och den är kamerans förnämsta egenskap. Gopro 7 har precis släppts och den har ännu bättre stabilisering…

   Det var lite om bilden… Nu till årets sensation: Ljudet! I går kväll provcyklade jag min nya enkla ljudupptagningsmupparat med en enda enkel, relativt billig mikrofon i liten deadcat. Varken i med- eller motvind hörs en enda millimeter vindbrus medan rasslet från kejan och min röst har ”studiokvalitet”. Det är magiskt. Efter år av försök och idel motgångar kom plötsligt genombrottet. Kan du förklara varför? Jag gjorde så här: I stället för att koppla in extramikrofoner i de extra kanalerna (1-4) på min Zoom H6 bytte jag den klotrunda huvudmikrofonen mot en original stereomick – men utan att använda den. I stället kopplade jag in den enkla micken i ett 3,5 millimetersuttag på stereomicken – och ljudet blir som en dröm. Why? Varför har jag inte testat denna superenkla metod tidigare?! Och varför funkar denna ”Epa-lösning” hundraprocentigt rätt mot ”den öländska maran”: Vinden! Innan jag fann denna enkla lösning gjorde jag i förrgår en film på 4,5 timmar och i går en på 3,5 (tio mils cykling). Båda fick gå till papperskorgen på grund av ”avancerad professionell användning av Zoom H6”. Det är tragikomiskt värre! 😉

   Har förresten startat en ny blogg i dag: Om cykling… Mer info kommer…

   cyklopiska hälsningar

   Gilla

   • Tony skriver:

    Stillbilderna är från filmen är när den är pausad ! Visst kan bildstabiliseringen vara guds gåva till den darrhänte, frågan är hur 60 bps påverkar skärpan i filmen?

    Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Ok, ja då vet i håkken…
     60 bps kräver mycket ljus, alternativt höga ISO-värden. Allt har sitt pris…

     Gilla

    • Tony skriver:

     Förklara för en som är helt renons på digital video. Varför går det åt mer lyse om man kör 60 bps? ALLA bildrutor måste väl få samma exponering antingen man tar
     1, 3, 30 , 60 eller 120 bps.

     Gilla

    • degerhamn2 skriver:

     Från en annan som inte vet ett jota om digital video: Uttryckte mig luddigt. Men nu blir det förhoppninsvis glasklart: Exponeringstiderna/ISO-värdena måste bli annorlunda då smällan ska hinna ta 60 stillbilder per sekund i stället för 30 eller 24.

     Undrar om Einstein hade kunnat formulera det mer precist… 😉

     Gilla

 4. gax skriver:

  Väldigt spännande film! Särskilt efter 16 min o 27 sek, där cykelvägen slutar och bil-o traktortrafiken tar vid! Hör gärna av dig!

  Gilla

  • degerhamn2 skriver:

   Ja, 16:27 är filmens klimax, väl uppbyggd, noga planerad redan på manusplanet.
   Vad lajbans att höra av dig. Slänger iväg ett mejl i morgon… Hälsa A!

   soliga från S

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: